bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Tu žila Britt-Marie

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:360
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Lepšia cena: 11,68 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,95 € (vrátane DPH)
Bežná cena:13,90 €
Ušetríte: 1,95 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,70 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Tu žila Britt-Marie

IVAN LETKO číta z knihy TU ŽILA BRITT-MARIE:

Šesťdesiattriročná Britt-Marie naozaj nie je pasívne agresívna osoba. To len špina, neporiadok, škrabance a nesprávne uložený príbor ju nútia kričať, aj to iba hlboko vo svojom vnútri. Práve teraz odchodom z domu ukončila svoje štyridsaťročné manželstvo a život ženy v domácnosti. Jediná práca, ktorú sa jej podarilo zohnať, ju zavedie do Borgu. Je to zapadnutá obec postihnutá finančnou krízou, v ktorej skrachovalo všetko okrem pizzerie páchnucej pivom. Britt-Marie odjakživa nenávidí futbal, ale Borgu nezostalo okrem neho nič. To, prirodzene, nepredznačuje ideálny začiatok nejakej vrúcnej obojstrannej náklonnosti. Lenže tunajšie mládežnícke futbalové mužstvo tak zúfalo potrebuje trénera, že je ochotné ponúknuť príležitosť komukoľvek. Športovcov z Borgu nemôže odradiť ani taká maličkosť, že Britt-Marie o tento post vôbec nestojí. No a keď ešte dostane pozvanie na rande od miestneho policajta a v soláriu si zlomí ruku, niet pre ňu cesty späť.
Román Tu žila Britt-Marie je príbehom o láske a vyznaní. O žene, ktorá celý život čakala na jeho skutočný začiatok, o mnohých nenápadných obciach pri hradskej, v ktorých zlyháva všetko – až na futbal a pizzeriu, lebo tie človeka nezradia.

Preložila Mária Bratová

Dostupné verzie titulu

Tu žila Britt-Marie Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Tu žila Britt-Marie

Originálny názov: Britt-Marie var här

Objednávací kód NA202972

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Backman opäť nesklamal (Zuzana Čahojová, 27.9.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Britt-Marie opustil manžel kvôli mladšej žene. A ona si teraz, po dlhých rokoch v domácnosti, hľadá zamestnanie. Keďže zúri finančná kríza, miest nie je veľa a Britt- Marie skončí v malom meste plnom podivných ľudí. Britt- Marie má rada poriadok, nielen po sebe, ale aj po ostatných vyžaduje správanie podľa zaužívaných pravidiel. V opustenom mládežníckom klube nájde svoje dočasné útočisko a malý futbalový klub zase v nej novú trénerku. A v spoločnosti podivínskych, svojských a nesmierne rozličných obyvateľov mestečka hľadá svoje miesto. Lebo doteraz neustále čakala na ten moment, kedy začne svoj život žiť podľa seba. Aj keby to bolo v spoločnosti detí, ktoré sú vo futbale naozaj zlé. Alebo pri kŕmení potkana, ktorý je jej pravidelný spoločník. Britt-Marie bola od začiatku ako osina v zadku. Kontrolovala všetkých naokolo a akonáhle niekto vybočoval z normálnosti, dala mu to nie veľmi príjemne, pasívne agresívne najavo. A ja som si hovorila, že to je presne ten typ človeka, ktorého všetci neznášajú a pri každej príležitosti sa mu vyhýbajú. Ale viete čo? Každou ďalšou kapitolou som ju mala radšej. Lebo za tou nevrlou fasádou sa skrývala starostlivá a láskyplná žena, ktorá svoje pocity dávala najavo trochu iným spôsobom. Mala svoje sny a túžby, ale celý život uprednosťovala šťastie a spokojnosť iných, pred tým vlastným. A mne sa, spolu so všetkými nepatričnými obyvateľmi mestečka, dostala pod kožu a veľmi som si ich obľúbila. Tento smutno veselý príbeh mi opäť ukázal, že šťastie nie je samozrejmosť. Život nám hádže prekážky pod nohy, často vtedy, keď to najmenej čakáme a sme absolútne nepripravení. Ale sila ľudského odhodlania a spolupatričnosti vie robiť zázraky.

Skvelá Britt Marie (Janka G., 9.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ak ste čítali Stará mama pozdravuje a ospravedlňuje sa, táto kniha je pre vás must have. Stretnete sa tam s postavou Britt Marie, ktorú už budete poznať z vyššie spomenutého románu, avšak v negatívnych súvislostiach, preto som do čítania knihy išla s obavami, či mi vôbec má čo dať. No Britt Marie nevie sklamať a dokáže vám, že je okrem odborníčky na upratovanie a čistenie akýchkoľvek škvŕn aj odborníčka na trénovanie skupinky detí s ťažkým osudom. A tu sa stretávame aj s druhou rovinou knihy - nie všetko je iba o humore, aj keď ten ide Fredrikovi Backmannovi skvelo. Kniha má aj svoju "temnú" a bolestivú stránku, na konci si aj poplačete. Ale nie je nič, s čím by sa Britt Marie nepopasovala, ako hlavná hrdinka je skvelá a originálna. Odporúčam

Skvelá - ako všetky knihy od autora (Mirka, 4.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ďalší zo série smutno-vtipných príbehov, ktoré majú viac rovín. Rovnako svojská postava ako Ove, miestami až absurdné situácie, ktoré čitateľovi vyčarujú úsmev na tvári a zároveň hlboké posolstvo.

Výnimočné čítanie (Neliss, 31.3.2017) Odpovedať

príjemné čítanie
Po svojráznom frflošovi a bláznivej babičke sa do žiary reflektorov dostáva pasívne-agresívna Britt-Marie. Britt-Marie na prvý pohľad pôsobí pomerne nesympaticky. Čoskoro však začnete tušiť, že nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá. Autor šikovne poukazuje na to, aký je občas rozdiel medzi tým, aký človek je a tým, čo druhí vnímajú. Tu žila Britt-Marie je v prvom rade príbeh o osobnom vývoji, životných prioritách, vzťahoch a láske. Je obohatený o očarujúce i podivné detaily, vtipné chvíle, ale tiež smutné momenty. Okrem svojskej a prepracovanej hlavnej postavy v knihe nechýba ani široké spektrum vedľajších postáv a celkový pohľad na spoločnosť. Zbožňujem posolstvá, ktoré Fredrik Backman v svojich knihách sprostredkúva a tiež spôsob, akým ich podáva. Kniha je totiž písaná jednoducho, no chytľavo. Napriek tomu som mala pocit, že jej chýba o čosi väčší spád. Nemala som problém sa od nej kedykoľvek odtrhnúť. Napriek tomu vám ju odporúčam. Takýto skvele napísaný, komplexný príbeh zo života s jedinečnou atmosférou sa totiž len tak nevidí.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri mínus dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Napriek tomu číra náhoda chcela, aby dievčina z úradu práce, ktorá predvčerom naozaj nedobrovoľne večerala lososa s Britt-Marie, sľúbila, že pre ňu nájde nejakú prácu. Nasledujúce ráno o 9.02 jej Britt-Marie zaklopala na kanceláriu, aby zistila, ako sa jej darí v hľadaní. Dievčina chvíľu ťukala do počítača, podchvíľou zafunela ako človek, ktorému sa do nosovej dierky dostalo čosi vo veľkosti pyramídy, a potom povedala: „Mám tu jedno voľné miesto. V nejakom zapadákove, kde líšky dávajú dobrú noc, a s takým mizerným platom, že radšej by ste mali požiadať o podporu v nezamestnanosti, tá by bola vyššia.“
„O podporu nemám záujem,“ Britt-Marie vyriekla slovo podpora s takým výrazom, akým sa zvyčajne spomína nejaká nepríjemná choroba. Dievčina znova vzdychla a pokúsila sa upozorniť na „výhody preškoľovacích kurzov“, ktoré by Britt-Marie okamžite ponúkla, no tá to dôrazne odmietla s tvrdením, že nestojí o nijaké „výhody“.
„Britt-Marie, prosím vás, ide o prácu len na tri týždne, a to sa musíte presťahovať do nejakého... Borgu,“ prehovárala ju dievčina a v počítači na mape hľadala Borg.
„Cha!“ odvetila Britt-Marie a napravila si kabelku na kolenách.
Dievčina si zamyslene hladkala čelo a potom vážnym tónom dodala: „Britt-Marie, nechcem byť neslušná, ale neodporúčam vám, aby ste vo svojom veku prijali toto miesto.“
Britt-Marie prikývla, vstala, vyhladila si sukňu a vyhlásila: „Nechcem byť neslušná, ale neodporúčam vám, aby ste vy so svojím čelom nosili taký účes.“

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x