bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Vox

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Vox

Doktorka Jean McClellanová, uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla. Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu. To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej.
Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer. Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať, vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto. Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami. A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč. Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, teraz majú ženy nárok iba na pár desiatok. Umlčali ich. Tým sa to však neskončilo.

Z anglického originálu Vox (Berkley, An imprint of Penguin Random House LLC, New York 2018) preložila Tamara Chovanová.

Dostupné verzie titulu

Vox Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Vox

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Netradičný príbeh (Dominik, 8.5.2019) Odpovedať

Pamätám si časy, keď prišiel na slovenský trh román Divergencia či séria Hry o život, ktoré priniesli úplne inú realitu. Svet plný pravidiel, ktoré boli iné než tie, na ktoré sme boli zvyknutí. Práve preto tieto knihy zaujali milióny čitateľov po celom svete. Keď som sa dozvedel, že vyjde v slovenskom preklade kniha VOX, ktorej anotácia mala niečo do seba, vedel som, že si tento román musím prečítať. S odstupom času ale musím povedať, že som dostal niečo úplne iné, než som spočiatku očakával. Najväčší problém možno vidieť v rozvrhnutí dejovej línie, ktorá sa uberala nezvyčajným spôsobom. Hoci bola kniha nepredvídateľná, jej autorka dokázala zápletku mihnutím oka zvrátiť a zamerať ju úplne iným smerom. Niektorým súvislostiam som spočiatku nerozumel a knihe podľa mňa chýbal akýsi úvod, ktorý by čitateľa "vtiahol do deja". To ale neznamená, že by ste sa mali tomuto románu vyhýbať oblúkom. Aj keď som mal voči príbehu viaceré výhrady, stojí za prečítanie – a vytvorenie si vlastného názoru. Môže byť varovným signálom pred tým, kam by sme sa mohli dostať, ak si nebudeme vážiť svoje práva, a to, čo považujeme za samozrejmé. 

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Sonia nevie, čo robia slovomery na zápästí, vie len, že žiaria a ukazujú čísla a impulz pri každom slove, ktoré vysloví. Tajíme to pred ňou. Možno robíme hlúposť, ale nikdy som nevedela, ako šesťročnému dievčatku opísať elektrický šok. To akoby som rozprávala malému dieťaťu o hrôzach elektrického kresla, aby som v ňom vyvolala predstavu dobra a zla. Desivé, zbytočné! Ktorý rodič vysvetľuje decku, ako funguje elektrické kreslo, keď ho chce naučiť, že nemá klamať a kradnúť?
Keď nám nasadili na zápästia slovomery – nedali nám možnosť aklimatizovať sa, ani len deťom –, rozhodla som sa na to ísť z opačného konca. Zmrzlina, zákusok pred spaním, horúce kakao s marshmallows, koľko sa ich zmestilo do šálky, vždy keď Sonia prikývla, pokrútila hlavou alebo ma potiahla za rukáv, hlavne nič nepovedala. Pozitívna stimulácia namiesto trestu. Nechcela som, aby prešla tvrdou školou. Ako ja.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x