bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Chlapec bez mena

Vydavateľ: Motýľ s.r.o. (Vydavateľstvo Motýľ, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:49

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 7,70 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Chlapec bez mena

Výnimočný príbeh židovského chlapca z Bratislavy inšpirovaný skutočnými spomienkami starého muža, ktoré boli zamknuté v tajných zákutiach jeho pamäte viac ako sedemdesiat rokov.

... až neskôr som si uvedomil, že keď som mamu videl zahnúť za roh dlhej chodby a keď som posledný raz sledoval jej zvesené a plačom otriasajúce sa plecia, bol to posledný pohľad na dlhý a neurčitý čas...

Malý David so svojimi rodičmi len o vlások unikne transportu do koncentračného tábora. Po tom, čo jeho otec zahynie pri pokuse nájsť im nový bezpečný domov vo Švajčiarsku, sa vydajú s mamou na nebezpečný útek cez hranicu do Budapešti, dúfajúc, že im pomôže bohatý strýko. Keď sa im aj ten otočí chrbtom, zostáva im jediný spôsob, ako si zachrániť holý život,
a to ich vzájomné odlúčenie.
David najprv putuje do opatery k starej žene, ale tá ho zo strachu vyženie. Ťažko chorý Dávid sa nakoniec dostane do sirotinca a o svojej mame nepočuje viac ako dva roky. Keď sa napokon ocitá v osvienčimskom pekle, má pocit, že všetka ich snaha o záchranu života bola zbytočná a vzájomné odlúčenie úplne nezmyselné.

... v tých časoch vyplávali na povrch skutočné charaktery ľudí. Vtedy sa rodili
hrdinovia, no tiež sa ukazovali zbabelci a sebci...

Detaily o knihe

Názov: Chlapec bez mena

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Vojna očami dieťaťa... (Tatiana, 15.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Úvod knihy, kde autorka vyslovila svoje obavy z toho, že sa chopila príbehu, ktorý bol z iného súdka, ma tiež mierne vydesili. Po prečítaní knihy však môžem povedať, že tieto jej obavy boli úplne zbytočné. Tento príbeh poňala veľmi citlivo a zároveň aj tak, že som nemala problém uveriť, že ho rozpráva malý chlapec. Dokázala sa vcítiť do detskej duše i vnímania sveta detskými očami. V istých pasážach knihy mi nebolo všetko jedno. Napriek tomu, že nie som matka, tak ma niektoré udalosti tak dojali, až som potláčala slzy. Najmä tie, keď na jeho malých pleciach ostane taká ťažoba a samota, akú by žiadne dieťa na svete nemalo nikdy prežiť. Autorka tiež neskĺzla k "citovému vydieraniu" a snahe čo najviac šokovať. Viac sa sústredila na samotného rozprávača príbehu - chlapčeka menom Dávid, ktorý vyrastal v Bratislave. Úvodné kapitoly doplnila o výňatky zo Židovského kódexu, čo viditeľne doplnilo príbeh. Dávidko to nemal ľahké. Vo svojom mladom veku sa musel popasovať s naozaj ťažkými životnými situáciami a musel prežiť a bojovať o život na miestach, kde aj dospelí strácajú nádej. Mierne rozčúlenie vo mne vyvolala jeho mama. Mnohokrát mi pripadala rezignovaná a letargická. Očakávala som, že sa v nej viac prebudí materinský pud. Nechcem jej nič vyčítať, sama to nemala ľahké a smrť manžela ju musela zlomiť (nespoilerujem, túto skutočnosť prezrádza už anotácia knihy). Každopádne jedno jej rozhodnutie som veľmi nechápala a ani mi neprišlo až také šťastné. Najmä pre malého chlapca. A to ani z toho hľadiska, že v stávke boli ich životy. Autorka tiež v úvode priznala, že niektoré pasáže musela dofarbiť, nakoľko Dávidovi pri rozprávaní jeho príbehu niektoré dátumy unikali a nedokázal ich už po toľkých rokoch časovo zaradiť a vytriediť. Popravde, ak by to nepriznala, asi by som si to ani nevšimla. Táto kniha bola pre mňa naozaj príjemným prekvapením. Nemala som od nej žiadne očakávania a napriek tomu ma naozaj dojala. Epilóg mi dodal nádej a bol dojímavou, nádhernou bodkou za celým príbehom. Knihu hodnotím na 5/5*. Vo mne zanechala veľmi dobrý dojem a prišla mi ako jedna z najcitlivejšie podaných kníh z tohto obdobia.

Chlapec bez mena (Stanislava, 10.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Smutny pribeh maleho Davida pocas 2.svetovej vojny inspirovany skutocnostou. ,,V tych casoch vyplavali skutocne charaktery ludi. Vtedy sa rodili hrdinovia, no tiez sa ukazovali zbabelci a sebci." Je vela pribehov s vojenskou tematikou a hoci su naozaj smutne, treba o tychto veciach vediet aby sa uz neopakovali. Urcite odporucam precitat.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko dní má týždeň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x