bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Stojedenročný starček, ktorý sa obával, že priveľa myslí

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:360
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Lepšia cena: 11,68 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,95 € (vrátane DPH)
Bežná cena:13,90 €
Ušetríte: 1,95 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Stojedenročný starček, ktorý sa obával, že priveľa myslí

ALFRÉD SWAN číta z knihy STOJEDENROČNÝ STARČEK, KTORÝ SA OBÁVAL, ŽE PRIVEĽA MYSLÍ:

Všetko sa začalo výletom teplovzdušným balónom na počesť Allanových stoprvých narodenín a štyrmi fľašami šampanského. Allan a jeho priateľ Julius sa tešili na nádherný výhľad, lenže balón bez pilota a s odtrhnutým ventilom sa nečakane odlepil od zeme a vzlietol. Dvaja vzduchoplavci tvrdo pristáli v mori. Zachránila ich severokórejská loď. Vo sne by im nenapadlo, že kapitán lode pašuje aktovku plnú uránu pre vodcu Kim Čong-una na jeho tajné plány s jadrovými zbraňami.
Allan Karlsson a Julius Jonsson sa tak ocitli uprostred šialenstiev celosvetovej diplomatickej krízy. V centre pozornosti sú jadrové zbrojenie, kohútie zápasy medzi mocnými, hlúposť, zloba a úskoky. Počas svojho putovania Allan narazí okrem Kima aj na Donalda Trumpa, Vladimira Putina, Angelu Merkelovú či švédsku ministerku zahraničných vecí, ktorá si udivene kladie otázku, či toto všetko je naozaj možné. Allana celý čas naviguje jeho najcennejší majetok – čierna tabuľka, teda iPad. V nej nachádza všetko, čo za niečo stojí, ale ešte viac toho, bez čoho by sa celkom rád zaobišiel.

„Mojím zámerom bolo pripomenúť udalosti dvadsiateho storočia, aby sme na ne nezabudli a nemali tendenciu dopúšťať sa tých istých chýb. Svoje posolstvo som sa usiloval zabaliť do láskavého humoru.
Kniha sa pomerne rýchlo rozšírila po svete.
No svet sa ani zamak nezlepšil.“
Jonas Jonasson

Zo švédskeho originálu Hundraettaringen som tänkte att han tänkte för mycket
(Piratförlaget, Stockholm 2018) preložila Mária Bratová.

Výhodná ponuka

Detaily o knihe

Názov: Stojedenročný starček, ktorý sa obával, že priveľa myslí

Originálny názov: The Accidental Further Adventures of the Hundred-Year-Old Man

Objednávací kód NA203920

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Pekné pokračovanie (Karina, 28.1.2024) Odpovedať

príjemné čítanie
Komu sa páčila jednotka, bude sa páčiť aj toto voľné pokračovanie. 101-ročný starček sa opäť dostáva do situácií, ktoré môžu zmeniť smerovanie sveta a ktoré rieši s prístupom jemu vlastným. Znova sa stretáva s dôležitými osobnosťami na politickej sfére a stáva sa súčasťou neuveriteľných udalostí. A pri tom sa to všetko deje iba "náhodou". Je to príjemné oddychové čítanie, ktoré vie pobaviť. Keby ale Allana Karlssona stretnem naživo, asi by ma z neho porazilo.

Chyba (Marián Lehner, 26.12.2018) Odpovedať

Na strane 55. ť. riadok odspodu vytypovali Rusi - nemá byť vytipovali?

Ošibka (Ivan, 15.1.2019) Odpovedať

strana 146. "Švédsko meria na dĺžku stošesťdesiattisíc ( 160 000) kilometrov, na šírku trochu menej." Takže podľa prekladateľa a vydavateľa ,má Švédsko na šírku zaokrúhlene cca 3km? Wikipédia-Rozloha země činí 449 964 km², Švédsko je 54. největší zemí světa, 5. v Evropě a největší v severní Evropě.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je tri plus sedem?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Na Bali sa rozhovory pri hotelových raňajkách čoraz častejšie zvrtli na tému, na ktoré miesto sveta by sa Julius s Allanom mohli vybrať, lebo tu im začína byť otupno. No a keďže hlavnou správou dnešného rána bola informácia, že na severnom póle je o dvadsať stupňov teplejšie než zvyčajne, Allan zvažoval, či by to nemohla byť dobrá alternatíva.
Julius si napchal do úst opekané rezance, pokojne doprežúval a potom vyhlásil, že pre seba ani Allana nepokladá severný pól za vhodné riešenie. Najmä ak sa tam naozaj začal topiť ľad. Julius totiž ľahko prechladne, ak sa mu namočia nohy. Okrem toho tam žijú ľadové medvede a o tých vie iba toľko, že od narodenia každé ráno vstávajú hore zadkom. To sa nedá povedať o hadoch na Bali, tie sa aspoň boja ľudí.
Allan usúdil, že sa netreba čudovať, ak medveď stráca náladu, keď sa mu pod nohami topí ľad. Ak to nemá dopadnúť naozaj zle, zrejme by mal – kým je čas – prejsť niekam, kde bude pevná pôda pod nohami. A to by mohla byť radšej Kanada, lebo v USA je opäť nový prezident. Ozaj, už o tom hovoril Juliusovi? A ten nový prezident nepustí cez hranice hocikoho.
Ale áno, Julius už počul o Trumpovi. Tak sa volá, však? Ľadový medveď je síce biely, ale cudzinec. Takže by si nemal robiť priveľké nádeje.

Táto kniha je súčasťou kompletu s týmito dielmi:

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x