bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Klamári

Vydavateľ: YOLi (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 6,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Klamári

Významná rodina Sinclairovcov prichádza každé leto na svoj súkromný ostrov pri Massachusetts, aby tam trávila prázdniny. Rok čo rok sa tak stretávajú aj štyri spriaznené duše, sesternice Cadence a Mirren, bratranec Johnny a Gat. Ten celkom nepatrí do rodiny, čo mu hrdí Sinclairovci dávajú pocítiť. Rodina ich nazýva Klamári. Sú v rovnakom veku, a keď sa stretnú, robia len zlobu.
Počas pätnásteho leta sa na ostrove stane nehoda. Cadence nájdu na pláži takmer bez života. Keď sa po čase preberie v nemocnici, na nič si nepamätá. Nikto z rodiny jej nechce prezradiť, čo sa vlastne stalo, a nasledujúci rok jej zakážu vrátiť sa na ostrov. Cadence trpí príšernými migrénami, jej najvernejšími priateľmi sú lieky proti bolesti. Píše Klamárom e-maily, posiela pohľadnice, no ani od jedného nedostáva odpoveď. Dokonca ani od Gata, s ktorým sa do seba zaľúbili. Čo im spravila, že na ňu zanevreli?
Na sedemnáste leto sa dostáva na ostrov opäť a Klamári ju privítajú s úsmevom, akoby sa nič nestalo. No ani zďaleka to nie je pravda...

Z anglického originálu We Were Liars
(Delacorte Press, New York 2014) preložila Jana Cinková.

Dostupné verzie titulu

Klamári Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Klamári

Originálny názov: We Were Liars

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Nevšedné čítanie s dychvyrážajúcim koncom (Veronika Markovičová, 6.6.2016) Odpovedať

príjemné čítanie
Túto knihu som si plánovala kúpiť už dlho, pretože som o nej často počúvala z každej strany. Lákalo ma dozvedieť sa, čo za neočakávaný koniec sa v nej môže skrývať, keďže nikto nehovoril o ničom inom. Tak som si jedného dňa knihu kúpila a začítala som sa do nej. Po prvých stranách som jej hneď prišla na chuť a myslela som si, že ma čaká naozaj príjemné čítanie. No čím ďalej sa kniha blížila k záveru, tým viac sa mi všetko v nej zdalo pochmúrne, smutné, doslova zvláštne. Nechápala som to, pretože som nečítala o žiadnych smutných ani znepokojujúcich veciach, no napriek tomu na mňa čítanie pôsobilo deprimujúco. Tým nechcem povedať, že kniha bola napísaná zle, práve naopak. Doslova na mňa prešla tá pochmúrna atmosféra, ktorá vládla v knihe pred koncom príbehu, aj keď to, čo sa vlastne stalo a prečo zrazu vnímame v podstate veselý príbeh deprimujúco, sa dozvedáme až v poslednej kapitole. Po prečítaní skoro celej knihy, som sa s nadšením vrhla na poslednú kapitolu, celkom rada z toho, že som knihu stihla prečítať za pár hodín. No len čo som prečítala prvé slová poslednej kapitoly, dych sa mi na okamih zastavil, oči sa mi naplnili slzami. Čooo?? Prosííím?? To nemôže byť pravda!!! - áno, presne takéto boli moje reakcie. Po predposlednej kapitole by ma ani vo sne nenapadlo, že táto kniha sa môže skončiť takto. Autorka to na nás dobre zahrala, nechala nás v napätí až do poslednej chvíle. A áno, po prečítaní knihy som sa naozaj utvrdila v tom, čo vravel o tejto knihe každý - Koniec vás naozaj dostane.

príbeh pre nenáročných (Monika, 7.1.2016) Odpovedať

priemerná kniha
Samotné rozprávanie nie je ničím výnimočné a hoci mám v obľube príbehy typu Gossip Girl, v tejto knihe som si určite neprišla na svoje. Autorke knihy sa nepodarilo navodiť atmosféru ľudí z horných 10 000. Samotné prostredie súkromného ostrova, pekne zariadených domov a toho, že postavy jedli na obed homárov, na to skrátka nestačili. Pozitívne sú však vsuvky vymyslených rozprávok, ktoré rozpráva Cadence, a ktoré sú na celej knihe asi najzaujímavejšie – cez ne dáva nahliadnuť do skutočných vzťahov v rodine a trošku hororovo naznačuje blížiaci sa zvrat. Okrem toho sa kniha ľahko a rýchlo číta – cca 230 strán zvládnete za deň-dva. Klamárov odporúčam skôr nenáročným čitateľom, ktorých poteší originálny príbeh a nehľadajú žiadnu veľkú literatúru.

čakala som viac (Sue, 30.12.2015) Odpovedať

neoslovila ma
Úvod príbehu bol skutočne senzačný, ale potom to šlo dolu vodou. Dej stagnoval a ja som čakala na okamih, ktorý mi vyrazí dych. Ten prišiel, bohužiaľ, príliš neskoro. Autorke však knihuje, že sa kniha čítala veľmi rýchlo. Má svieži štýl. Síce občas nudila, ale nemala som nutkanie ju vyslovene odložiť a nechať ju zapadnúť prachom. Pre mňa najlepšia časť bol záver, ktorý autorka zvládla bravúrne.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem mínus jeden?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

„Potrebujem, aby si mi povedala, čo sa stalo pred mojou nehodou. Vždy ma odbiješ, že to nie je dôležité, ale neverím ti. Predtým, ako som sa zranila, sa určite niečo stalo.“
„Áno.“
„Vieš, o čo išlo?“
„Podľa lekárov ti to nemáme prezradiť, kázala nám to Penny. Vraj si časom spomenieš sama, nemáme ťa do toho tlačiť.“
„Lenže ja to potrebujem vedieť.“
Položí si hlavu na kolená a premýšľa. „Máš nejakú predstavu, čo to mohlo byť?“
„Predpokladám... že som sa stala obeťou zločinu.“ Nehovorí sa mi to ľahko. „Asi ma znásilnili, napadli alebo čosi také. Obete útoku predsa často trpia amnéziou, či nie?“
Mirren si pošúcha pery. „Neviem, čo ti mám povedať.“
„Povedz mi pravdu.“
„Pätnáste leto bolo nafigu.“
„Ako to?“
„Viac ti nemôžem prezradiť, moja drahá Cady.“

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x