bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Vrkoč

Vydavateľ: ODEON (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,- €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Vrkoč

Tri ženy z troch kontinentov. Nepoznajú sa, napriek tomu ich spája mocné puto, ktorým je túžba po slobode, rovnosti a dôstojnom živote.

Indka Smitá sa vzbúri proti krutej kastovníckej nespravodlivosti, ktorá bráni jej dcére chodiť do školy. Talianka Giulia sa vzoprie patriarchálnemu spôsobu života v mene svojej lásky k sikhskému utečencovi, ktorá jej ponúkne nové obzory. Úspešná emancipovaná kanadská advokátka Sarah ochorie na rakovinu a na vlastnej koži zažije diskrimináciu kruhov mocných, v ktorých niet miesta pre slabých a chorých.
Román plný energie sa tak stáva dejiskom zápasu proti zlému osudu a výzvou na solidaritu. Vo všetkých troch príbehoch hrajú významnú úlohu ženské vlasy symbolizujúce dôstojnosť, ktoré sa napokon spoja do nádherného vrkoča ľudského porozumenia a nádeje.

Z francúzskeho originálu La tresse (Bernard Grasset, Paris 2017)
preložil Alexander Halvoník.

Dostupné verzie titulu

Vrkoč Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Vrkoč

Originálny názov: La Tresse

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Jedna z najlepších kníh! (Zuzana Hermanova, 30.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po prečítaní tejto prvotiny od autorky Laetitie Colombani mi neostalo oko suché. Nádherná, emocionálne nabitá 214 stranová kniha, ktorá nám predstaví životy troch žien a ich skryté prepojenie. Smitá, Giulia a Sarah. Tri ženy z rôznych kútov sveta a predsa majú medzi sebou niečo, čo ich spája. Tri bojovníčky, ktoré milujú, padnú, ale zas vstávajú, vedú si svoj boj, ostávajú pokorné, túžiace po živote. Pridám aspoň pár riadkov z príbehu každej dievčiny. Smitá: •Áno, Smitá cíti hrdosť na svoju dcéru, ktorá možno je potkany, ale je silnejšia než všetci brahmani a džátovia dokopy. Neskrotili ju, nezlomili. Zbili ju, narobili jej na chrbte krvavé zebry, no ona sa nedala, vo svojom vnútri zostala sama sebou. Nedotknuteľná zostala nedotknutou. Giulia: •Keď jej je smutno, vyjde hore na strechu do laboratoria. Sadne si proti moru a rozmýšľa o otcovi. Čo by asi povedal, čo by spravil ? Vie, že nie je sama. Papa je vždy po jej boku. Sarah: •Plešivá žena je chorá žena, bez ohľadu na skvostný pulóvrik, ihličkové podpätky, posledný model kabelky, čo si sotva voľakto všimne, zato holá lebka hneď každému udrie do očí ako priznanie, spoveď, utrpenie. Vyholený muž môže byt sexi, ale žena bez vlasov bude vždy iba chorá, premýšľa Sarah. Silný knižný zážitok. Mne osobne sa kniha veľmi páčila. Ak ste fanúšikmi silných emotívnych príbehov neváhajte.

Silný, oči otvárajúci príbeh (Katarína, 4.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Prepracovaný inšpiratívny príbeh troch žien. Na prvý pohľad nemajú nič spoločné, každá je z inej časti sveta, každá rieši diametrálne odlišné problémy. Kniha je o ženskej sile, nezlomnosti a vzbure proti okolnostiam, ktoré často hrajú beznádejne proti.

Román o silných ženách (Maťa, 1.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Moja prvá tohtoročná Odeonka a ťažko by som si mohla vybrať lepšie. Táto knižka ma chytila od prvých slov a nepustila ma, kým som neprečítala poslednú stránku. Príbeh sleduje osudy troch žien - Indka, ktorá patrí k najchudobnejšej vrstve krajiny, Talianka, ktorej životom je rodinný podnik a Kanaďanka, veľmi úspešná právnička. A všetky majú niečo spoločné. Všetky tieto ženy mali skutočne zaujímavé príbehy a ja som si užila rozprávanie každej jednej z nich. To je zriedkavé, často sa totiž pri viacerých rozprávačoch stane, že ma aspoň jeden z nich zaujme viac či menej, než tí ostatní. Všetko boli inteligentné a silné ženy, no každá mala svoj unikátny hlas a boli tam výrazné kultúrne, náboženské a spoločenské rozdiely. Toto bola moja prvotina od pani Colombani a teraz sa ešte viac teším na jej ďalšiu knihu Víťazky a verím, že bude rovnako skvelá ako táto. S výnimkou veršov, ktoré sa občas zjavili medzi kapitolami a pre mňa knihe nedali žiadnu pridanú hodnotu v podstate knihe nemám veľmi čo vytknúť. Odporúčam každému, kto má v obľube realistické aj emotívne príbehy, nahliadnutie do iných kultúr a čtivý, svižný jazyk, ktorý z knihy spraví príjemnú jednohubku.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je deväť plus sedem?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Smitá má šťastie. Nágarádžan ju ani raz neudrel a nikdy ju neurážal. Keď sa narodila Lalitá, sám sa dokonca ponúkol, že ju povaruje. Len kúsok odtiaľ dievčatá pri narodení zabíjali. V dedinách Radžastanu ich hneď po príchode na svet zaživa pochovávali v škatuli do piesku. Malé dievčatká usmrcovali v noci.
V Nágarádžanovom obydlí to však bolo inak. Smitá sa prizerá, ako Lalitá učupená na udupanej hline chatrče češe svoju jedinú bábiku. Jej dcéra je pekná. Má jemné črty a vlasy siahajúce po pás. Smitá jej ich každé ráno rozčesáva a zaplieta do vrkoča.
Moja dcéra sa naučí čítať a písať, hovorí si, a táto myšlienka ju hreje pri srdci.

Keď sa Sarah na seba pozrela do zrkadla, videla len štyridsiatničku, ktorej sa všetko darí. Má tri krásne deti, dobre udržiavaný dom v bohatej štvrti, závideniahodné zamestnanie. Nebola na tom o nič horšie ako tie usmievavé a spokojné ženy, aké vídať v dobrých obchodoch. Zranenia na nej nebolo badať, boli neviditeľné a dobre ukryté pod dokonalým mejkapom a oblečením z najlepších krajčírstiev.
Takže predsa len všetko stíhala.
Ako tisíce žien v krajine, aj Sarah Cohenová však bola rozčesnutá napoly. Bola bombou, ktorá mohla kedykoľvek explodovať.

S rozochvením si od neho zoberie fľaštičku. Neznámy ešte doloží, že vlastnoručne nazbieral plody a vylisoval olej. Začne sa zberať na odchod, no vtom Giulia naberie odvahu. S ohňom na lícach mu navrhne malú prechádzku po móle. More je blízko, obloha sa vyčistila...
Neznámy chvíľu zaváha, no napokon ponuku prijme.
Kamaljit Singh – tak sa volal – toho veľa nenarozprával. Táto maličkosť Giuliu prekvapí. Tunajší frajeri sú utáraní, najradšej rozprávajú o sebe. Úlohou žien je počúvať ich. Ako vravela Giuliina matka, muža treba nechať zažiariť. Kamal je iný. No nikomu sa len tak pre nič za nič neotvorí.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x