bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Džínsový denník 5

Vydavateľ: Slovenský spisovateľ (Slovenský spisovateľ, a.s.)
Séria:Džínsový denník (5.diel)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:47

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Džínsový denník 5

Piate pokračovanie kultovej série. Odkedy sa Paula rozišla s Lukášom, jej život akoby stagnoval. Potom však Patrik príde s návrhom, aby s ním išla navštíviť brata do Sydney. Paula spočiatku odmieta, ale nakoniec odcestuje spolu s Denisou, ktorá práve rieši osobnú drámu. Paula sa prekvapivo rozhodne zostať v Sydney celkom sama. Spoznáva rôznych ľudí, rôzne kultúry, cestu jej skrížia problémy, ale aj chalan, ktorý jej pomôže – paradoxne i roztápať ľady medzi ňou a Lukášom. Paula sa bude musieť rozhodnúť: ostane žiť v cudzej krajine alebo sa vráti na Slovensko, kde je všetko hore nohami?

Detaily o knihe

Názov: Džínsový denník 5

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

WOW!! (Monika Kováčová, 22.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Opäť ÚŽAS! Táto piata časť sa nesie v cestovateľskom duchu. Paula sa vyberie s priateľmi (ktorí tam budú ale len chvíľu) do Austrálie. Niečo ako pomsta Lukášovi (na ktorého som aj ja počas čítania tejto knihy bola ešte stále naštvaná :D). Študuje tam, nájde si tam nových priateľov, spoznáva krásy Austrálie (mimochodom, super opísané) a opäť sa zamiluje. Ale stále je tu Lukáš. A buďme úprimní, hoci sme všetci naňho boli naštvaní (a hoci aj ten druhý chlap bol fajn), aj tak sme dúfali, že sa dajú zas dokopy. No či sa tak stane, alebo nie, to už nejdem spoilovať, musíte si knihu prečítať. Odporúčam!

Dzinsovy denik (Kristina, 16.5.2018) Odpovedať

vrelo odporúčam
A nemam k tomu co povedat ale nee je toho velmi velmi velmi vela ani neviem kde mam zacat.Tak zatial som citala iba 1-ku ale je to velmi dobre mamka mi ide kupit dalsie 6.Su Dzinsovy denik 1,2,3,4,5,6,7-ma je Lukasovimy ocami.Odporucam pre 10-15r urcite to bude bavit aj velkych moja spoluzuacka je s toho velmi unesna cita to uz 3-ty x.Odporucam

Hodnotenie (Martina Juričková, 22.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Na rozdiel od predošlej časti, kedy sa mi zdalo, že hlavná hrdinka sa aj napriek veku od prvej časti nijako nezmenila (a to bola na konci o cca 10 staršia), teraz už konečne dospela. Každopádne bola to riadsna emocionálna hojdačka a aj som si znovu poplakala. Už sa neviem dočkať 6. časti :-)

Vynikajúca!! (Andrea Hulatová, 13.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pre spisovateľské nebo, prečo mi to Zuzka robíš? Zase som na konci knihy nariekala! Ale radšej začnem od začiatku. DD5 je skvelé pokračovanie. Predtým ako som knihu začala čítať už som vedela, že Paula pôjde do Austrálie a netrpezlivo som otáčala prvé strany knihy, aby sa tam už dostala (hahaha)! Keď tam zostala sama cítila som aj ja jej prázdnotu (hlavne v deji) po kamarátoch, ktorí po mesiaci odišli naspäť na Slovensko. Našla si prácu v Aussie Abou, navštevovala školu a postupne sa zoznamovala s novými ľuďmi. Tuto niekde som už zacítila stereotyp deja, keď sa nič nedialo okrem práce a školy. Dej spisovateľka ozvláštnila konverzáciou cez aplikáciu whatsup (o ktorej som nemala ani tucha) s Denisou, Rišom a dokonca aj s Lukášom. Postupne si vybudovala svoj náhradný domov v Sydney. Spoznala kopu nových ľudí nielen na pracovisku, kde sa to hemžilo najmä cudzincami. S domácimi austrálčanmi (až na pár výnimiek) ani do styku neprišla. Najviac ma bavil jej výlet s Vilasom a vlastne aj od tohto okamihu, dej začala naberať spád. (Hneď mi bolo jasné, že si tam niekoho nájde.) Vilas sa mi páčil. Bol dospelý, stále pevne nohami na zemi, vedel čo chce. Vždy sa snažil Paule pomôcť, keď sa dostala do problémov. Oproti Lukášovi mi prišiel dospelejší a vyzretejší, ale nebudem predbiehať ešte nás čaká šiesty diel. Veľmi som zvedavá pre koho sa rozhodne, aj keď na konci tam boli náznaky... Ja by som jej dopriala Vilasa lebo Lukáša ako postavu nemám rada. Aj na začiatku knihy mi dosť liezol na nervy a neviem mu odpustiť ani jeho chovanie zo štvorky. Asi najviac ma šokovala Denisa, ale v dobrom. Ak ste ešte nečítali máte sa načo tešiť, viac nepoviem... pššššt! Rišo sa nezaprel. V tom to diely je to moja asi druha najobľúbenejšia postava za Vilasom a po Rišovi nasleduje Peťo s Emou. Vzťah Peťa a Emy sa mi páčil hneď od začiatku. Na Peťove hlášky som si musela zvyknúť, ale aspoň som sa na nich schuti zasmiala. Táto recenzia sa mi strašne ťažko píše. Som plná dojmov z knihy, páčili sa mi opisy Austrálie, ale nechcem zase prezrádzať dej lebo v knihe je pár vzťahových zvratov, ktoré stoja za prečítanie a nerada by som ich prezradila, aby som nepokazila dojem z knihy. Najmä koniec knihy stojí za to. Bol pre mňa hotovým slzavým údolím... Veď prečítajte a sami! Knihe dávam päť hviezdičiek aj napriek nudným pasážam (našťastie ich nebolo veľa). Páčili sa mi opisy Austrálie, vzťahové zvraty, nové postavy (ktoré som si obľúbila) a aj to, že spisovateľka úplne nevypustila Pauliných priateľov z jej domoviny, ale zachovala ich tam prostredníctvo sociálnych sietí. Túto recenziu nájdete aj na mojom blogu: http://andynsvet.blogspot.sk/2016/02/zuzka-sulajova-dzinsovy-dennik-5.html#more

Dokonalosť ^^ (Júlia Jančová, 2.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Páčilo sa mi jej rozhodnutie študovať v sydney, aby zabudla, nech si to Lukáš skúsi aké je to keď odíde ona. Bolo to napínavé od začiatku až do konca :)) Bolo skvelé že si našla priateľa, síce som ho zo začiatku nemala v láske ale neskôr už áno, vryl sa mi pod kožu aj keď nie tak ako Lukáš.Bolo to strašne úžasné že prišiel Lukáš za ňou a ospravedlnil sa jej, vôbec som to nečakala a v tej časti som sa asi najviac vyžívala, modlila som sa nech mu odpusti. Trošku sa to skomplykovalo ale je to na dobrej ceste. Zanechalo to vo mne otázku, že ako sa to skončí a dúfam že sa v ďalšej časti rozhodne správne. Som strašne šťastná z týchto kníh od Zuzky <3 Teraz už len čakám a neviem sa dočkať 6-ky ;) Odporúčam túto dokonalú knihu ;))

Hodnotenie (Simona Pašková, 1.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Keď som objavila ďalšie pokračovanie Džínsového denníka srdce mi len tak podskočilo... Som závislá na tejto sérii a vrelo ju odporúčam. Zuzka píše s vtipom,ale niekedy sú momenty kedy sa mi do očí natlačia slzy. Na tejto knižke som bola doslova závislá. Prečítala som ju jedným hltom a vrelo odporúčam.. :)
Všetky komentáre (6)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát deväť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

1. 8. 2012 – STREDA
17.02

Držte palce... idú sem Libuša s Maťom a Tiborkom a spoločne na rodičov vychrlíme, že chcem ísť do Sydney. V práci som dala výpoveď. Pýtala som sa šéfa, či by mu vadilo, keby som si zažiadala o mesiac neplateného voľna, a keď rovno povedal, že to v súčasnej situácii a ešte k tomu v letnej sezóne nehrozí, dala som výpoveď. O mesiac som teda nezamestnaná. Neviem, ako sa cítim. Bola som tam skoro dva roky, zvykla som si. Aj napriek všetkým prešľapom, ako napríklad včera, keď som vonku na tabuľu napísala ponuku dňa na pondelok, hoci bol utorok, a došlo mi to, až keď som začula rozhovor zákazníkov, ktorí frflali, že neobnovujeme ponuky. Alebo keď mi lietacie dvere do kuchyne vyrazili z ruky naloženú tácku a sklený krčah s vodou padol Dušovi rovno na hlavu (práve vtedy bol zohnutý pri skrinke pod kasou), takže sme ho oživovali, a tiež ratovali dieťa, ktoré bosé behalo nebezpečne blízko črepov. A keď som zákazníčke doniesla čili omáčku k sendviču namiesto kečupu, asi ani nemusím písať ďalej. Možno bude šéf aj rád, že odídem. Neviem, nedal najavo žiadnu emóciu.
A ja... Čo mám cítiť ja? Ak mi nevyjde Sydney, čo je celkom pravdepodobné, veď to závisí od toľkých vecí, čo budem robiť? Nezamestnaná si zase hľadať robotu. Ale kde, dofrasa?
Och, Liba je už tu, počujem ujúkanie Tiborka, tuším sa vrhol na ocka. Držte palce.
20.44
No. Som ešte v obývačke, ale neviem, či by som nemala odísť minimálne do izby. Tibor a Subo spolu blbnú, Maťo fotí syna, ako sa vešia na psa a ten ho potom priľahne, čo sa Tiborovi strašne páči, Libuša sa chichoce na fotkách z Bešeňovej, ktoré dali vyvolať u Maťovho kamaráta, o každom zábere rozpráva priemerne tri minúty a dáva ich kolovať, pričom rodičia fotky bez záujmu odkladajú na kôpku, čušia, mlčia a nevidia. No zbohom.
Keď prišli, Tiborko natešene zapišťal a vrhol sa ockovi do náručia. „Starkýýý!!!“
„A čo vy tu takto uprostred týždňa?“ prekvapene sa opýtala mama.
„Starký, pustíme si tú loďku?“ dožadoval sa Tibor, ale Libuša ho prerušila: „Teraz nie, Tiborko, starkého potrebuje maminka. Choď sa zatiaľ hrať sám.“
„Potrebuješ ma???“ vyvalil sa ocko, až sa mi chcelo smiať.
Maťo sa pokúsil ujať slova, ale Liba ho prevalcovala. Vlastne všetkých. „Rozprávali sme sa v pondelok s Paulou...“
„Libi...!“
„... a rozhodli sme sa, že odcestuje minimálne na pol roka do Sydney. My s Maťkom jej v tom pomôžeme.“
Nastalo ticho, úplne hrobové ticho. Dobre, preháňam, ozýval sa spev drozdov a Tiborko sa rehotal na Subovi. Rodičia však stuhli, mame z rúk vypadol časopis a ockova ruka ochabnuto hmatkala po mobile. Neviem, čo s ním chcel, žeby volať políciu, že mu unášajú dcéru? Ale potom som usúdila, že len potreboval nejaký oporný bod, ktorého sa mohol držať.
„Ssssydney?“
„Bude študovať manažment,“ pokračovala neochvejne Libuša.
Ocko sa dvakrát trhane nadýchol a v ruke mliaždil mobil. Dúfam, že aj dotykové sú odolné voči tlaku. „Aha. Takže si si povedala, že by si mohla študovať manažment v Austrálii. A kde na to zoberieš peniaze, moja zlatá? Myslíš, že je to len tak, luskneš prstami a si tam? A ocinko všetko zaplatí? Snívať je pekné, ale realita je niečo iné, dcéra moja.“
O slovo sa prihlásil Maťo. „Paula to už má všetko naštudované a skonzultované s nami aj s Patrikovým bratom, ktorý tam žije päť rokov. Čo sa týka financií, to je to najmenej.“
Ocko otvoril a zatvoril ústa celkom ako ryba, zatiaľ čo mama sa dívala na Tiborka sediaceho na Subovi.
„Môj zať nebude platiť za moju dcéru,“ odsekával ocko.
Otvorila som ústa. „To znamená, že nie si proti?“
„To znamená, že nikam nejdeš. Pekne si ten nepremyslený nápad vyhoď z hlavy. Skončila si školu, budeš tu pracovať ako každý spromovaný vysokoškolák, a keď zmúdrieš, dáš výpoveď a nájdeš si niečo primeranejšie.“
„Už som dala výpoveď,“ oznámila som potichu a mechanicky im vysvetlila svoje plány, na čo ma Libuša prerušila a zdôraznila, že sa od nich nepýtam, ale im to rovno oznamujem, a do Sydney sa dostanem, aj keby za to mala položiť život. To som už na ňu gánila, nech nie je melodramatická.
Ocko sa zatváril posmešne. „A ty si myslíš, že to zvládneš? Sama v cudzine? Veď o živote vôbec nič nevieš, oklame ťa kadejaký potulný šašo, nič si doteraz nezažila.“
Vystrčila som bradu. „Však práve. Usúdila som, že si chcem skomplikovať život. Skončila som školu, skončil... no, Lukáš, a musím sa nejako pohnúť vpred.“
„Tak si nájdi poriadnu robotu, možno tam spoznáš slušného chlapca a pohneš sa,“ rozhodil rukami ocko a vyzeral pritom ako právnik, ktorý mi práve podhodil jediné logické riešenie.
„A kde je tam možnosť dačo zažiť? V Sydney budem iba sama za seba.“
Mama zašepkala: „Veď práve. Čo ak sa ti tam niečo stane? Budeš strašne ďaleko na to, aby sme ti pomohli, Paula. Nestačí ti Praha? Alebo Viedeň?“
Ocko razantne hodil rukou, aby zmĺkla, a pokračoval vo vlastných argumentoch: „Aj tu budeš sama za seba, len sa ty neboj, užiješ si toho do aleluja. Keď ti ochorie mama a budeš sa musieť postarať o ňu aj o svoje deti, keď ti otca zabije spadnutý strom a mama tvojho muža bude epileptička. A syn dostane ovčie kiahne!“
Libuša vyprskla do smiechu, zatiaľ čo Maťo sa usilovne snažil tváriť vážne. Ja som na počudovanie cítila, že tento boj vyhrávam.
„Prvý mesiac tam budú so mnou kamaráti. Neviem si predstaviť lepší začiatok v cudzine. Ocko, ty si bol na vojne, obaja ste boli na intrákoch, než ste vhupli do rodinného života, zažili ste toho až-až. Ja som celý čas doma. Výpoveď beží, teraz už potrebujem len peniaze a dokumenty. Ak sa mi to nepodarí, pôjdem len na ten mesiac a potom... nová robota.“
„Čo sa tak tvárite?“ ozvala sa Libuša. „Ja sa neviem dočkať, kedy nám Paula začne posielať fotky od protinožcov. A keď si sem dovezie nejakého exotického muža. Vy nechcete vnúčatko mulata? Óóóch...“ roznežnila sa pri tej predstave a zopäla ruky. Maťo do nej musel štuchnúť, aby sa spamätala, a skonštatoval, že ju nikdy nepustí do zahraničia samu, lebo si zjavne sama dá spraviť mulata.
„Vnuk mulat,“ zopakoval ocko tónom ako pred infarktom.
„A predstavte si svalnatého austrálskeho surfistu, tie širokánske plecia, svaly...“ vzdychala Libuša ďalej. „Alebo sexi aborigéna...!“
„Libuša, nepreháňaj, nejdem si tam hľadať chlapa.“
„To je dobre, to znamená, že sa nejaký isto-iste priplichtí.“
„No jasné.“
Mama pozrela na ocka a zajachtala: „Asi začneme cvičiť angličtinu, Maroš...?“
„V Austrálii sú smrteľne jedovaté pavúky. Veľa. A hady. A sucho. Horúco. Veď zomieraš pri tridsiatich stupňoch! Jazdí sa vľavo, prejde ťa auto hneď v prvý deň. Otvoríš skriňu, skočí na teba pavúk ako hrom a je po tebe. Sadneš na záchod a do zadku ťa uhryzne had. Musíš spláchnuť predtým, než si sadneš, áno? A sú tam požiare. Kúpime ti neoprén.“ Ocko si prečistil hrdlo a potiahol golier domáceho trička, hoci sa mu ani náhodou nedotýkal hrdla. „Fajn,“ skoro si odpľul. „Fajn. Ak si to dokážeš vybaviť sama, dokonca tam prežiješ a budeš šťastná, fajn. Ak tam budeš mať problémy, nechcem o nich počuť ani á, ani bé, ani cé, ani zet, inak poletím za tebou a pôvodcu problémov zastrelím. A vonkoncom netúžim mať na krku medzinárodnú blamáž, je ti to jasné?! Poraď si sama, keď si myslíš, že na to máš. Aspoň zistíš, že to nie je také ľahké, že ti je s nami dobre, budeš si vážiť svoju krajinu a rodičov, ktorí sa o teba starajú ako o prasa na dožinky. Zaži si život vyhnanca v cudzine, keď sa ti žiada. Uvidíš, čo to je, byť cudzincom.“
Ocko zjavne svoju reč dokončil, lebo odvtedy sedí a prikyvuje Libuši na fotky z Bešeňovej, odkladá ich na kôpku, pričom zo deväťkrát netrafil a pustil ich na zem. Ehm.
Ale... zdá sa, že mám súhlas. Vyšlo to...! Už len zvládnuť byrokraciu, získať víza a môže sa letieť!
Ja poletím do Sydney. Ja!

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x