bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Proces

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,- €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Proces

Frankfurt 1963.

Eva Bruhnsová, vyškolená tlmočníčka a mladšia dcéra majiteľov reštaurácie Nemecký dom, sa chystá zasnúbiť s priateľom Jürgenom. Počas slávnostného obeda ju nečakane zavolajú na výsluch svedka, Poliaka, ktorý má vypovedať v blížiacom sa procese s dôstojníkmi SS v koncentračnom tábore Osvienčim. Vydesene berie na vedomie obsah výpovede, opísané strašné udalosti však nevie zaradiť. Povojnová nemecká spoločnosť nemá záujem priznať pravdu o režime v tábore. „Nechaj minulosť minulosťou, Eva. To bude najlepšie, ver mi,“ radí matka svojej dcére.
O pripravovanom procese píšu vo všetkých novinách. Eva sa chce o tom pozhovárať s rodičmi, ale Edith a Ludwig Bruhnsovci sa zdráhajú. Neželajú si, aby ich dcéra na procese tlmočila, proti je aj snúbenec Jürgen. Eva sa však riadi svojimi pocitmi a rodine sa vzoprie. Počas nasledujúcich týždňov sa jej otvárajú dvere do iného sveta, stretáva sudcov, obžalovaných a najmä bývalých väzňov, ktorým prepožičiava svoj hlas.
Netuší, že proces storočia definitívne zmení nielen krajinu, v ktorej žije, ale aj jej život.

Z nemeckého originálu Deutsches Haus (Ullstein Verlag, Berlin 2018 ) preložila Katarína Széherová.
Verše preložil Milan Richter.

Dostupné verzie titulu

Proces Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Proces

Originálny názov: Deutsches Haus

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Iné (Kristína Drážovská, 9.1.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Niežeby som knihu podceňovala (práve naopak!), no nečakala som, že sa mi bude až tak páčiť... A že si sadneme tak rýchlo. Proces je ťažká téma, aj keď ja osobne čítam knihy venované tématike druhej svätovej vojny rada. Toto bolo predsa len iné... Iným bol aj štýl písania autorky, ktorý som si zamilovala. Táto kniha obsahuje viac dejových línií, takže na moje prekvapenie to nebolo len o súdení vojnových zločincov, ale možno sa viac času venovalo aj psychike postáv, ich osobným záležitostiam a príbeh tak dostal hĺbku. Eva bola skvelou hrdinkou a opäť raz musím spomenúť autorku. Jej písanie bolo svižné, spomínané hrôzy akoby len sucho konštatovala, pričom presne vedela trafiť tie správne emócie. Kniha sa mi čítala veľmi dobre a neodkladala sa práve najľahšie. Nemám čo vytknúť... Proces bol príjemným prekvapením, čo možno až tak veľkým prekvapením ani nebolo... odporúčam :)!

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má mačka?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Svetlovlasý sa obrátil k Eve. „Keď si nebudete istá, hneď si to overte.“
Eva prisvedčila. Tlmočila pomaly. Slečna klepala rovnako zdĺhavo na stroji. „Keď sme otvorili dvere, časť väzňov ešte žila. Približne tretina. Dali tam málo plynu. Procedúru zopakovali s dvojnásobným množstvom. Tentoraz sme čakali dva dni, kým sme dvere otvorili. Akcia sa skončila úspechom.“
Svetlovlasý vstal spoza písacieho stola.
„Kto vydal rozkaz?“ Odsunul kávové šálky a postupne poukladal na stôl dvadsaťjeden fotografií. Eva si zboku prezerala tváre. Muži stojaci pred stenou vybielenou vápnom s číslom pod bradou. Niektorí aj v slnečnej záhrade pri hre s veľkým psom. Jeden muž mal tvár ako šimpanz. Józef Gabor vstal a podišiel bližšie. Dlho hľadel na fotografie a potom ukázal na jednu tak nečakane, až sa Eva strhla. Mladší muž na obrázku držal za šiju tučného králika a s hrdým úsmevom ho ukazoval do objektívu. Muži v miestnosti si vymenili spokojné pohľady a prikývli. Aj otec choval králiky, pomyslela si Eva, v záhradke za mestom, kde pestoval zeleninu do kuchyne.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x