bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Imaginárny priateľ

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:680
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Lepšia cena: 15,88 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 16,25 € (vrátane DPH)
Bežná cena:18,90 €
Ušetríte: 2,65 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 13,20 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Imaginárny priateľ

Na šesť dní sa pod ním zľahla zem. Potom sa vynoril uprostred noci...
Slobodná matka Kate Reesová uteká z násilného vzťahu, aby si zachránila život. So synom Christopherom zakotvia v malom mestečku v Pensylvánii, ďaleko od všetkého. Spočiatku sa Mill Grove javí ako dokonalý úkryt. Jedného dňa však sedemročný Christopher zmizne. Šesť dní ho nik nevie nájsť. Napokon vyjde uprostred noci z lesa na okraji mesta bez viditeľných poranení. Tvrdí, že mu nik neublížil, no nie je schopný opísať, čo sa mu prihodilo. Spomenie len akéhosi dobrého pána, ktorý ho vyviedol na cestu a vzápätí utiekol. Christopher odvtedy počuje hlasy, trpí ukrutnými bolesťami hlavy a je posadnutý úlohou, akú môže splniť len on ? postaviť v lese do Vianoc domček na strome, inak jeho mama a všetci v meste už nikdy nebudú ako predtým.

Z anglického originálu Imaginary Friend (Grand Central Publishing, New York 2019) preložil Alojz Keníž.

BORIS FARKAŠ číta z knihy IMAGINÁRNY PRIATEĽ:

Detaily o knihe

Názov: Imaginárny priateľ

Originálny názov: Imaginary Friend

Objednávací kód NA204145

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Sklamanie (Alena Kováčová, 19.10.2022) Odpovedať

som sklamaný(á)
Príbeh je zo začiatku naozaj dobre vyskladaný. Postupne autor navodzuje temnú a tajomnú atmosféru, zahmlieva informácie a navodzuje napätie a zvedavosť. Spočiatku vôbec netušíte, o čo pôjde a je dosť možné, že budete mať aj mierne zimomriavky alebo minimálne stiesnený a ustráchaný pocit. V mestečku sa dejú zvláštne veci, v ľuďoch začína narastať agresivita, Christopherova matka netuší, čo sa deje s jej synom, ktorý je stále záhadnejší a chorľavejší. Prvých 200 - 300 strán knihy som si naozaj užívala. Príbeh mi pripomínal môj milovaný seriál Stranger Things. Niekde v strede však nastal zlom, kedy sa dej prestal posúvať a mala som pocit, že už je stále o tom istom. Odkryla sa hlavná myšlienka a začal sa boj dobra proti zlu. A bojovalo sa stále dokola ďalších viac ako 300 strán... Dosť ma prekvapilo, ako sa kniha nakoniec vyvinula. Celým ťahačom príbehu bola kresťanská myšlienka neba a pekla a v príbehu bolo množstvo podobenstiev z kresťanského náboženstva. Rozoberala sa viera a trest za hriech, nabádanie diabla na zlé skutky, prvý hriech Adama a Evy. V žánri ako je mystery horror som túto tematiku v takomto rozsahu naozaj nečakala a musím priznať, že ak by som to vedela vopred, neviem, či by som sa pre knihu rozhodla.

Brrr (Veronika, 26.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Bojíte sa radi? Tak v tom prípade vám zaručene nesmie chýbať v knižnici Imaginárny priateľ od S. Chboskeho. V recenziách túto knihu často prirovnávali k dielam od S. Kinga, ale mne to tak vôbec neprišlo, aj keď musím povedať, že nemám od neho načítané všetky knihy. Ale vyvolanie strachu u čitateľa majú spoločné určite. Sedemročný Christopher zmizne na 6 dní a nikto ho nevie nájsť, až kým sa záhadne neobjaví na okraji lesa. Aj keď mu vraj nikto neublížil, nevie povedať, čo sa mu stalo. Jedno je však isté, nič už nie je ako predtým. Trpí bolesťami hlavy, v ktorej ma jediný cieľ a to postaviť do Vianoc domček v lese na strome. Táto kniha bola desivá. Pri čítaní som sa ozaj bála a keďže čítam 99% počas noci, mala som ozaj husiu kožu. Tých 700 strán ma najprv mierne vyľakalo, ale zbehlo to rýchlo, aj keď by som si to vedela predstaviť o čosi kratšie, keďže to nemuselo byť tak natiahnuté, ale aj napriek tomu bola kniha napínavá, plná zvratov a prekvapení a autor nám nedal priestor vydýchnuť si. Skvelo zvolené dialógy, cez ktoré sme sa mohli preniesť do myšlienok postáv, ma živo vtiahli do deju a nepustili ma až kým autor nerozmotal celé kĺbko napätia. Kniha mala všetko, čo od dobrého hororu vyžadujem - premakané charaktery postáv, prostredie, tému a poriadnu dávku napätia, čiže Imaginárneho priateľa rozhodne odporúčam a považujem ju za jednu z najlepších kníh roku 2020, ak nie najlepšiu.

Tentoraz to nevyšlo... (Kristína Drážovská, 25.10.2020) Odpovedať

Veľmi som sa tešila, že sa po rokoch dočkám novej knižky od jedného z mojich najobľúbenejších autorov - síce z celkom iného súdku než bola jeho predchádzajúca, no predsa len podpísaná rukou, ktorá má talent na slová. Nuž... Ťažko sa mi to priznáva a vlastne sa mi to aj poriadne ťažko píše, ale pravdou je že mne táto kniha nesadla. Neviem, či som ju začala čítať len v nesprávnom čase alebo to naozaj nie je môj štýl, ale tentoraz sme si s Chboskym moc nesadli. Od začiatku ma zaujal námet a veľmi som sa tešila na to ako bude príbeh vyzerať. Ibaže autor si skrátka nedokázal udržať moju pozornosť a celé to bolo divné, atmosféra na mňa nefungovala... Myslela som si, že Imaginárny priateľ bude niečo ako Stranger Things, ale nebolo. Veľmi ma to mrzí, pretože som sa na knižku extrémne tešila, ale nenašli sme si k sebe cestu. Verím však, že svojich čitateľov si nájde, pretože toto je len a len môj dojem, ktorého by som sa aj ja sama rada zbavila. Chvíľami mi to veľmi pripomínalo tvorbu Kinga, čo môže byť presne ten problém pre ktorý to na mňa nefungovalo. Ani jeho písanie mi zatiaľ nikdy nesadlo, ale na druhú stranu koľkým ľuďom áno :)!

Autor Charlieho malých tajomstiev (Dominik, 13.10.2020) Odpovedať

S menom Stephen Chbosky sa veľa z nás, najmä nadšencov young adult literatúry, stretlo ešte v roku 2012, keď v slovenskom preklade vyšiel jeho debut – Charlieho malé tajomstvá. Imaginárneho priateľa však, ako som neskôr zistil, nemožno s autorovou predošlou knihou vôbec porovnávať: a rozdiel môžeme vidieť minimálne v žánri a v počte strán, ktorý je tentokrát niekoľkonásobne vyšší. Knihu napísal ako horor, respektíve čítanie pre dospelých. Príbeh zasadil do tajomného lesa a poctivo si naštudoval všetky prvky hororového príbehu, ktoré mu dopomohli pri budovaní akcie. Chbosky precízne vykreslil dejovú líniu, voči ktorej bola hlavná postava malého nevinného Christophera v kontraste. Aj napriek autorovej snahe však musím povedať, že rozsah tejto publikácie nebol primeraný. Ak by ju odbremenil aspoň o dve stovky strán (zbytočných odbočiek a nepotrebných opisov) dozaista by si získala priazeň väčšieho množstva čitateľov.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát päť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

„V lese... ublížil ti niekto?“ pokračoval šerif.
Christopher pokrútil hlavou. Nie. Lekár stlačil gombík a merač tlaku vydal škrípavý zvuk, stískal mu ruku. Keď domeral, lekár so škripotom rozlepil manžetu a čosi si zapísal. Christopher počul pero.
Ššš, ššš, ššš.
„Začul si autá? A tak si našiel cestu z lesa?“
Christopher sa pozrel na lekárov blok. Zmocňoval sa ho nepríjemný pocit. Tlak v spánkoch. Tlmená slabá bolesť hlavy, čo zvyčajne prichádzala, keď mu mama dávala aspirín, čo chutil ako pomarančová krieda. Ale tentoraz to bolo iné. Akoby mal hlavybolenia dosť pre oboch.
„V lese... začul si autá? A tak si našiel cestu z lesa?“
Christopher sa z nej vytrhol a pokrútil hlavou. Nie.
„Takže si cestu našiel celkom sám?“
Christopher pokrútil hlavou. Nie. Miestnosť stíchla.
„Nenašiel si cestu von? Pomohol ti niekto vyjsť z lesa?“
Christopher prikývol. Áno.
„Kto ti pomohol?“ spýtal sa šerif.
Podal chlapcovi podložku s papierom a ceruzku, aby napísal meno.
Christopher ťažko preglgol a šepol. Sotva počuteľne.
„Dobrý pán.“

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x