bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Temné hmoty, 2. vydanie

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:2.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 02:55

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 13,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Temné hmoty, 2. vydanie

Knižná trilógia Temné hmoty zachytáva cestu Lyry, ktorá vyrastá medzi učencami na Oxfordskej univerzite. V jej svete má každý človek svojho démona – dušu v zvieracej podobe. Žije bezstarostný život malej divošky až do chvíle, kým si nevypočuje prednášku o tajomnom prachu a kým z jej okolia nezačnú miznúť deti. Keď sa stratí aj Lyrin najlepší priateľ, rozhodne sa ho vyhľadať. Na ceste ju sprevádza nielen zvláštny prístroj – alethiomer, ktorý tomu, kto s ním vie pracovať, odpovie na všetky otázky, ale aj noví priatelia.
Trilógiou Temné hmoty si britský spisovateľ fantasy a popredný predstaviteľ britského ateizmu Philip Pullman zabezpečil svetový úspech. Získal viacero významných literárnych ocenení, predovšetkým cenu Nibbie a Whitbreadovu cenu za najlepšiu britskú knihu roka.
Podľa knihy Zlatý kompas bol nakrútený rovnomenný film v réžii Chrisa Weitza s hviezdnym hereckým obsadením. Trilógiu v produkcii britskej stanice BBC plánujú do minisérie spracovať režisér Tom Hooper (Kráľova reč, Bedári) a scenárista Jack Thorne (Harry Potter a prekliate dieťa).
Philip Pullman sa po vyše dvadsiatich rokoch od prvého vydania Zlatého kompasu vracia do sveta Oxfordu a Jordánskeho kolégia v prvej časti fantasy série Kniha prachu – La Belle Sauvage (IKAR, 2018).

Z anglických originálov Philip Pullman:
Northern Lights (Scholastic Childrens Books, London 1995);
The Subtle Knife (Scholastic Childrens Books, London 1997);
The Amber Spyglass (Scholastic Childrens Books, London 2000)
preložila Oľga Kralovičová a Tamara Chovanová.
Verše preložila Jana Kantorová-Báliková.

Detaily o knihe

Názov: Temné hmoty, 2. vydanie

Originálny názov: His Dark Materials

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Recenzia (Barbora Kriššáková, 29.1.2023) Odpovedať

vrelo odporúčam
Trilógiu Temné hmoty som registrovala už dlho, a preto som rada, že je mojou prvou knihou v roku 2023. Autor opisuje magický svet Oxfordu, v ktorom majú ľudia svojho démona v podobe zvieraťa. Deťom sa démoni menia na rôzne druhy, ale dospelí ho majú len v jednej ustálenej podobe. Hlavnou hrdinkou je Lyra Belacqua/Zlatoústa, ktorú prichýlilo pod krídla Jordánske kolégium a vznáša sa okolo nej proroctvo a zrada. Lyra je bezočivá, drzá, správa sa ako chlapec, neustále klame, ale srdce má na správnom mieste. Zbožňovala som ju od prvého okamihu aj s jej démonom Pantalaimonom. Ďalším hlavným hrdinom je William Parry, chlapec z iného sveta bez démonov. Ich osudy sú prepojené ešte skôr, než si to uvedomia a vďaka tomu sa vydávame neuveriteľné dobrodružstvo. Počas toho spoznáme mnoho bytostí, bosorky, medvede (Ioreka Byrnisona), fantómov... Celá trilógia sa nesie v znamení cirkvi a Magistéria, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu spolu s Prachom. Zlatý kompas ukáže, aké dôležité je priateľstvo medzi deťmi, že sa nevzdávajú a položili by za seba život. Otvorí oči klamstvu a rodičovskej láske, ktoré boli využívané. Magický nôž predstaví neprebádané územia, vytvorí nové priateľstvá, ukáže bolesť a silu postáv, ktoré sa obetujú pre vyššie dobro. Jantárový ďalekohľad podrobí skúške spriaznené duše, ukáže, čoho všetkého je schopná cirkev, ocitne sa zoči-voči smrti a bude musieť odhodiť svoje srdce, aby sa naplnilo proroctvo. Toto a ešte oveľa viac ponúka trilógia, ktorá ma zahriala pri srdci. Nebudem klamať, knihu som zatvárala so slzami v očiach a 21. kapitola Jantárového ďalekohľadu ma zlomila. Už sa nemôžem dočkať, keď sa vrátim za Lyrou v ďalšej sérii Kniha Prachu.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je sedem mínus dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x