bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Nádych

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,30 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Nádych

ZUZANA JURIGOVÁ KAPRÁLIKOVÁ číta z knihy NÁDYCH:

Tate a Jared majú k sebe blízko už od detstva, ale ich kamarátsky vzťah sa jedného leta zmení na peklo. Jared začne byť na Tate hrubý, v škole ju ohovára a šíri o nej samé klamstvá. Akoby sa jej za niečo mstil... Tate neskôr využije príležitosť a odchádza na rok do Paríža na študijný pobyt. Do USA sa vracia už ako mladá a krásna zrelá žena. V meste snov totiž zakúsila, čo je to osobná sloboda. Už nechce žiť minulosťou, nechce sa pred všetkými skrývať ako kedysi a mieni sa Jaredovi postaviť zoči-voči. Ale aj Jared sa zmenil...žeby mu bolo smutno za Tate? A vôbec, oplatí sa ešte zabojovať za toho druhého?

Z anglického originálu Bully (Penguin Random House, New York 2014) preložila Klára Kruteková.

Dostupné verzie titulu

Nádych Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Nádych

Originálny názov: Bully

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Všechny recenze (4)

Hodnotenie čitateľov

Pokračovanie (Slávka, 19.6.2019) Odpovedať

vrelo odporúčam
Mate v plane vydať aj pokračovanie, nakoľko v češtine už vyšlo?

Pokračovanie (bux.sk, 19.6.2019) Odpovedať

Dobrý deň, vydavateľstvo zatiaľ neplánuje vydať pokračovanie.

Young adult (Monika, 27.6.2016) Odpovedať

príjemné čítanie
Nádych je pre čitateľky od 14 do 18 rokov, ktoré majú lásku takú tajnú, že si to nechcú priznať ani samy pred sebou ;). Dej knihy sa dá zhrnúť veľmi ľahko: Tate a Jared sa najskôr nemajú radi, potom majú, a na konci bude ešte prekvapko. Pripravte sa na typické prostredie americkej strednej školy – štýlom mi to pripomenulo legendárne Medzi nami dievčatami. Téma šikany chce byť v knihe veľmi intezívna. No neviem sa zbaviť pocitu, že ak by si ju prečítala skutočná obeť, asi by jej kniha veľmi nepomohla. V reálnom živote sa objekt šikany ťažko zmení na životnú lásku. Niekde sa kniha označuje ako new adult, ale ja by som ju určite zaradila medzi young adult. Myslím, že pre dospelých je až príliš… hm… zjednodušujúca. Mladší si v nej nájdu oveľa viac myšlienok.

Skvela (Wia, 25.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tak krasnu a od prvej strany putavu knihu, som dlho necitala. Keby bola od spisovatelky dalsia kniha, hned objednavam ☺

Nová séria (Miriam, 19.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tate...na začiatku ju autorka vykreslila ako obeť šikanovania a o pár strán neskôr bije chlapcov i dievčatá. Trošku mi vadil ten rýchly obrat a to, že som nevedela, čo sa v jej živote dialo počas toho jedného roka (hoci to bolo zbežne vysvetlené neskôr). No aktuálnou témou je šikanovanie. Páči sa mi, že to nie je „klasická romantika“. Išlo o to, ako sa cítila Tate, ktorej ubližoval najlepší priateľ a čakala som na to, kým sa dozviem, prečo sa tak Jared správal. Takže opäť nás čaká zaujímavá séria.

Penelope Douglasová-Nádych (Michaela, 7.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha Nádych ma zaujala už od prvej strany ako som ju začala čítať. Doslova som ju hltala očami. Páčilo sa mi, ako je Tate odvážna a ako sa dokázala preniesť cez všetky tie žartíky ktoré si na ňu pripravil Jared. Kniha bola plná prekvapení a nečakaných zvratov. Dokonca aj pred koncom keď sa zdalo, že je všetko tak ako má byť bola zápletka kedy som si myslela, že to neskončí tak ako som si predstavovala. Nakoniec sa všetko dobre skončilo. Za mňa je to asi tá najlepšia kniha akú som kedy čítala a vrelo odporúčam všetkým milovníkom kníh:)

Odporúčam! (Dominik Petriska, 6.6.2016) Odpovedať

príjemné čítanie
Na úvod by som rád ocenil, že autorka siahla po téme šikany, ktorá bola a vždy bude aktuálna a ktorá sa v knihách pre mladých ľudí tak často nevidí. Aj napriek tomu, že by mohla šikana pôsobiť odpudzujúcim dojmom, sa mi páčilo, že autorka tému podala svojsky a námet knihy má naozaj veľký potenciál. Čo sa týka Tate, nemal som s ňou žiaden problém a hoci sa správala miestami iracionálne, dokázal som jej to odpustiť. Predsa len to nemala ľahké. S Jaredom som ale problém mal a počas celej knihy som nedokázal pochopiť jeho správanie. Z času na čas som ho porovnával s Hardinom zo série After, s ktorým som sa taktiež názorovo nestotožnil. Nádych má ale okrem iného v sebe prvky psychologického románu a nepochybujem o tom, že autorka cielene vytvorila postavy také, aké sú. Nádych určite nie je bezchybnou knihou, avšak je výbornou voľbou v prípade, že hľadáte oddychové čítanie, či už na letnej dovolenke alebo v pohodlí domova. Myslím si, že vďaka témam, ktoré autorka vo svojej knihe rieši, dokáže zaujať veľké množstvo čitateľov a hoci som mal voči príbehu niekoľko výhrad, som veľmi rád, že sa ku mne táto kniha dostala. Azda v nej aj vy nájdete to svoje.

oddychovka so štipkou drámy (Barbora Jagnešáková, 5.6.2016) Odpovedať

príjemné čítanie
Téma knihy bola síce trošku ťažšia, predsa len správanie hl. hrdinu voči hl. hrdinke... hm, nevidí sa tak často v podobných knihách, a napokon sa to našťastie všetko vysvetlilo. Tate mi bola sympatická, čo nemôžem povedať o Jaredovi, ale nevadí, nie vždy sa mužská postava podarí ;-)

Prečo nezostaneme pri anglickom názve? (Petra Zmatková, 3.6.2016) Odpovedať

príjemné čítanie
Vážne, ten anglický názov dáva väčší zmysel. Zápletka mierne neoriginálna, dobrí kamaráti, niečo sa stane a potom je to celé preč a mierne neoriginálne, aj tu je ten jeden šikanovaný tým druhým. Prekvapivo... ja som si tú šikanu celkom užívala. Tate mi prišla desne naivná, keď si to nevedela vysvetliť, veď predsa všetci vieme, že ak máte testosterón miesto estrogénu, tak v hlavne mladšom veku je to náznak toho, že sa vám niekto páči. Ale to nevadí, autorka musela nejako vykresať zápletku. A ako som už povedala, ja som si to hašterenie celkom užívala, je to iné ako to tradičné zamilovávanie sa. Musím povedať, že najväčším napätím/highlightom tejto knihy nebol ten vzťah, ale čo sa stalo s Jaredom, že sa tak začal správať. Dobrá kniha na čítanie k vode, predsa len, ten čas sa už blíži.

Príjemný začiatok novej romantickej série (Lucia, 2.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Prvý diel zo série Fall Away. Keď sa Tate a Jared spoznali, mali desať. Stali sa nerozlučnými priateľmi, trávili spolu každý voľný okamih, jeden bez druhého ani nedýchali. Všetko sa však zmenilo, keď sa Jared vrátil z letných prázdnin u otca. Mal štrnásť a od tej chvíle sa pre Tate začalo peklo. Z milého chlapca sa stal niekto, kto Tate nenávidel. Jared ju hnusne ohováral v škole, znepríjemňoval jej život, šikana bola takmer na dennom poriadku. Tate nechápala čo sa mohlo stať, veď ona mu nijako neublížila. Využila príležitosť a v rámci študijného pobytu odišla na rok do Francúzska. Vrátila sa ako krásna a sebavedomá žena, rozhodnutá nedať si viac od nikoho ubližovať. Ani od Jareda, na ktorého myslela každý deň počas ročného odlúčenia... Kniha ma pohltila už po pár stranách. Neustále som premýšľala, čo má Jared za problém, prečo sa k Tate správa tak, ako sa správa. Čo sa mu asi tak mohlo stať. Nad tým celú dobu premýšľa aj Tate. Rozhodla sa však, že už nebude ticho trpieť Jaredovu šikanu a ponižovanie a konečne sa začne brániť. Jeden druhému sa čoraz viac dostávajú „pod kožu“. Obaja prišli na to, že bez seba nedokážu žiť, ale nevypovedaná minulosť, Jaredova bezdôvodná nenávisť a Tateina nedôvera im nedovoľujú byť spolu. A keď sa do ich krehkého vzťahu pletú aj intrigy zo strany spolužiakov, ich spoločné šance sú minimálne. No keď som už poznala celú pravdu, do poslednej strany som im držala palce Séria Fall Away pozostáva zo štyroch kníh – prvá Tate a Jared, druhá Madoc a Fallon, tretia K.C. a Jaxon a štvrtá sa znova vracia k príbehu Tate a Jareda (Jupí!!!). Plus autorka Penelope Douglas napísala ešte krátku novelu k prvej knihe Nádych z pohľadu Jareda. Dúfam že aj táto bude preložená. Musím povedať že kniha sa mi páčila. „Zhltla“ som ju za jeden deň. Pripomenula mi sériu Dublin Street, ktorú mám tiež veľmi rada. Už si len počkať kedy vydaju ďalšie diely.

Intenzívna romantika a... šikana (Neliss, 31.5.2016) Odpovedať

Nádych je klasický príklad intenzívnej romantiky plnej drámy a horúcich scén. Jednoznačne má potenciál - autorkin štýl písania je chytľavý a Tate je naozaj sympatická. Z vedľajších postáv sa mi zase pozdával Madoc, vedel ma pobaviť. Dej nie je nijako zvlášť zložitý - hlavná dvojica sa háda, potom už neháda, odhaľuje sa temná Jaredova minulosť... Asi si to viete predstaviť. Autorke však dávam plusové body za jeden zvrat ku koncu knihy, ktorý ma prekvapil. Teraz príde to veľké "ale", na ktorom pre mňa Nádych stroskotal: Jared. Zlatý chalan, ktorý kedysi podržal malú Tate, a v súčasnosti Drsňák s veľkým D. Má dokonalé telo, záľubu v nelegálnych pretekoch s autami... A taktiež je to majetnícky, bezcitný parchant. Netvrdím, že to mal v živote ľahké a nie som žiaden psychológ, no jeho dôvody sa mi nezdali dostatočné. Vôbec som nechápala, ako ho Tate môže po tom všetkom ešte milovať. Myslím si, že šikana je seriózny problém, nie vhodný odrazový mostík pre vzťah a autorka ma nedokázala presvedčiť. Aj keď Nádych z môjho pohľadu zlyhal najmä v subjektívnej rovine na téme, vyčítať mu musím i nereálnosť a unáhlenosť. Na druhej strane, kniha sa napriek všetkému nečíta zle, má svoje pozitíva a mnohí si ju obľúbili, takže ak sa na to cítite, pokojne jej dajte šancu.

Pokracovanie (Petra, 3.5.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dobry den, mate v plane aj dalsie knihy z tejto serie? A ak ano, tak kedy? Dakujem.

Pokracovanie (bux.sk, 9.5.2016) Odpovedať

Dobrý deň, zatiaľ v edičnom pláne pokračovanie nemáme, ale to sa môže časom zmeniť. Všetko záleží aj od úspechu prvého dielu.

Pokracovanie (Petra, 10.5.2016) Odpovedať

Kazdopadne by bola velka skoda nepokracovat v dalsich dieloch, nakolko vsetky jej knihy su dobre. Dokonca ma v plane napisat knihy o detoch hlavnych postav.
Všetky komentáre (14)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko mesiacov má rok?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Jared sa mlčky vybral za mnou. Pohľad mal až strašidelne intenzívny. Netváril sa nahnevane, no zdalo sa, že čochvíľa exploduje.
Keby som sa dokázala pohnúť, šla by som mu oproti. No zastala som ako prikovaná. Spaľoval ma prenikavým pohľadom a vyzeral taký... lačný.
Položil mi ruky na bedrá a chvíľu mi len hľadel do očí. Za normálnych okolností, a keby šlo o hocikoho iného, taký dlhý priamy očný kontakt by mi bol nepríjemný, no Jared na mňa civel, akoby som bola jeho posledná večera.
A to sa mi sakramentsky páčilo.
Dýchal s jemne pootvorenými ústami, a jeho pohľad prechádzal priamo cezo mňa. Vedela som, čo chce. A keď som si spomenula, ako skvele chutí jeho koža, nedokázala som sa ho prestať dotýkať.
Objala som ho okolo krku, postavila sa na špičky a prisala sa mu na pery.
A v tom momente som stratila kontrolu nad situáciou.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x