bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Svet za chrbtom

Vydavateľ: ODEON (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:51

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,70 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Svet za chrbtom

V knihe, ktorú možno považovať aj za autobiografiu či literárnu spoveď, Thomas Melle otvorene a nekompromisne rozpráva o svojom prekliatí – bipolárnej poruche, duševnom ochorení známom aj pod starším názvom maniodepresia. Od prvej epizódy, ktorú autor zažil počas štúdia v Berlíne, opisuje striedanie depresie a mánie. Kým depresívne obdobia sú apatické a prázdne, v manických fázach ho opantá presvedčenie, že komunikuje s Picassom, Madonnou či modelkou Kate Mossovou. Osobné skúsenosti autora sa prelínajú s vecnými informáciami o tejto ťažkej psychickej poruche. Kniha je zároveň príbehom vyrovnávania sa s ňou, presiaknutá túžbou po „normálnom“, bežnom živote. Kým zo začiatku je autor chorobe bezmocne vydaný napospas a nechápe, čo sa deje, postupne jej začína rozumieť a prichádza na to, že predstavuje celoživotný údel, jeho spolužitie s chorobou je trvalé a musí sa na¬učiť žiť „s rukou na brzde“, pretože napriek podpore priateľov, vlastnému úsiliu a liekom sa môže kedykoľvek vrátiť.

Preložila Svetlana Žuchová

Dostupné verzie titulu

Svet za chrbtom Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Svet za chrbtom

Originálny názov: Die Welt im Rücken

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko hodín má deň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

V angličtine existuje známa fráza the elephant in the room. Označuje istý očividný problém, ktorý si nikto nevšíma. V izbe teda stojí slon, nedá sa prehliadnuť, a predsa sa o ňom nikto ani ne-zmieni. Slon môže byť trápny alebo je jeho prítomnosť celkom samozrejmá, možno si všetci myslia, že sa určite o chvíľu vytratí, aj keď sa kvôli nemu musia krčiť pri stene. Moja porucha je taký slon. Porcelán (aby sme rovno spomenuli aj druhý obraz so slonom), ktorý podupal, ešte praská pod nohami. Čo to však táram o porceláne. Ležím tam ja sám.
Kedysi som bol zberateľom. Prahol som po kultúre a v priebehu desaťročí som si vybudoval impozantnú knižnicu, ktorú som s veľkou láskou k detailu stále dopĺňal a rozširoval. Tie knihy mi ležali na srdci a miloval som pocit, že mám za chrbtom všetkých spisovateľov, čo ma kedysi formovali a nadchýnali, ako aj kolegov, ktorých nové diela mi pripomínali, ako ubieha čas a veci sa menia. Nečítal som ich všetky, ale všetky som ich potreboval a kedykoľvek som v nich mohol čokoľvek nájsť, hocikedy som sa mohol do ktorejkoľvek z tých kníh začítať, do niektorých znovu, do iných prvýkrát. Okrem toho som mal nemalú zbierku hudby, klasiku, indie, elektro. Táto zbierka a knižnica aj u mňa čoraz viac tvorili súčasti osobnosti. Je zvláštne premietať svoje ja do okolitých vecí. Ešte čudnejšie však je tieto veci nevdojak prehýriť.
V roku dvetisícšesť som väčšinu svojich kníh, predovšetkým klasikov, predal.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x