bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Revolúcia s ľudskou tvárou

Vydavateľ: Kalligram (KALLIGRAM, spol.s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 18.04.2024 02:57

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Revolúcia s ľudskou tvárou

Táto knižka predstavuje príspevok k verejným debatám o podstate a význame Nežnej revolúcie. Ponúka vedeckú alternatívu subjektívnym memoárom, ktoré dosiaľ v literatúre dominovali, a stojí tak vedľa vzácnych diel, napr. vedľa diela Jiřího Suka Labyrintem revoluce, ako nezaujatá, systematická analýza rozsiahleho súboru archívnych prámeňov. Prítom posúva pozornosť od politických elít na otázky politickej kultúry a občianskej angažovanosti v udalostiach, ktoré boli na začiatku súdobej slovenskej a českej demokracie.

Kniha je založená na výskume, ktorý autor robil v 43 slovenských a českých archívoch na okresnej, regionálnej i národnej úrovni. Medzi prameňmi sú tisícky študentských letákov, vyhlásenia pracovných kolektívov, zápisy okresných a miestnych skupín OF a VPN aj okresná tlač. Do veľkej miery ide o pramene, ktoré sú už dávno prístupné, ktoré však boli zanedbané pre prevládajúce úsilie zístiť najmä to, čo sa odohralo „v zákulisiach“ na najvyšších úrovniach elitnej politiky. Kniha teda odhalí príbehy a túžby občanov na celej mape bývalého Československa a vracia reč ľudom, ktorých hlasy boli dlhé roky nepovšimnuté.

Na stránkach tejto knihy objavujeme prekvapivo idealistickú revolúciu, ktorá bola zároveň politická, sociálna a svojím spôsobom aj náboženská. Naprotiveň tým, ktorí tvrdia, že revolúcia roku 1989 nepriniesla nič nové, uvidíme, že občania Československa vskutku vpísali viacero novôt do dejín európskych revolúcií vrátane vízie novej syntézy priamej a zastupiteľskej demokracie a nového dôrazu na ľudskosť ako ústredný ideál vysnívanej „novej spoločnosti“. Hoci sa nepodarilo uviesť do praxe všetky tieto ideály, revolúcia sa stala základom politickej kultúry v dnešnej Slovenskej i Českej republike a zanechala odkaz, ktorý ešte stále môže ovplyvniť vývoj demokracie nielen u nás.

Detaily o knihe

Názov: Revolúcia s ľudskou tvárou

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x