bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kto je bez viny

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,40 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kto je bez viny

ZUZANA JURIGOVÁ KAPRÁLIKOVÁ číta z knihy KTO JE BEZ VINY:

Šesť zodpovedných dospelých. Tri rozkošné deti. Jeden psík. Normálny víkend. Čo sa môže pokaziť?

Sam a Clementine vedú príjemný, veľmi rušný život. Majú dve malé dcérky, Sam práve nastúpil do vysnívaného zamestnania, bohémska čelistka Clementine sa pripravuje na životne dôležitý konkurz. Ak existuje niečo, na čo sa môžu spoľahnúť, potom sú to práve oni dvaja a ich vzťah.
Clementine a bezdetná účtovníčka Erika sú staré priateľky. Stačí jeden pohľad a nemusia si nič hovoriť. Ich vzťah je však dosť zložitý, Erika bezhranične obdivuje Clementine a tej to už tak trochu prekáža. Takže keď ich Erika na poslednú chvíľu pozve na grilovačku u susedov Tiffany a Vida, na ktorú sa chystá s manželom Oliverom, Clementine a Sam neváhajú. Susedia sú zaujímaví a milí ľudia, tiež majú dcérku, a tak veria, že spoločne sa budú cítiť príjemne.
Ale niečo sa prihodilo.
Prešli dva mesiace a oni si stále kladú otázku: Čo by sa stalo, keby sme tam nešli? A najmä: Čia je to vina?
V románe Kto je bez viny sa Liane Moriartyová majstrovsky venuje základným otázkam života: manželstvu, sexu, rodičovstvu, priateľstvu. Ukazuje, ako pocit viny dokáže otriasť zdanlivo silnými vzťahmi a ako to, o čom mlčíme, môže byť silnejšie ako to, čo robíme.

Preložila Tamara Chovanová

Dostupné verzie titulu

Kto je bez viny Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Kto je bez viny

Originálny názov: Truly Madly Guilty

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Napínavé (Kristína Rovdičová, 18.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Veľmi sa mi páčili krátke kapitoly, ktoré vždy skončili napínavo, takže kniha sa odkldala len ťažko. Za každou ďalšou som sa už konečne chcela dozvedieť, čo sa stalo na tom večierku! Oceňujem aj hlbšiu analýzu postáv a ich vnútorných pochodov.

Kto je bez viny (Veronika Špirengová, 13.4.2022) Odpovedať

priemerná kniha
Na úvod musím uviesť, že tento román nemal takú dynamiku ako ostatné autorkine romány. Ale ... Kniha ma zaujala. Možno tým, že príbeh je vyrozprávaný v dvoch rovinách - pred-počas udalosti a po nej, a to z pohľadu všetkých postáv. Možno aj tým, že autorka si zápletku premyslela, opis a charakter postáv je realistický a vierohodný, psychika postáv je veľmi dobre vykreslená a taktiež stresová situácia, vina a vysporiadanie sa s následkami udalosti. Zároveň sa tu poukazuje na otázky traumy v detstve, priateľstva, manželstva, rodičovstva.

(Ne)Typická Liane Moriarty (Neliss, 29.1.2018) Odpovedať

Kto je bez viny je v istom zmysle typická kniha od Liane Moriarty. Máme tu záhadnú udalosť, ktorá sa postupne odhaľuje. (A bola som milo prekvapená, koľkokrát ma autorka dokázala zviesť zo správnej stopy.) Máme tu väčší počet rôznorodých postáv, ktoré dokopy tvoria pôsobivú mozaiku ľudských charakterov a vzťahov. Nechýba ani tradične dobrý štýl písania. Napriek tomu Kto je bez viny považujem za slabšiu knihu, než ostatné, ktoré som od autorky čítala. Problém je najmä v rozsahu, príbeh pôsobil zbytočne rozťahane a neustála dramatizácia grilovačky bola miestami prehnaná. Okrem toho sa autorke tentoraz nepodarilo ma úplne vtiahnuť do deja, knihe chýbala tá pravá "iskra". Za to sa jej však podarilo vytvoriť ešte pochmúrnejšiu atmosféru ako obyčajne. Kto je bez viny je nepochybne zaujímavé, hoci ťažšie, čítanie. Bez príkras zachytáva bežné ľudské životy i to, ako do nich môže zasiahnuť pocit viny a stojí nielen za prečítanie, ale aj za zamyslenie. Na druhej strane, Liane Moriarty to vie aj lepšie.

Príjemné čítanie, ale čakal som o trochu viac (Dominik, 28.1.2018) Odpovedať

Nad prečítaním najnovšej knihy tejto autorky som dlho neváhal. V preklade jej vyšlo viacero románov, z ktorých každý vyniká dokonalou zápletkou a prepracovanou dejovou líniou. Musím ale povedať, že aj napriek aktuálnosti námetu by sa dala téma spracovať oveľa lepšie. Moriarty sa v prvej polovici až príliš zamotávala v záhadách. Síce ma čítanie bavilo, román nabral spád až vo svojej druhej polovici. Autorke trvalo veľmi dlho, kým vykreslila celú situáciu, kým čitateľovi priblížila vzťahy medzi jednotlivými postavami, ktorých bolo na môj vkus až príliš veľa. Pozitívne ale hodnotím psychologický podtón príbehu. Moriarty poukazuje na pocit viny, ktorý je súčasťou života každého z nás. Analyzuje a zamýšľa sa nad tým, do akej miery dokáže ovplyvniť vina a pochybenie vzťah medzi dvoma ľuďmi. Je škoda, že potenciál námetu využila autorka len čiastočne a Kto je bez viny je tým pádom iba priemerným oddychovým čítaním.

perfektné, milujem LIANE (inéz haviarová, 17.1.2018) Odpovedať

vrelo odporúčam
Milujem tvorbu LIANE MORIARTY a ani teraz nesklamala.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Clementine vyrazilo dych. Potom všetci hovorili: „Zbehlo sa to tak rýchlo“, a skutočne sa to zbehlo rýchlo, ale zároveň pomaly, každá sekunda akoby bola jedno políčko filmu v nezabudnuteľnej farbe, osvetlené rozprávkovými svetielkami.
Clementine vyskočila na nohy tak rýchlo, až zhodila stoličku. Čo? Kde? Kto?
V prvej chvíli si pomyslela, že si ublížili deti. Veľmi vážne. Bude tam krv. Neznášala krv. Možno to bude treba zašiť. Alebo niektorá má zlomenú kosť, vytŕča jej cez kožu. Zuby. Zlomené zuby. Holly alebo Ruby? Pravdepodobne Holly. Ale nepočula plač. Prečo neplače? Obe vedeli nahlas plakať. Holly vždy zúrila, keď si ublížila. Ruby si dala záležať, aby rodičom naznačila, že okamžite potrebuje pomoc.
Najprv zazrela Holly, stála v altánku s modrou flitrovou kabelkou cez plece, tej nič nebolo, iba apaticky hľadela na... čo?
Na bežiacu Eriku. Hľadela na bežiacu Eriku.
Erika utekala k fontáne. K Vidovej fontáne di Trevi. Čo to robí? Zdalo sa, akoby chcela skočiť do fontány.
Erika zošalela. Nervovo sa zrútila, správa sa ako bláznivá. Clementine vedela, že dnes nie je vo svojej koži. Nikdy sa neopila a teraz sa správa naozaj divne. A to bola Clementinina vina.
Erika svižným atletickým skokom preskočila kraj fontány. Bola po pás vo vode. Pošmykla sa, takmer spadla, potom sa vystrela a čvachtala sa do stredu. Preboha, čo to robí? Clementine sa za ňu hanbila.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x