bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







100 ľudí a ich miest

Vydavateľ: Dajama (RNDr. Daniel Kollár - Dajama)
Jazyk: anglický, slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:222
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:48

Lepšia cena: 19,28 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 19,74 € (vrátane DPH)
Bežná cena:22,95 €
Ušetríte: 3,21 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: 100 ľudí a ich miest

Vydavateľstvo DAJAMA obohatilo predvianočný trh knihou fotografií popredného fotografa Alana Hyžu. Kniha s jednoduchým názvom 100 spolu s portrétmi stovky osobností slovenskej kultúry obsahuje fotografie ich najmilších miest rozložených po celom Slovensku.
Alan Hyža vytvoril koncept tejto knihy dávnejšie. Základom je skĺbenie portrétu s fotografiou krajiny. „Bral som ako výzvu ‚zdokumentovať? a spojiť do zmysluplného celku ľudí, ktorí sú mojimi súčasníkmi a ktorí zanechávajú kultúrnu stopu,“ spomína autor v úvodnom texte. „Kultúru totiž vnímam ako najdôležitejšiu formu prezentácie národa navonok. Aj ľudia, ktorí si navzájom jazykovo nerozumejú, vedia sa cez kultúru dohovoriť. A keďže ľudia v tejto knihe sú originálni a rozhľadení, zaujímalo ma, aké ‚duchovné? alebo najmilšie miesta na Slovensku majú, pretože ich celkom určite vo väčšej či v menšej miere ovplyvnili. Každý to vníma po svojom, preto je tam široká paleta – rodiská, miesta mladosti, krásne prírodné kúty, ale aj obľúbené kaviarne či pamätné historické miesta. Mnohé z nich boli fotograficky komplikované, avšak bola to ešte väčšia výzva, ako sa k tomu postaviť a stvárniť.“
Práca na knihe trvala takmer štyri roky. Vyžadovala si veľa organizačnej práce, trpezlivosti a úsilia. Sto ľudí nie je málo, navyše, mnohí z nich žijú v zahraničí. A k tomu fotografovanie miest. Je ich presne toľko ako ľudí – sto a sú roztrúsené po celom Slovensku. So stovkou ľudí, ktorých portréty sú v knihe, môžu súvisieť stovky názorov o ich opodstatnenosti. Alan Hyža výber konzultoval, avšak rozhodoval sa sám. Kľúč pri výbere osobností bol jednoduchý a komplikovaný zároveň. „Nemám rád slovo ‚osobnosť? v dnešnej podobe,“ vysvetľuje Alan Hyža. „Je sprofanované, ale neviem, ako inak by som označil ľudí, ktorých som fotografoval. Sú to ľudia, ktorí niečo urobili. Zostáva za nimi výrazná stopa, čo obdivujem. Zároveň si ich vážim pre duchovný a ľudský rozmer, vďaka čomu nepodľahli lákadlám súčasnej pseudokultúry. Neosvojili si základné atribúty súčasnosti – gýč, povrchnosť a senzáciu. Mnohí z nich sú takmer neznámi a poznajú ich len rozhľadení ľudia zorientovaní v konkrétnej oblasti. Ich prínos pre dnešok a odkaz pre budúcnosť je však obrovský.“ Najnovšia kniha Alana Hyžu 100 je vzácnym dokumentom zachytávajúcim osobnosti s výrazným vplyvom na súčasnú spoločnosť a podobu slovenskej krajiny v aktuálnom čase.

Detaily o knihe

Názov: 100 ľudí a ich miest

Objednávací kód NA374301

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

pekná kniha (Rastislav Lackovič, 29.4.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
kniha ma oslovila, fotky však mohli byť trošku väčšie, to je asi jediná výčitka, je to formát približne A4 a portréty majú rozmer iba 12,5 x 12,5 cm, to je škoda :)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát jeden?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x