bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Spojenia

Vydavateľ: ODEON (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:192
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Lepšia cena: 10,- € (vrátane DPH)
Vaša cena: 10,23 € (vrátane DPH)
Bežná cena:11,90 €
Ušetríte: 1,67 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Spojenia

Hélene Destréeovej, bezdetnej učiteľke biológie, sa akosi nepozdáva psychický stav jej dvanásťročného žiaka Théa. Vysvitne, že chlapec dlhodobo trpí pre rozvod rodičov a tajne sa uchyľuje k alkoholu spolu so spolužiakom Mathisom. Mathisovej matke Cécile sa jej predstava usporiadanej rodiny rozpadá, keď odhalí manželovu temnú stránku. Všetci potrebujú pochopenie a pomoc, kým nie je neskoro… Román Spojenia je zdanlivo jednoduchý, no má mnoho významov. Popri príbehu o alkoholizme adolescentov tu autorka suverénne rozohráva vzťahy medzi manželmi nepostrehnuteľné voľným okom, skryté životy dospelých, traumy z detstva, genetické prepojenia, väzby medzi rodičmi a deťmi najmä po rozpade manželstva, dôsledky správania nefungujúcich rodičov na ich deti, slepotu a neochotu okolia, spoločenské predsudky a zábrany, sociálne vylúčenie v dôsledku nezamestnanosti. Majstrovsky tak obnažuje stav súčasnej spoločnosti, generujúci mnohé osobné nešťastia a tragédie.
Hrdinami tejto silnej, intenzívnej i temnej knihy so svetielkom nádeje sú naši súčasníci, ľudia, akých nájdeme všade okolo seba. Príbeh svedčí o tom, že príčinou zla a tragických osudov nebývajú len vojny, prírodné katastrofy, choroby a iné, väčšinou ťažko ovplyvniteľné zásahy „zhora“, ale spôsobujú si ich ľudia sami svojou ľahostajnosťou, lenivosťou, sebectvom, slabosťou či nepochopením.

Z francúzskeho originálu Les Loyautés (Jean-Claude Lattes, 2018) preložil Alexander Halvoník.

Dostupné verzie titulu

Spojenia Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Spojenia

Originálny názov: Les Loyautés

Objednávací kód NA203838

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Spojenia (Monika K., 2.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Moja prvá "viganovka", ktorá ma hneď presvedčila, že autorka má nesmierny talent nielen na písanie, ale aj na citlivé vypozorovanie rôznych sociálnych problémov a psychického prežívania postáv v nich. Odvaha pomenovať veci pravým menom, či schopnosť byť hoc aj kruto úprimným k sebe samému - to sú vlastnosti, ktoré chýbajú postavám v knihe a azda aj kvôli tomu sa dostávajú do životných peripetií. Čo však nechýba Delphine de Vigan, je záujem o druhých a nezatváranie si očí pred ich utrpením (myslím, že autorka sa tak trochu našla v postave Theovej učiteľky). Spojenia určite odporúčam. Sú jednou z tých kníh, ktoré môžu mať presah aj do každodenného života čitateľa.

Skvelá Delphine (Zuzana Hermanova, 28.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Koľkí z nás túžia po šťastnom živote ? Mať milujúceho partnera, skvelých rodičov, aby všetko išlo podľa našich predstav. Bohužiaľ, nie vždy je nám to dopriate. Niekto by možno povedal, že skrátka nemá šťastie. A to platí pre postavy v tejto knihe. Nemajú šťastie. Alkoholizmus adolescentov, vzťahy medzi manželmi, skryté životy dospelých, traumy z detstva, väzby medzi rodičmi a deťmi a dôsledky toho na ich životy, spoločenské predsudky a sociálne vylúčenie v dôsledku nezamestnanosti. Ide o témy, ktoré predurčujú veľmi silný , intenzívny a melancholický pocit. Čo na to povedať, tak ako sa v knihe píše: Tento príbeh svedčí o tom, že príčinou zlá a tragických osudov nebývajú len vojny a prírodne katastrofy, choroby a iné, väčšinou ťažko ovplyvniteľné zásahy “zhora”, ale spôsobujú si ich ľudia sami svojou ľahostajnosťou, lenivosťou, sebectvom, slabosťou či nepochopením. Kniha ma veľmi oslovila. Zanechala vo mne veľa myšlienok, predovšetkým pripomenutie: buď láskavý, nesuď ostatných a nerob ostatným to, čo nechceš, aby oni robili tebe. Kniha Slova vďaky ma od autorky oslovila viac, avšak táto nesmie v sebe opäť dôležité posolstvo, ktoré nemôžeme len tak ignorovať. Som ozaj rada, že ju môžem vložiť do mojej knižnice.

Nezabudnuteľný príbeh (Monika Ertľová, 13.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Sú knihy, o ktorých sa nedá povedať, že sú krásne, najmä kvôli téme, no sú tak úchvatne napísané, že by mali byť povinným čítaním pre všetkých. Smutných životných príbehov, ako je Theov, je okolo nás mnoho a ľahostajnosť, nedostatočný záujem, zľahčovanie problémov môže viesť k obrovským životným tragédiám. Presne takáto je kniha Spojenia od Delphine de Vigan, citlivo napísaný príbeh o dvanásťročnom chlapcovi trpiacemu pre rozvod rodičov, ktorý hľadá útechu v alkohole, vyrozprávaný z rozmanitých pohľadov, osvetľujúcich pochmúrnu dejovú líniu. Emocionálna nálož, ktorá vo mne dlho rezonovala.

Nesmierne talentovaná autorka (Maťa, 7.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Najhoršie na tejto knihe je to, že je tak desivo realistická. Najlepšie na tejto knihe je to, že je tak desivo realistická. Toto bolo neskutočné. Delphine de Vigan má neuveriteľný spisovateľský talent a svojimi slovami vás emocionálne zničí. Kniha ma doslova chytila od prvej strany a to aj napriek svojej trpkej príchuti. Rozvíja príbeh dvoch rodín, ktoré sú obe nefunkčné no každá inak. O sebectve, o tom, ako to dopadne, keď chýba komunikácia. O beznádeji, nedostatku pomoci a o tajomstvách. O tajomstvách vašich najbližších. Geniálne napísaný príbeh, ktorý sa pokojne môže odohrávať vo vašom okolí. Pri čítaní tejto knihy mi zvieralo žalúdok úzkosťou. Bolo to drsné a nečítalo sa to ľahko. A predsa to bola absolútne fantastická kniha, ktorá si ma získala dokonca viac ako Slová vďaky. Autorku môžem asi pomaly zaradiť k svojim obľúbeným, pretože jej talent, schopnosť napísať príbeh tak, že ho vidíte pred očami a preciťujete celou svojou bytosťou, je skutočne špeciálny. Akurát by som uvítala viac strán. Každopádne, teším sa na prečítanie ďalších autorkiných diel.

Autorka je moja obľúbená (Daniela Barillová, 7.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nie je to len o Theovi a alkoholizme, v tejto knihe zvládla autorka odhaliť veľmi veľa, Je to pribeh rozprávaný štyrmi postavami. Každá si niečo odžila. Kniha plná desivých situácii a napriek tomu som ju prečítala rýchlo. De Vigan je úžasná, toto bola moja tretia autorkina kniha a určite prečítam ďalšie.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Sú to neviditeľné väzby spájajúce nás s inými ľuďmi – so živými či s mŕtvymi. Sú to sľuby bez ozveny, ktoré sme si šepkali, spojenectvá bez slov, dohody uzavreté najčastejšie medzi nami samými, príkazy prijaté bez toho, aby sme ich počuli, podlžnosti uchovávané v najtajnejších záhyboch pamäti.
Sú to zákony z detstva, driemajúce niekde hlboko v našich telách, hodnoty, ktorým vďačíme za to, že chodíme vzpriamení, základy umožňujúce nám vzdorovať, nečitateľné zásady, ktoré nás rozhlodávajú a uzatvárajú do seba. Naše krídla i naše putá.
Sú to odrazové mostíky umocňujúce naše schopnosti i hroby, do ktorých pochovávame naše sny.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x