bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Ako sa zamilovať do blázna

Vydavateľ: YOLi (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 02:55

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 6,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Ako sa zamilovať do blázna

Šestnásťročná Zander Osbornová žije vo vlastnom svete a očividne sa trápi. Jedného dňa jej rodičia oznámia, že ju prihlásili do tábora Padova, päťtýždňového programu pre problémových tínedžerov.
Zander tam nezapadá, alebo si to aspoň myslí. Pre svojich spolutáborníkov má len jedno označenie: blázni. Väčšina z nich nemá ďaleko od diagnózy. Je tam napríklad Cassie, jej spolubývajúca, ktorá sama seba opisuje ako manicko-depresívno-bipolárno-anorektickú, alebo Grover Cleveland (áno, ako ten americký prezident), milý, ale konfliktný chlapec, ktorý čaká, že sa uňho prejaví schizofrénia. Pravdepodobne sa ani jeden z nich nemýli. V tábore je aj Bek, očarujúci patologický klamár.
Popri skupinových „zverapiách“ a zakázaných nočných vychádzkach vznikajú nepravdepodobné priateľstvá a ako michiganské leto graduje, štyria tínedžeri postupne odhaľujú svoje tajomstvá. Zander priťahuje komplikovaný Grover a ona začne uvažovať, či môže byť ešte šťastná. No ak sa má dať znovu dokopy, musí si najprv upratať v hlave.

Z anglického originálu The Odds of Loving Grover Cleveland (Skyscape, New York 2016) preložila Mária Stanková.

Dostupné verzie titulu

Ako sa zamilovať do blázna Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Ako sa zamilovať do blázna

Originálny názov: The Odds of Loving Grover Cleveland

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Ako sa zamilovať do blázna (Patrícia Kozánková, 11.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po prečítaní anotácie knihy som mala na chvíľu obavy, či nie som na tento typ knihy - young adult - pristará, ale obavy pominuli hneď po prečítaní prvých stránok. Je to moje prvé stretnutie s autorkou, ale veľmi rýchlo som sa začítala a stotožnila sa s jej štýlom písania. Knihu som prečítala na jedno posedenie, čo svedčí o tom, že autorka vytvorila naozaj pútavý príbeh, ktorý opisuje reálne problémy mladistvých. Postupne som si začala uvedomovať, že to nie je klasický romantický príbeh. Príbeh sa skôr zameriava na budovanie priateľstva a priateľstvo samotné. Páčili sa mi životné príbehy hlavných postáv, o ktorých som sa chcela dozvedieť viac a viac. Táto kniha mi ponúkla realistický a hodnotný príbeh, ktorý odporúčam nielen mladším čitateľom, ktorým tento príbeh možno dokáže poskytnúť iný a nový pohľad na psychické problémy a ich zvládnutie, ale aj pre tých starších, ktorí hľadajú príjemné, oddychové čítanie na leto a ktoré ich obohatí o motivačné myšlienky.

Silný príbeh (Štefánia Setéthová, 3.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha ma veľmi milo prekvapila, keďže som od obálky čakala niečo úplne iné. Samozrejme, že je obálka prekrásna, lenže srší z nej šťastie, dobrodružstvo a nekonečná láska. Vnútro je však úplne iné. Je temné, plné tajomstiev, hnevu, nenávisti. A toto som ja práve potrebovala. Hlavná postavam Zender sa do tábora pre problémových mladistvých dostáva nečakane, na príkaz otca. Stretáva množstvo rovesníkov s rozličnými psychickými problémami, no sama si nechce priznať, že nejaké problémy má. Do knižky som sa pustila ako so fajn oddychovky, no dostala som od nej viac. Vzhľadom na ťažkú tému sebapoškodzovania, samovraždy atď. by sa nemala brať ako oddychovka, ale aj tak sa to čítalo ľahko. Nedokázala som si ale vytvoriť vzťah so žiadnymi postavami. Myslela som, že nakoniec to bude Zender, ktorá má so sebou stiahne až ku dnu, ale nestalo sa tak. Knižku a celkový príbeh som si ale zamilovala od začiatku. Boli tu pasáže, pri ktorých som sa veľa nasmiala, ale aj poplakala. Kniha je hlavne o poznaní samého seba, o tom, aká je dôležitá v živote tímová práca či dôvera, o odvahe, vytrvalosti, ale hlavne o nádeji. Pretože táto kniha je o realite, nie o rozprávkách, kde žili šťastne až kým nepomreli...Nie. Autorka si nedala servítku pred ústa, ani klapky na oči a hovorí o vážnych témach, o problémoch dnešných (nielen) tínedžerov. A podľa mňa by si túto knižku malo prečítať čo najviac ľudí, aby sa naučili nebáť sa hovoriť o svojich problémoch, pretože vždy je cesta von.

Ako sa zamilovať do blázna (Emília, 1.10.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Potrebovala som niečo milé. A toto bolo ono. Teda aspoň som si to myslela zo začiatku, lebo obálka a názov knihy ma trošku oklamali. „Jediný spôsob, ako sa nájsť, je priznať si, že sme stratení.“ Tento citát podľa mňa úplne vystihuje celú túto knihu. Takáto kniha by sa mala dostať viac do povedomia, hlavne teda mládeže, pretože rozoberá závažné témy. Tínedžeri, ktorý sú v tábore Padova majú svoje problémy, ktoré sa tu snažia riešiť. A niektoré boli teda naozaj vážne. Celý príbeh je písaný z pohľadu Zander, šestnásťročného dievčaťa, ktoré sem prihlásili rodičia. Zo začiatku mi naozaj prišlo, že ona tam nepatrí, až neskôr prišli náznaky, že aj ona má nejaký problém, s ktorým sa potrebuje vyrovnať. Skôr mi ale prišlo, že nejaký problém má aj jej mama, s celou to zdravou výživou, že nemôže jesť žlté potraviny a celkovo, že jej rodičia ju po jednom incidente (aj keď takom) pošlú preč, namiesto toho, aby skúsili popremýšľať, čo sa asi tak mohlo stať. Čo sa týka Zander, podľa mňa veľmi pekne za ten čas strávený v tábore „vyrástla“ a uvedomila si to, čo si uvedomiť mala. Postava Cassie mi bola od začiatku sympatická a hneď som vedela, čo asi bude za jej správaním a páčilo sa mi, ako sa spriatelili spolu so Zander. Že napriek tomu, ako ju od seba odháňala, ona sa nedala a dokonca ju aj niečo naučila. Grover bol veľmi vtipný, no trochu tiež problémový chlapec. Ale na to, že sa kniha volá v origináli The Odds of Loving Grover Cleveland, mi tam veľa chýbalo o ňom a o tom, ako sa vyvíjal jeho vzťah so Zander. Určite odporúčam mladším ročníkom, aby vedeli, že napriek tomu, že sa oni cítia inak, nie sú sami a potrebujú okolo seba niekoho, komu môžu veriť a komu sa môžu zdôveriť. Ale určite aj pre starších, aby možno pochopili, že mladý vidia veci naozaj inak a niekedy oveľa depresívnejšie, ako by sa mohlo zdať a netreba ich v tom nechať.

Super čítanie (Neliss, 31.5.2018) Odpovedať

príjemné čítanie
Poznáte taký ten typ kníh, kde majú za sebou všetci nejakú traumu, s ktorou sa nevedia vyrovnať, potom padne zopár pseudohlbokých myšlienok, hlavná dvojica sa dá dokopy a všetko je fajn? Tak toto nie je taká kniha. Autorka šikovne ukazuje všetky možné odtiene ľudského trápenia a ani na sekundu sa vám nesnaží nahovoriť, že je na tom niečo pekné alebo romantické. Napriek tomu si kniha zachováva pozitívny nádych a nevtieravo naznačuje, že vždy existuje cesta von. Nechýba ani sľubovaná romantika, ktorá je našťastie postupná, neprehnaná a nedočkáte sa prehnane idealistického "žili šťastne až naveky". Autorka sa celkovo drží pri zemi, hádam len s výnimkou jedného incidentu. Skrátka: táto kniha ponúka realistický a hodnotný príbeh, ktorý sa navyše veľmi dobre číta a ja ju môžem len odporúčať.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

„Poviem ti, čo je pravda.“ Cassie sa otočí ku skupine a ukazuje na nás. „Katie grcia, lebo spoločnosť ju presviedča, že je tučná, a ona sa nemá rada natoľko, aby jej to bolo jedno. Dori nenávidí nevlastného otca, lebo jej pravý otec ju opustil pre inú ženu. Uznávam, to zabolí.“
„Cassie, prestaň. Prosím, posaď sa,“ napomína ju Madison.
„Hannah si ubližuje, lebo radšej cíti fyzickú bolesť, než aby si priznala, že trpí emocionálne. Hoci nechápem, čo ju tak strašne trápi. A Zander zrejme bude z nás najviac rozhasená, lebo si nechce priznať vôbec nič.“
Pri svojom mene stuhnem. „Čože?“ ozvem sa.
„Áno, Zet, si rozhasenejšia než ja.“ Cassie sa na mňa šialene zaškľabí a podá mi svätého Antona. „Prečo nepovieš skupine, čo ťa sem dostalo?“
Zakokcem: „Prihlásili ma sem rodičia.“
„Klameš.“

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x