bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Šaty robia človeka

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,30 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Šaty robia človeka

BORIS FARKAŠ číta z knihy ŠATY ROBIA ČLOVEKA:

Martina Greenfielda nazvali najvýznamnejším žijúcim krajčírom v Amerike a najzaujímavejším človekom na svete. Prežil holokaust a vyrozprával svoj úžasný životný príbeh.
Ako pätnásťročného ho spolu s rodinou odviedli z domova v Československu a previezli do nacistického koncentračného tábora Auschwitz. Zoči-voči sa tu stretol s anjelom smrti doktorom Josefom Mengelem. Navždy ho odlúčili od rodičov, sestier a bračeka.
Greenfield si spomína na zúfalstvo a strach, ktoré prežíval ako osamotený tínedžer v tábore smrti. Rozpráva, ako košeľa istého esesáka prudko zmenila ďalší priebeh jeho života. Naučil sa šiť, a keď začal košeľu nosiť pod väzenskou uniformou, pochopil, že odev má veľkú moc a človeku dokonca môže zachrániť život.
Šaty robia človeka sú jedinečné pamäti, ktoré dodávajú nádej a obnovujú vieru v ľudskú nezlomnosť. Sú napísané s úprimnosťou odhaľujúcou dušu a niekedy aj so sarkastickým zmyslom pre humor. Je to príbeh muža, ktorý zažil nepredstaviteľné hrôzy, no neprestal snívať sen o úspechu.

Z anglického originálu Measure of a Man (Regnery Publishing, New Jersey 2014) preložil Róbert Hrebíček.

Dostupné verzie titulu

Šaty robia človeka Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Šaty robia človeka

Originálny názov: Measure of a Man

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Šaty iba nerobia človeka, ale môžu ho aj zachrániť (Dominik, 7.6.2019) Odpovedať

vrelo odporúčam
Martinovi Greenfieldovi sa podarilo priniesť nový pohľad na život našich predkov, ale hlavne tých, ktorí sa ocitli v pracovnom či koncentračnom tábore. Oceňujem najmä hlboké myšlienky, ktoré vložil do svojej knihy – také, ktoré nenájdete v učebniciach dejepisu či historických filmoch; a takisto aj smerovanie dejovej línie, ktorá nemala tendenciu odbáčať, ale išla priamo za autorovým cieľom. Šaty robia človeka by som odporúčal každému z vás – a nielen tým, ktorí majú chuť na netradičnú knihu alebo proste niečo iné. Nie je totiž nič lepšie, než dozvedieť sa niečo nové, a popri tom si aj oddýchnuť.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je päť plus päť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

V apríli roku 1944 na druhý deň pesachu Nemci a Maďari obklopili domy Židov v našej dedine a dali nám hodinu, aby sme si zbalili všetko, čo dokážeme odniesť. Potom nás hnali takmer desať kilometrov, natlačili do dobytčích vagónov a vlakom previezli do Mukačeva. Všetko sa udialo nesmierne rýchlo.
„Sám prežiješ,“ povedal mi otec mesiac po príchode do Auschwitzu. „Si mladý a silný, viem, že to dokážeš. Ak sa ti to podarí, musíš si nás uctiť tak, že budeš žiť, ale nebudeš nás ľutovať. Musíš urobiť práve toto.“
Doteraz som za tie slová vďačný a v srdci sa mi ozývajú aj dnes. Cítiť vinu za prežitie je kruté. Môj otec však vymazal akúkoľvek ďalšiu vinu a nahradil ju zmysluplnosťou. Bol to dar, aký mi mohla dať iba otcovská múdrosť. Poskytol mi dôvod existovať a napredovať. A naďalej mi ho poskytuje.

*
V deň, keď som si košeľu obliekol prvý raz, som pochopil, že oblečenie znamená moc. Šaty iba nerobia človeka, ale môžu ho aj zachrániť. Celkom isto zachránili mňa.
Pravdaže, prvá lekcia krajčírstva v koncentračnom tábore sa sotva dala označiť za ideálne učňovstvo. Začal sa ňou však zvyšok môjho života. Hoci to znie čudne, roztrhnutá nacistická košeľa pomohla jednému Židovi vybudovať najslávnejšiu a najúspešnejšiu americkú spoločnosť na výrobu zákazkových oblekov.
Boh má úžasný zmysel pre humor.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x