bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Marťan, 2. vydanie

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:2.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Marťan, 2. vydanie

Pred šiestimi dňami sa astronaut Mark Watney stal jedným z prvých ľudí, ktorí pristáli na Marse.
Dnes nepochybuje, že bude prvý, kto na ňom aj zomrie.

Spočiatku úspešná misia na povrchu Marsu sa musí predčasne ukončiť pre piesočnú búrku, ktorá ohrozuje život posádky. Mark pri nej takmer zahynie, a keď sa preberie, nachádza sa v úplne novej životnej situácii. Ostal celkom sám na planéte, ktorá akoby sa ho zo všetkých síl pokúšala zabiť. Nemá ako oznámiť Zemi, že je nažive, a aj keby sa mu to podarilo, jeho zásoby ani zďaleka nepostačujú, aby prežil do príletu ďalšej kozmickej lode.
Na druhej strane aj tak asi nebude mať dosť času, aby zomrel hladom. Poškodené vybavenie, kruté marťanské prostredie a starý známy „ľudský faktor“ so svojimi prešľapmi a chybami ho môžu zabiť oveľa skôr.
Mark však nie je ochotný len tak to vzdať. Vďaka svojej vynaliezavosti, technickým schopnostiam a zarytému odhodlaniu vytrvalo bojuje s jednou neprekonateľnou prekážkou po druhej. Vystačí mu silná vôľa a hlboké znalosti na to, aby prekonal neprekonateľné?

Z anglického originálu The Martian (Crown Publishers, Now York 2014) preložil Patrick Frank.

Dostupné verzie titulu

Marťan, 2. vydanie Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Marťan, 2. vydanie

Originálny názov: The Martian

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Predčila všetky moje očakávania :) (Anna Hajníková, 17.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Sci-fi síce nečítam, ale táto kniha a najmä ohlasy jej čitateľov vo mne vyvolali zvedavosť a tak som po nej predsa len siahla. Už po prečítaní prvej strany som zistila, že som urobila dobre. Veľmi sa mi páči štýl, akým autor knihu napísal. Napínavý dej, vďaka ktorému som sa ani chvíľu nenudila, množstvo odborných a vedeckých poznatkov, o ktorých som predtým ani netušila a predovšetkým jedinečný humor, ktorý mi toľkokrát vyčaroval úsmev na tvári, to všetko sa autorovi v tejto knihe podarilo skĺbiť do jedného bezchybne fungujúceho celku. Strhujúci príbeh mi nedovoľoval ani na chvíľu pustiť knihu z rúk. So zvedavosťou som otáčala každú jednu stranu knihy a držala prsty Markovi, aby sa mu všetky jeho pokusy na ceste za prežitím na nehostinnej planéte vydarili. Hlavný hrdina ani v tých najťažších chvíľach nestrácal zmysel pre humor a práve ten považujem za najsilnejšiu stránku celého diela. Táto kniha predčila všetky moje očakávania a ja sa už teraz neviem dočkať ďalších príbehov od skvelého Andyho Weira.

Som v r... (Anna Krýzlová, 2.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Takouto paradnou vetou sa zacina kniha ktoru som za posledny mesiac citala 3x:-) Vyborne sa cita, jej humor je nadlahceny, pribeh napinavy a najlepsie na nom je ze je uveritelny:-) Odporucam doplnit si knihu pozretim filmu... uz len pre tie super ksichty hlavneho hrdinu;-)

Výborný príbeh, množstvo detailov (ďuri Bé., 22.10.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tento príbeh má toľko detailov a situácií, skvelo napísaný, namáha hlavu, baví ho normálne čítať. Autor píše pútavo, takže som v záujme si lepšie ozrejmiť niektoré veci a situácie občas prešiel aj niečo späť a znova čítal. Nie som moc technický, takže nerozumiem mnohým chemickýcm a technickým veciam, ale to mi nepokazilo zážitok. Až po knihe som pozrel film. Bol skvelý tiež, no zážitok z knihy som mal duševný, zážitok z filmu som mal zas kvôli efektom v hlave. Ten záver už nebol celkom rovnaký ako v knihe, ale to nevadí. Hlavne že mám za sebou knihu, ktorú neľutujem.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je deväť plus sedem?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Obrovský pretlak zvnútra vystrelil komoru ako delovú guľu a cez vzniknutý otvor explozívne unikal vzduch. Prekvapeného Watneyho to vnútri hodilo chrbtom o zadné dvere.
Prechodová komora preletela štyridsať metrov a tvrdo dopadla na povrch. Watney sa sotva spamätal z prvého šoku a už ho čakal druhý, lebo ho pri dopade hodilo tvárou o predné dvere.
Najhoršie to schytal kryt na helme. Bezpečnostné sklo sa rozletelo na stovky malých kociek a hlava mu tresla o vnútrajšok helmy, až takmer stratil vedomie.
Prechodová komora sa kotúľala ešte ďalších pätnásť metrov. Hrubý skafander Watneyho ochránil pred nejednou zlomeninou. Snažil sa pochopiť, čo sa to deje, no sotva sa držal pri vedomí.
Nakoniec sa komora dokotúľala a ostala ležať v oblaku prachu.
Watney ležal na chrbte a tupo hľadel na dieru v prednom kryte svojej helmy. Po tvári mu tiekla krv z rozbitého čela.
Len čo sa trocha spamätal, začal zisťovať situáciu. Obrátil hlavu a pozrel sa cez okno v zadných dverách. V diaľke sa trepotal sfúknutý hab a pred ním ležalo hotové smetisko vecí, čo z neho vyleteli.
Potom mu do uší doľahol sykot. Dobre sa započúval a uvedomil si, že nepochádza zo skafandra. Niekde v komore veľkej ako telefónna búdka bola malá trhlina.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x