bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Stratení

Vydavateľ: YOLi (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:248
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 02:55

Vaša cena: 1,- € (vrátane DPH)
Bežná cena:10,90 €
Ušetríte: 9,90 € (zľava 91%)
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 7,60 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Stratení

ZUZANA JURIGOVÁ KAPRÁLIKOVÁ číta z knihy STRATENÍ:

V rušnom Central Parku sa za zvláštnych okolností stretnú traja mladí ľudia. Nádejná speváčka Freya, ktorá počas nahrávania debutového albumu stratila hlas a jej mama prežíva nečakanú prekážku horšie než samotná dcéra. Harun, mladík s etiópskymi koreňmi, ktorý plánuje odísť s chlapcom, svojou láskou, pričom jeho rodičia nič netušia. Harun sa totiž bojí, že vzhľadom na ich vierovyznanie a vernosť tradíciám jeho priznanie neprijmú. A napokon Nathaniel. Ten pricestoval do New Yorku po rodinnej tragédii s jasnou predstavou, ako naloží so životom. Predtým však mieni navštíviť všetky miesta, na ktoré ho mal otec vziať, no zostalo len pri prázdnych sľuboch.
Všetci traja sa cítia nesmierne osamelí a stratení. Postupne odkrývajú svoju minulosť, pred ktorou len zatvárali oči. Príbeh, podávaný z pohľadu troch ľudí, sa odohráva počas jediného dňa a odhaľuje, že človek by mal byť úprimný predovšetkým sám k sebe a nehrať sa na niekoho, kým nie je.

Z anglického originálu I Have Lost My Way (Viking, An imprint of Penguin Random House LLC, 2018) preložila Andrea Vargovčíková.

Dostupné verzie titulu

Stratení Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Stratení

Originálny názov: I Have Lost My Way

Objednávací kód DY203911

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Gayle Forman - Stratení (Patrícia Kozánková, 5.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha ponúka príbeh prerozprávaný z pohľadu 3 mladých ľudí, ktorý sa odohráva počas jediného dňa. Hlavnou myšlienkou príbehu je, že človek by mal byť úprimný predovšetkým sám k sebe a nehrať sa na niekoho, kým nie je. Hovorí o hľadaní vlastnej cesty a seba samého, ale aj o tom, aké je byť stratený a na pokraji síl. Autorka vymyslela originálne a jedinečné hlavné postavy, ktoré odhaľovali časť zo svojho minulého života postupne, každý mal nejaké trápenie, každý bol niečím iným, ale zároveň chápali svoje pocity rovnako. Aj napriek tomu, že kniha je určená mladším čitateľom, ma rovnako ako aj jej predošlé knihy zo série Ak zostanem - Ak zostanem a Kam zmizla, zaujala a čítala sa mi veľmi dobre. Knihu som vďaka autorkinmu štýlu písania, ktorý je jednoduchý a zrozumiteľný zhltla za necelé dva dni. Na autorkiných knihách sa mi ešte páči, že Vás nútia sa nad príbehom zamýšľať a ponúkajú pekné myšlienky. Ak sa Vám páčili jej predošlé knihy, určite by ste mali dať šancu aj tejto.

Jaji bloguje hodnotí (Jaji, 25.3.2019) Odpovedať

priemerná kniha
Dejovo nevnímame len prítomnosť, ale aj sa vraciame do minulosti hlavných hrdinov. Príbeh postupne gradoval a stával sa pre mňa zaujímavejším. Zmena v postupe bola zakaždým nepatrná. Gayle Forman píše knihy, nad ktorými sa musíme zamyslieť, inak by nemalo význam ich čítať. Nemusia to byť niekoľko sto stranové romány, všetko dokáže vystihnúť na správnom počte strán. Na zbytočné omáčky, ktoré zbytočne predlžujú dej, zabudnite. Práve preto necháva niektoré situácie nedoriešené, čo automaticky spúšťa moju nekonečnú fantáziu. Osobne nemám rada otvorené veci, ale niekedy je lepšie domyslieť si, než keby niečo dopadlo proti môjmu presvedčeniu. Gayle si tým pádom k sebe pripúta rôzne cieľové skupiny čitateľov. Čo vám poviem, vie to s nami dobre. Teraz by som však zniesla pár strán navyše. Pokojne aj viac kníh. Tak veľmi si dobre všetko rozplánovala, že sa poistila, keby ju opustila múza. Vyprofilovala si jednotlivé charaktery a oslovila čitateľov, ktorí sa v hlavných hrdinoch dokážu nájsť. Aj napriek prepracovanosti tých najmenších detailov mi táto kniha prišla ako keby bez duše. Uverila som jej všetko, to áno. Ak ju však porovnám s ostatnými, niečo mi v nej chýbalo. Stratení odhaľujú životné príbehy, riešime problematiku fyzických rozdielov, homosexuálnov, náboženského vierovyznania, čo je super, že sa o tom čoraz viac hovorí. Myslím si však, že menej je niekedy viac. Nemusíme sa zameriavať na detaily, aby sme porozumeli celkovému významu odkazovaného posolstva. Najmä nie, ak má kniha 248 strán.

Ste stratení? Gayle Formanová vám pomôže sa nájsť... (Dominik, 8.3.2019) Odpovedať

Gayle Formanová patrí k mojim najobľúbenejším autorom. Získala si ma svojím jednoduchým štýlom, ktorý ma neustále nútil čítať knihu ďalej a rozmýšľať nad zápletkou aj neskôr. Získala si ma tiež postavami, ktoré vždy prepracovala do hĺbky a aj napriek tomu, že boli knihy tematicky podobné, každá sa niečím odlišovala. Už na začiatku si všimnete, že sa Stratení odlišujú od predošlých autorkiných kníh. Je to najmä troma hlavnými postavami – a štýlom, ktorým autorka rozpovedá celý príbeh. Odlišnosť od predošlých kníh spočíva v zložitosti vypovedania dejovej línie, ktorá sa prelína v troch rovinách. Takzvané points of view (POV) sa neustále striedajú, kniha sa rozdeľuje do dvanástich častí a v rámci nich do ďalších kapitol. Aj keď som s knihou miestami zápasil a čítal ju na dvakrát, neľutujem, že som sa dopracoval až do konca. Gayle Formanová nám Stratenými ukázala ďalšiu stránku svojej tvorby. Ak sa vám páčili jej predošlé knihy, určite by ste mali dať šancu aj tejto. Prajem pekné čítanie! :-)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri plus dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Stratila som sa. Trinásť písmen. Tri slová obsahujúce neodškriepiteľnú pravdu, tak ako tón cé. Tak ako niektoré dnešné príspevky na sociálnych sieťach. Ráno ju ktosi z Haydenovej kancelárie odfotil s mikrofónom v ruke a s úsmevom na tvári. Hashtag znel #ZrodenáPreSpev #VďačnáZaŠtvrtok. Malo by to byť skôr #TBT, lebo fotka nielenže vznikla asi pred týždňom, ale je na nej človek, ktorý už neexistuje.
Stratila som sa.
Čo by sa stalo, keby to zverejnila? Čo by ľudia povedali, keby to vedeli?
Až keď jej zavibruje telefón, uvedomí si, že to naozaj urobila. A už sa aj množia odpovede. Nestihne si ich však prečítať, lebo zapípa esemeska od mamy: 720 Park Ave so špendlíkom zapichnutým v mape. Samozrejme, mama sleduje siete rovnako ostražito ako Freya. A, samozrejme, mama jej príspevok nepochopila.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x