bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Nitra - Ako si ťa pamätáme 2.

Vydavateľ: AB ART press (AB ART press, s.r.o.)
Edícia:Ako sme tu žili
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 16.04.2024 03:00

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Nitra - Ako si ťa pamätáme 2.

Pokračovanie úspešnej knihy Nitra - Ako si ťa pamätáme. Z klenotnice svojich spomienok do nej zaujímavé príbehy vyberajú rodáci i obyvatelia, ktorí strávili v meste viac či menej dlhý čas, alebo v nej bývajú dodnes. Každému z kolektívu autorov sa mesto ležiace pod ochranou Zobora zapísalo rôznym spôsobom do osobnej histórie, no najmä do srdca.

Čitatelia sa v druhom dieli dočítajú najmä o tom, ako sa mesto menilo v 2. polovici 20. storočia. Pomôže im k tomu okrem príbehov opäť aj prehľadné Nitrianske kalendárium, v ktorom nájdu prehľadne zoradené udalosti už od roku 1848. Zaspomínajú si spolu s pamätníkmi na to, ako sa staval obchodný dom Prior, Slovenská poľnohospodárska univerzita i výstavisko Agrokomplex. Pripomenú si, aké to bolo, keď vyrastala mestská časť Chrenová, amfiteáter praskal vo švíkoch počas filmového festivalu alebo keď sa koncom leta celou hlavnou triedou tiahol slávnostný dožinkový sprievod nesúci veniec pre Gustáva Husáka. Zo zabudnutia sa vynorí hotel Tatran, reštaurácia Králik aj niekdajší mliečny bar. Zaujímavé sú návraty i k začiatkom krasokorčuliarov, hokejistov či vodných pólistov, ale tiež k úspechom nitrianskych futbalistov, ktorí sa dokonca kedysi stretli vo finále s FC Barcelonou.

Príbehy sú v knihe doplnené vzácnymi fotografiami z osobného archívu autorov, ktoré dokresľujú pamätné príbehy i oživujú dávno stratené nitrianske miesta a budovy spolu s postavami a postavičkami tvoriacimi svojrázny mestský kolorit. Svoju stopu tu zanechal akademický sochár Tibor Bártfay či všestranný športovec Július Gisser. Jedných si Nitrania hlboko ctili, na ďalších sa, naopak, dobre pozabávalo celé mesto. Z nich pripomenieme napríklad známeho figliara Quacka, ktorý neraz urobil poriadny rozruch v kaviarni Braun. Pokračovanie nitrianskych spomienok bude ozdobou knižnice každého čitateľa, ktorý má toto historické a zároveň moderné mesto v obľube.

Detaily o knihe

Názov: Nitra - Ako si ťa pamätáme 2.

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Nitra-Ako si ťa pamatáme (Jozef Bulla, 17.10.2017) Odpovedať

vrelo odporúčam
Už chvalabohu druhý diel vzácnej memoárovej publikácie je významným činom pri poznávaní síce niekedy z pohľadu veľkej histórie našej Nitry,drobných alebo aj úsmevných historiek či udalostí.Aj drobnosti a momentky patria k vzácnemu poznaniu o svojom meste i krajine aj a hlavne pre tých,ktorí to nezažili a nemôhli poznať. Parádne pokračovanie 1.dielu. Gratulujem.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko dní má týždeň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x