bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Stačí škrtnúť zápalkou

Vydavateľ: ODEON (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 02:55

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,70 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Stačí škrtnúť zápalkou

V Shaker Heights, pokojnom príjemnom predmestí Clevelandu, je všetko plánované – od kľukatých ciest cez farby domov až po úspešný život obyvateľov. Nikto nestelesňuje tohto ducha lepšie ako Elena Richardsonová, ktorá sa dôsledne riadi zásadou hrať podľa pravidiel.
Vtedy sa na scéne zjaví Mia Warrenová, tajomná umelkyňa a slobodná matka, ktorá prenikne do tejto idylickej bubliny s dcérou tínedžerkou Pearl a prenajme si dom od Richardsonovcov. Zakrátko sa Mia a Pearl stanú čímsi viac ako podnájomníčkami. Všetky štyri deti Richardsonovcov priťahuje dvojica matky a dcéry, taká odlišná od tamojších ľudí. Ale Mia nesie so sebou tajomnú minulosť a neberie ohľad na pravidlá, takže hrozí, že obráti naruby túto starostlivo usporiadanú komunitu.
Keď sa starí rodinní priatelia Richardsonovcov pokúsia adoptovať čínsko-americké dieťa, vypukne boj o zverenie do starostlivosti a dramaticky rozdelí mesto. Mia a Elena odrazu stoja proti sebe. Elena podozrieva Miu i jej motívy a je rozhodnutá odhaliť tajomstvá Miinej minulosti. Jej posadnutosť však má zdrvujúce následky.
Román Stačí škrtnúť zápalkou skúma váhu tajomstiev, povahu umenia a identity, silu materstva – a nebezpečenstvo viery, že pohromu možno odvrátiť, ak sa človek drží pravidiel.

Z anglického originálu Little Fires Everywhere (Penguin Press, New York 2017) preložila Tamara Chovanová.

Dostupné verzie titulu

Stačí škrtnúť zápalkou Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Stačí škrtnúť zápalkou

Originálny názov: Little Fires Everywhere

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

kniha, nad ktorou budete dlho premýšľať (Andrea Vojtech, 6.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Čo robí zo ženy dobrú matku? Ak si túto otázku položíte pred čítaním tejto knihy, budete mať nejakú predstavu, ktorú vám však príbeh hlavných hrdiniek môže značne nabúrať. Ak aj nie, minimálne vám ukáže, že jedna správna odpoveď neexistuje. Autorka nám ponúka hlboký príbeh o dvoch rozdielnych ženách - matkách. Pravidlá milujúca Elena žijúca usporiadaný, nalinajkovaný život ako z katalógu a jej protiváha - tolerantná Mia - umelkyňa žijúca ako voľný vták, ktorá svojím príchodom spolu s dcérou Pearl naruší zabehané a pohodlné životy všetkých členov rodiny Richardsonovcov. Mia a 15-ročná Pearl ich postupne akoby prebúdzali k životu, nenútene ich vypúšťajú z ich zlatých, pohodlných klietok a ukazujú im, že niekedy je hranica medzi správnym a nesprávnym veľmi krehká a nejasná. Príbeh má mnoho rovín. Nastavuje zrkadlo privilegovanej vyššej strednej vrstve, ktorá akoby si myslela, že im ich postavenie dáva právo byť tými múdrejšími a tým automaticky oprávnenými rozhodovať o druhých a súdiť ich. Je to o nepochopení druhých, o “vlastnej” pravde a egoizme, predsudkoch a unáhlených záveroch. Je to o materinskej láske, o veľmi ťažkých morálnych a etických otázkach, kto je tým “správnym” rodičom a čo vlastne znamená byť rodičom ako takým. Páči sa mi, ako nádherne dokázala autorka vykresliť každú jednu postavu - ani jedna nezostala čiernobiela. Ani o jednej nedokážete povedať, že je vyslovene zlá či dobrá, pretože každý robí chyby a zlé a aj veľmi, veľmi zlé rozhodnutia, ktoré z neho však ešte nemusia nutne robiť aj zlého človeka. Autorka sa snaží vždy ukázať aj tú druhú stranu mince a je len na vás, ktorá sa vám viac pozdáva a či vôbec dokážete ktorúkoľvek z jej postáv odsúdiť. Ja som to nedokázala ani pri jednej, pretože aj keď som s ich rozhodnutiami či skutkami nesúhlasila, chápala som ich. Videla som za tým ich strach, bolesť, hnev a mrzeli ma všetky ich nešťastia a straty. Nie je to úplne ľahké oddychové čítanie, no ani ťaživé melodramatické, ktoré by vás rozplakalo. Je to kniha, pri ktorej budete veľmi veľa premýšľať.

Dobré babské čítanie (Monika, 9.4.2018) Odpovedať

vrelo odporúčam
Trošku filozofická, trošku psychologická, trošku právnická a 100 % babská téma. Aj preto si myslím, že toto je kniha najmä pre ženy, dokonca aj pre také, ktoré rolu matky zatiaľ nezažili. Škoda, že MDŽ je už za nami – ak by som mala odporučiť kvalitné ženské čítanie (bez akéhokoľvek ironického podtónu) napríklad na tento deň, bola by to určite táto kniha. Neurobíte chybu, ak si to vynahradíte ktorýkoľvek iný deň v roku. Viac ako deň-dva totiž na čítanie nebudete potrebovať.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva mínus dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Lexie si poklopkávala prstami po kolene. Túžila si zafajčiť, ale po tom, čo sa práve stalo – a pri pohľade na mamu a desiatich hasičov –, sa neodvážila zapáliť si cigaretu. „Mama s ockom to nejako vyriešia. A poisťovňa nám uhradí škody.“ Hoci mala len hmlistú predstavu, ako funguje poistenie, zdalo sa jej vierohodné. Rozhodne to bol prípad pre dospelých, nie pre nich.
Z domu vyšli poslední hasiči a skladali si masky z tvárí. Väčšina dymu sa už rozptýlila, ale ešte vždy bolo v ovzduší cítiť vlhkosť, asi ako v kúpeľni po dlhom sprchovaní. Strecha auta bola čoraz horúcejšia, Trip si spustil nohy na predné sklo a špičkou žabky posunul stierače. Potom sa rozosmial.
„Čo ti je také smiešne?“ spýtala sa Lexie.
„Len som si predstavil, ako Izzy behá hore-dolu a všade škrtá zápalkami.“ Odfrkol si. „Dora bláznivá.“
Moody poklopkával prstom po streche. „Prečo ste si takí istí, že to urobila ona?“
„Ale no tak.“ Trip zoskočil z auta. „Bola to Izzy. A všetci sme tu. Aj mama je tu. Ocko je na ceste. Kto chýba?“
„Tak teda Izzy tu nie je. Jedine ona za to môže byť zodpovedná.“
„Zodpovedná?“ zatiahla Lexie. „Izzy?“

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x