bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Sklený zámok

Vydavateľ: Tatran (Vydavateľstvo TATRAN, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 18.04.2024 02:58

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Sklený zámok

Jeannette Wallsová prežívala nádherné detstvo. Otec ju denne unášal do rozprávkového sveta, k nohám jej kládol hviezdy z neba a sľuboval sklený zámok. Nevadilo jej, že zaspávala s prázdnym bruškom a často aj uprostred noci spolu so súrodencami bezhlavo utekala do nového domova. Až sa jedného dňa rodina ubytovala v kartónových škatuliach bez adresy.
Jeannettini rodičia Rex a Rose Mary Wallsovci boli presvedčení stúpenci hnutia hippies. Svoj život premenili na jedno veľké dobrodružstvo – jednostaj na cestách so štyrmi deťmi a neustále na úteku pred nezaplatenými faktúrami. Matka sa považovala za maliarku a spisovateľku, otec za geniálneho vynálezcu – v skutočnosti to bol notorický alkoholik.
Jeannette Wallsová začína svoje spomienky opisom cesty na večierok, keď premýšľajúc nad vhodnosťou zvolenej toalety zazrie cez okno taxíka vlastnú matku, ako sa prehrabuje v kontajneri. Tento pohľad v nej prebudil živé spomienky, ktoré opísala v románe Sklený zámok.
Smútný, ale aj nádherný príbeh si získal priaznivcov na celom svete. Je to jeden z titulov, ktoré nekonečne dlho figurovali v rebríčku bestsellerov a autorka získala mnoho ocenení. Zakrátko si tragický a dojímavý príbeh všimli aj filmoví producenti a tento rok prichádza film do kín.

Detaily o knihe

Názov: Sklený zámok

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Čo ťa nezabije, to ťa posilní. (Dana Mišárová, 29.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
"Pozrel na taniere. Vedela som, o čom uvažuje, čo si pomyslí zakaždým, keď vidí takto prestretý stôl. Pokrútil hlavou a povedal: "Viete, naozaj nie je také ťažké položiť jedlo na stôl, ak sa človek pre to rozhodne." Tieto slová vyslovil už dospelý brat autorky, jeden z detí, ktorých rodičia kvôli svojim "zásadám" a "presvedčeniam" previedli tými najúbohejšími podmienkami, aké si často ani nedokážeme predstaviť. A pritom stačilo tak málo, aby mohli prežiť normálny život, bez hladu, zimy, ústrkov a ponižovania. Jediné, čo rodičom musím uznať, je, že pestovali v deťoch lásku ku knihám a získavaniu vedomostí, čo bolo v ostrom rozpore s ich nepochopiteľným životným štýlom. Nielenže im smrdela práca, pohŕdali aj finančnou a materiálnou pomocou od štátu, či charity a radšej nechali svoje deti živoriť, ako by zmenili svoj spôsob života. Kniha Sklený zámok je po Vzdelanej a Neortodoxnej ďalší skutočný príbeh, pri ktorom som len krútila hlavou, že autorky vôbec dokázali v takom toxickom prostredí prežiť. Po celý čas sa mi natískala otázka: Koľko ľudí sa dokáže zo zlých podmienok vymaniť a zariadiť si lepší život a koľkí jednoducho prestanú bojovať a zapadnú v bahne, čo ich obklopuje? Po príklady ani nemusíme chodiť do cudzích štátov a kultúr, možno sa nám podobný príbeh odohráva v susedstve.

inpširatívny príbeh (Laura Lobbová, 15.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po dlhšej dobe som čítala skutočný príbeh, ktorý mi prišiel tak neuveriteľný, no bohužiaľ bol pravdivý. Príbeh o rodine, kde rodičia žijú vo vlastnom svete a zanedbávajú starostlivosť o deti. V knihe vidíme vyrastať deti, ktoré žijú úplne inak, ako obyčajné rodiny. Nenavštevujú školu, starajú sa sami o seba, častokrát nemajú čo do úst alebo čisté oblečenie. Zahŕňa mnohé negatívne zážitky a témy, ako alkoholizmus, zanedbávanie, obťažovanie, násilie. Nečíta sa to vždy ľahko, no príbeh je napísaný naozaj dobre a pútavo. No nie je to vždy len negatívne, hneď v úvode vidíme, že aj zo zlých podmienok v detstve sa dá začleniť do normálneho života. Stretáme sa tu so silným rodinným putom, najmä súrodeneckou láskou a podporou. Je to naozaj veľmi smutný, ale svojim spôsobom aj nádejný a pekný príbeh, ktorý každému odporúčam.

Hľadadanie samej seba (Jolka Sadvarová, 16.9.2017) Odpovedať

príjemné čítanie
Na túto knihu som po jej uvedení na trh a po čítaní anotácie veľmi zvedavá.Dostala som ju ako darček a hneď som sa do nej pustila.Nemôžem povedať,že je to typ knihy,ktorú nepustíte z ruky,ale je napísaná očami detí,konkrétne hlavnej hrdinky Jannette,ktoré v neľahkých podmienkach a vďaka nezáujmu rodičov hľadajú svoje miesto v živote.Drsné životné prostredie,sťahovanie a skúsenosti,kedy sú vlastne odkázané sami na seba ich privedie až k úniku z "domova"a súrodenci sa vlastným pričinením postavia na nohy.A hoci rodičia boli tí,ktorí im neľahký život pripravili,nezanevreli na nich, aj keď žili na ulici.Hlavne vzťah s otcom má hlavná hrdinka veľmi zaujímavý a sú až do jeho smrti citovo prepojení.Kniha je dojímavá,číta sa ľahko,hoci to je príbeh ťažkého prežívania detí v často neľudských podmienkach..

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je tri plus päť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x