bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Banská Štiavnica / UNESCO - Svätý Anton-Vitajte v kaštieli vo Svätom Antone

Vydavateľ: AB ART press (AB ART press, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:64
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:48

Lepšia cena: 22,57 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 23,11 € (vrátane DPH)
Bežná cena:26,87 €
Ušetríte: 3,76 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Banská Štiavnica / UNESCO - Svätý Anton-Vitajte v kaštieli vo Svätom Antone

Barokovým klenotom Slovenska by sme mohli nazvať kaštieľ vo Svätom Antone. Nachádza sa v bezprostrednej blízkosti Banskej Štiavnice, prvého slovenského mesta zapísaného do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Kaštieľ na úpätí legendami opradeného vrchu Sitno, najvyššieho končiara Štiavnických vrchov, dala v rokoch 1744-1750 postaviť vplyvná uhorská šľachtická rodina Koháryovcov. Po sobáši poslednej koháryovskej dedičky Márie Antónie Gabriely s príslušníkom nemeckého kniežacieho rodu Ferdinandom Jurajom Coburgom roku 1816, v ďalšom zveľaďovaní kaštieľa pokračoval významný nemecký rod Coburgovcov.

Život týchto dvoch výnimočných šľachtických rodov pripomínajú zbierky Svätoantonského múzea, okrem iného neskorobarokové fresky aj unikátny orgán v kaplnke, vzácny nábytok, porcelán, obrazy, plastiky, poľovnícke trofeje, ale aj iné historické pamiatky.
V úvode sa čitateľ oboznámi s históriou a významnými vlastníkmi kaštieľa s rodmi Koháryovcov, Coburgovcov a posledným majiteľom bulharským cárom Ferdinandom. V publikácii vynikne krása svätoantonských interiérov, čitatelia v nej nájdu všetkých 31 miestností podrobne predstavených slovom aj obrazom: Schodisko, Rodová galéria, Audienčný salón, Hlavný salón, Čínsky salón, Zlatý salón, Kabinet, Hudobný salón, Izba pre komornú, Bulharský salón, Fajčiarsky salón, Rodičovská spálňa, Knižnica, Jedáleň pre 24 osôb, Chodba, Chodba južného a západného krídla, Barokový salón, Zrkadlový salón, Cisársky salón, Veľká herňa, Dámsky čajový salón, Hosťovská izba, Biedermeierovský salón, Tirolská poľovnícka jedáleň, Červený salón, Spálňa s modrými vtáčikmi, Dámska prezliekáreň, Pracovňa Filipa Coburga, Lujzin salón, Kaplnka Nanebovzatie Panny Márie, Poľovnícka expozícia. Okrem tohto je v publikácii zahrnutý aj zámocký park s jazerom, kaskádami, vzácnymi drevinami, umelou jaskyňou. Ale aj jedinečná celoslovenská akcia s názvom Dni svätého Huberta.

Kvalitu diela zabezpečujú mená autorov. Pod populárno-náučné texty sa podpísali vedúce pracovníčky Múzea vo Svätom Antone Mária Ďurianová a Monika Maňkovská. Fotografie interiéru aj exteriéru kaštieľa aktuálne nafotografovali autori niekoľkých kníh o Banskej Štiavnici Vladimír Bárta a Vladimír Barta ml.
Texty sú v troch jazykoch, okrem slovenčiny aj v angličtine a nemčine.

Detaily o knihe

Názov: Banská Štiavnica / UNESCO - Svätý Anton-Vitajte v kaštieli vo Svätom Antone

Objednávací kód NA380248

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko mesiacov má rok?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x