bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Mor

Vydavateľ: SLOVART (Vydavateľstvo Slovart, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 18.04.2024 02:58

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Mor

Román Mor, vrcholné dielo Alberta Camusa, je považovaný za jeden z trvalých pamätníkov protifašistického odporu a svedectvo o hodnote humanizmu.

Lekár Rieux, hlavný hrdina románu, zaznamenáva symptómy a priebeh morovej epidémie v alžírskom Orane. V uzavretom, od okolitého sveta odrezanom meste sa v dôsledku šírenia moru obyvateľstvo rozdelí na dve skupiny – jedni trpne čakajú, kým na nich príde rad, druhí sa snažia proti pohrome bojovať všemožným prostriedkami, hoci sú ich vyhliadky mizivé. Obidva postoje autor hodnotí ako hlboko ľudské. Postavy i situácie opísané v románe sú symbolickým vyobrazením Francúzska okupovaného nacizmom.

Detaily o knihe

Názov: Mor

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

MOR a "ZLO"... (Ľubica, 4.4.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Teraz dospel čas na to, aby si každý súdny človek prečítal, ale veľmi pozorne, s dôrazom na každé jedno slovo MOR Alberta Camusa... pochopíte, prečo dostal za to NOBELOVU CENU v roku 1957. Mor, ktorý sa zrazu ozval z ulíc, kde behali potkany, a tie keď podochli, na človeka sa ich blchami prenášal pľúcny mor... Ale viac ide o to, ako sa zachovali ľudia. Mor sám ustúpil, nikto nevie ako a prečo... alegória so ZLOM, ktoré je tu večne ako neviditeľný nepriateľ, ktoré ťa buď zničí, alebo znudené, samo ustúpi. ZLO, ktoré je hlboko usídlené hlboko v každom z nás, pretože i my z väčšej časti predstavujeme hmotu. Môžeme tvrdiť, že tá hmota je ovládateľná DUCHOM, ale kde je ukrytý ten DUCH, keď potrebuje peniaze, potrebuje MAŤ, aby pomohol, aby sa pristavil... a ďalej zneužitie každej nezištnej pomoci, neschopnosť dať - neschopnosť prijať... celková neschopnosť... Položte si sami sebe otázku: AKO JE TO SO MNOU? A napíšte si svoje odpovede niekde do diára, čisto pre seba... a pochopíte, ako ZLO funguje a čo od vás chce..., ale nedajte mu to, ak máte v sebe toľko sily...

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je sedem plus osem?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x