bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Maskáčové príbehy

Vydavateľ: PRO (PRO, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:128
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 17.04.2024 02:57

Lepšia cena: 8,32 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 8,51 € (vrátane DPH)
Bežná cena:9,90 €
Ušetríte: 1,39 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Maskáčové príbehy

„Kto nevojenčil, nie je chlap!“ – dalo sa počuť v našich končinách dobrú stovku rokov. Pretože sa našli aj pochybovači, nuž toto tvrdenie vyvolávalo vášnivé diskusie a aj dnes sú na vojenskú službu rôzne pohľady.
Jeden z posledných účastníkov tohto „populárneho folklóru“ Bohdan Cagáň debutuje novelou s témou povinnej vojenskej služby z obdobia jej ukončovania pred poldruha desaťročím. Zážitky z vojenčiny bývajú často zdrojom bizarných príhod. V knihe je ich autenticita umocnená priamym rozprávaním, ktoré je vtipné a dynamické. Mnohé situácie sa odohrávajú predovšetkým v dialógoch jednotlivých účastníkov vojenskej služby. Autor zručne narába s napätím, ale aj s iróniou a humorom a pritom textu nechýbajú ani vážne odkazy. Čitateľ tu nájde aj retrospektívne pasáže zamerané na rozvíjajúci sa ľúbostný vzťah rozprávača a jeho spolužiačky z vysokoškolských čias, ktoré tvoria akoby paralelný a v závere zaujímavo vypointovaný príbeh k hlavnému – „maskáčovému“ – príbehu. Budúci výsadkári žijú dva životy – jeden pod dohľadom veliteľov a druhý v prerušenej línii súkromia. Občas ide o život, občas skončí veľká láska, ale život pokračuje, až do vytúženého civilu.
Ukončením povinnej vojenčiny sa uzavrelo niečo, čo rozhodovalo o živote mnohých generácií, niečo, kde sa (vraj) z chlapcov stávali chlapi. Uverí ešte niekto, že realita vyzerala aj takto? Vezmite knihu a presvedčte sa.
Príbehy mladých mužov v maskáčoch dopĺňajú ilustrácie E. Baloghovej.

Detaily o knihe

Názov: Maskáčové príbehy

Objednávací kód NA600908

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Výborná kniha (Martina, 23.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Hoci knihy s vojenskou tematikou príliš neobľubujem, rozhodla som sa, že Maskáčové príbehy si prečítam, pretože ich autorom je môj bývalý učiteľ slovenčiny z prievidzského gymnázia a bola som veľmi zvedavá na jeho prvú knihu. Musím povedať, že tento výber vôbec neľutujem. Ako už napovedá názov, kniha sa zaoberá povinnou vojenskou službou, v ktorej autor čerpá z vlastných skúseností. Postupne popisuje, ako sa do služby v Žiline dostal, ako prebiehali rôzne výcviky – napríklad príprava na zoskoky padákom a potom aj samotné zoskoky, ako prežiť v teréne a mnoho ďalších. Popritom sledujeme, ako hlavný hrdina nadväzuje priateľstvá s ostatnými, ako vojenská služba vplýva na ich ľúbostný život a ako sa po ukončení výcviku zapojiť späť do civilného života. Niektoré príhody sú vážne, niektoré komické a dopĺňajú ich aj pekné ilustrácie. Maskáčové príbehy vrelo odporúčam a myslím si, že sú vhodné pre každého čitateľa – tí, ktorí vojenskú službu zažili, si určite pri čítaní radi zaspomínajú na svoje príhody a budú ich môcť porovnať s autorovými, my ostatní sa zas dozvieme, ako to „na vojne“ vyzeralo. Kniha je písaná s humorom a jemnou iróniou, číta sa rýchlo a plynulo aj vďaka autorovmu štýlu, ktorý znie prirodzene a nie „nasilu,“ ako sa niekedy stáva. Pri čítaní som sa zabavila, kniha ma príjemne prekvapila a kľudne by som uvítala, keby mala ešte o 100 strán viac. Môj obľúbený citát: „Uverí ešte niekto, že realita vyzerala aj takto?“ Dávam 5 hviezdičiek.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má bocian?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x