bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kriedové správy

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 17.04.2024 02:53

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,- €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kriedové správy

DANIEL FISCHER číta z knihy KRIEDOVÉ SPRÁVY:

V roku 1986 sú Eddie a jeho priatelia ešte iba chlapci na prahu dospievania. Dni trávia bicyklovaním okolo svojej ospalej anglickej dedinky a vymýšľaním vzrušujúcich hier. Keď kamarát Gav dostane na dvanáste narodeniny vedierko plné kried, po prvých rozpakoch ich darček nadchne. Na dohovorených miestach si kreslia kriedou panáčiky, svoj tajný kód obsahujúci správy, ktorým rozumejú iba oni. Potom ich však jeden tajomný kriedový panáčik privedie rovno k rozštvrtenému telu a tým sa ich životy navždy zmenia.
V roku 2016 je Eddie už dospelý, trochu osamelý muž a myslí si, že s deprimujúcimi zážitkami z minulosti sa vyrovnal. Nečakane však dostane list, ktorý obsahuje kresbu jediného kriedového panáčika. Keď sa ukáže, že rovnakú správu dostali aj jeho priatelia, všetci to považujú za hlúpy žart... kým jedného z nich nenájdu mŕtveho.
Vtedy si Eddie uvedomí, že zachrániť sa znamená konečne zistiť, čo sa naozaj pred mnohými rokmi stalo.

Z anglického originálu The Chalk Man (Michael Joseph, Penguin Random House, UK 2017) preložila Jana Seichertová.

Dostupné verzie titulu

Kriedové správy Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Kriedové správy

Originálny názov: The Chalk Man

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

O zimomriavky postarané (Štefánia Setéthová, 30.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha opisuje život 5 priateľov z čias, keď mali 12 rokov, ale aj ich život o 30 rokov neskôr. Jedného dňa sa rozhodnú pre tajnú komunikáciu za pomoci kried a kreslených panáčikov. Lenže panáčiky sa záhadne objavujú aj od šiestej, neznámej osoby. A presne tieto panáčiky spôsobia nemalé problémy piatim 12 ročným deckám. Čo sa stane ale o 30 rokov neskôr? Prečo sa panáčik znova objaví? A od koho?? Kapitoly sa pravidelne striedali, čo čitateľa môže pomýliť a zmiasť. Mne to však nevadilo. Priebeh bol plynulí a kapitoly na seba nadväzovali. Autorka do príbehu vniesla tajomstvá všetkých postáv, s ktorými vás celý čas drží v napätí a ktoré sa časom odhaľujú napínavým spôsobom. Aj keď si myslíte, že nič nemá zmysel, napokon všetko zmysel dá. A keď si myslíte, že Vás už fakt nič neprekvapí..... Kniha taktiež obsahuje veľmi hlboké myšlienky, ktoré prinútia človeka zamyslieť sa, nielen nad životom. Tie myšlienky sa mi veľmi páčili a asi aj kvôli nim som si túto knižku veľmi obľúbila. Zároveň sa v knihe nachádza zápletka za zápletkou, ktorá núti čitateĺa čítať ďalej a ďalej.. úprimne.. ja som sa od nej nevedela odtrhnúť, a keby som nemala aj iné povinnosti, zhltla by som ju na "prvý šup". Takto som to dala za 3 dni, a verte mi. Mala som čo spracovať nielen na konci.. ale počas celého príbehu Vám autorka prináša neskutočné prekvapenia. Premňa je to prvá kniha z tohto žánru. A je TOP!. Lepšiu knihu som si na začiatok vybrať nemohla A úprimne bola som si na 100% istá kto je vrahom.... mýlila som sa v konečnom dôsledku, veľmi sa teším, že som sa k tejto knihe dostala, pretože má v sebe oveľa viac ako sa na prvý pohľad zdá.

za mňa nie (Jana Kufelová, 5.4.2022) Odpovedať

neoslovila ma
Ja neviem, všetci to ospevovali, všetci to chválili a mňa to absolútne nebavilo. Postavy bez duše, dej prázdny, všetko špinavé od kriedy.

***** (Alena Sládečková, 14.1.2021) Odpovedať

vrelo odporúčam
Naozaj veľmi príjemná kniha s veľmi zaujímavým konconcom.Vrelo odporúčam.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri mínus jeden?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

V tom čase sme už kreslili kriedou čísla a iné symboly. Keď ste dieťa, vaše nápady trochu pripomínajú semená vysypané do vetra. Niektoré nepadnú na úrodnú pôdu; vietor ich odnesie, zabudnete na ne a už sa o nich nikdy nezmienite. Iné však zapustia korene, vyklíčia a rozmnožia sa.
Kriedové kresby patrili medzi čudné nápady, ktoré sme dostali všetci a takmer naraz. Pravdaže, najprv sme nakreslili panáčiky s obrovskými penismi a slovo Zmiznite! na ihrisku. Keď som však nezáväzne navrhol, že by sme si mohli pomocou nich posielať tajné správy, kriedovým panáčikom zrazu narástli nohy.
Každý člen našej bandy mal svoju vlastnú farbu kriedy, takže sme hneď zistili, kto nám nechal správu, pričom každá kresba mala iný význam. Napríklad panáčik vedľa kruhu znamenal, že sa stretneme na ihrisku. Veľké množstvo čiar a trojuholníkov znázorňovalo les. Mali sme symboly aj na stretnutie v obchode a v parku aj značky varujúce pred Seanom Cooperom a jeho bandou. Priznávam, že sme vymysleli aj symboly pre nadávky, čo nám umožňovalo písať Choď do riti aj vulgárnejšie slová na chodníky pred domami ľudí, ktorých sme nemali radi.
Pýtate sa, či sme kreslením tých znakov neboli trochu posadnutí? Myslím, že áno. Ale presne to robia deti: niekoľko týždňov alebo mesiacov žijú nejakou myšlienkou, kým z nej nevyžmýkajú všetko, čo sa dá, a stane sa nepoužiteľnou.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x