bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Palo Macho - Časovanie čiary/Timing The Line

Vydavateľ: Galéria Nedbalka (Galéria Nedbalka, n.o.)
Jazyk: anglický, slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:118
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 20.04.2024 02:58

Lepšia cena: 24,36 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 24,94 € (vrátane DPH)
Bežná cena:29,- €
Ušetríte: 4,06 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Palo Macho - Časovanie čiary/Timing The Line

Palo Macho (*1965) patrí k najvýraznějším predstaviteľom súčasnej slovenskej výtvarnej kultúry. Vďaka svojej experimentálnej tvorbe v skle a excelentným maliarským výkonom získal medzinárodné uznanie.

Publikácia se zameriava na Machove experimenty v kresbe integrovanej do skla v kontexte zhruba dvadsiatich rokov. Vo svetovom sklárstve sú práce s cieľom prezentovať kresbu ako najvýznamnějšiu zložku sklárskeho diela prakticky neznáme, pokiaľ s kresbou nechceme stotožňovať rytinu so svojimi odlišnými zákonitosťami. Pokiaľ sa v sklenených objektoch umelcov objavujú línie a kresba, deje se tak ako side-effect dekorov, alebo dôsledok použitia nití horúceho skla. Spôsob, ako s kresbou zaobchádza Macho, je iný předevšetkým tým, že je cieleným výskumom možností spojení kresby a skla, tj. kresby v spojení s priestorom, svetlom a časom. To tiež jeho kresby odlišuje od prác iných známych kresliacich sklárov, ako sú Stanislav Libenský, Štěpán Pala alebo Dale Chihuly, ktorí sa zaoberajú dvojrozmernou kresbou ako samostatnou disciplínou na papier. Machovou ambíciou je, zjednodušene povedané, kresba na „skle, v skle a kresba sklom“. Deje se tak unikátnou formou, ale aj používáním nových technologických metód. Kniha prezentuje a analyzuje Machove líniové kresby na povrchu sklenených dosiek, kresby zatavené medzi tabule skla, kresby plávajúce vovnútri sendvičovou metódou vytvorených hranolov, tlače z dosiek skla (monotypy – vitrografika) a tiež plastickú kresbu vytvorenú cestou sklenených reliéfov (kresba sklom). Machove experimenty v kresbe a skle predstavujú významný príspevok k rozvoju modernej európskej kresby aj svetovej sklárskej tvorby pre svoje unikátne objavy a hodnoty.

Publikácia je tímovou pracou popredných osobností slovenskej a českej kulturnej scény. Okrem koncepcie Pala Macha, je autorkou publikáce medzinárodne profilovaná Sylva Petrová, emeritná profesorka Univerzity v Sunderlande vo Veľkej Británii. Autorkou fotografií je Jana Hojstričová, umelecká fotografka a prorektorka VŠVU v Bratislave.

Detaily o knihe

Názov: Palo Macho - Časovanie čiary/Timing The Line

Objednávací kód NA395357

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má holub?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x