bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Niečo sa musí stať

Vydavateľ: Sofian (SOFIAN, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 18.04.2024 02:56

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Niečo sa musí stať

„Nech prídem kdekoľvek v rámci mojich ciest, po celom svete stretávam ľudí, ktorí vyznávajú tú istú ideu lepšieho sveta, a je úžasné, že tieto idey sú také podobné. Ďakujem, že si jedným z nich. Želám Ti všetko dobré s Tvojou knihou a prácou.“
Hörður Torfason, islandský básnik, hudobník, herec a režisér, ktorý sa na celom svete preslávil ako protagonista nenásilnej revolúcie na Islande.

Autor dvojdielneho bestselleru Mlčanie sa vydáva ďalej na púť poznávaním sveta a hĺbok ľudského vnútra. Kniha začína aj končí v tichom a pokornom rozjímaní nad zmyslom života a ľudského údelu, nad povahou bytia a času, nad mechanizmami skrytej moci, nad dobrom a zlom, ale aj nádherou stvorenia, ktorou sa nechal inšpirovať pri písaní na pustom ostrove s majákom. Niektoré z esejí boli publikované v mesačníku Zem&Vek.

Rostasova duša tvorivého umelca sa nadchýna Gauguinovým obrazom s názvom Odkiaľ prichádzame, kto sme a kam ideme? – teda finálnymi otázkami, ktoré v našich mysliach rezonujú počas celých dejín bez začiatku a konca. Jeho uhol pohľadu najlepšie vysvetľuje odmietnutie Lockovho empirizmu teórie tabula rasa, na ktorom je postavená súčasná veda. Autor zdôrazňuje nativizmus – teda skutočnosť, že sa ako čistý list nerodíme, a ani pri narodení si nie sme rovní. Na svet už prichádzame s odlišnými povahovými vlastnosťami, charakterom, pamäťou, výrečnosťou, vnímavosťou či duševnými chorobami alebo genialitou, no tento svet – rovnako ako naše ja – vznikol nezávisle od našej vôle. Ľudská bytosť je zavŕšením veľkého diela, keď je výtvor schopný uvedomovať si sám seba. Je to dokonalá kozmická inteligencia spôsobujúca, že z miliónov organických buniek, ktoré neuvažujú, vytvoria mysliaceho človeka, a ten je schopný nadchýnať sa Wagnerovou operou, antickou kultúrou či bádaním kozmu. Na hraniciach fyziky a spirituality sa hmota rozpadá a náhle mizne. Život nám dáva jeden obrovský dar: sebauvedomenie. A my sa tak môžeme rozhodnúť, ako ho chceme prežiť. Rostas sa v takmer troch desiatkach esejí zaoberá témami, ktoré vychádzajú z étosu staroindických upanišád premietajúcich sa aj do jeho občianskych postojov odmietnutia slúžiť inštitucionálnej moci s devalvovanou dôveryhodnosťou. Široký záber sa odráža aj v ďalších témach, kde autor uvažuje nad tajomnými skutočnosťami sveta, o konzumnom mefistofelovskom západe, zhubnom priemysle s rakovinou, konšpiráciami, lovcami duší v médiách, izraelskou loby, cestovaním kamkoľvek mimo tohto sveta, neandertálcami v stíhačkách, narcizme a štruktúrach pôsobenia Erosa a Tanatosa, ale aj o nesmrteľnej duši a večných návratoch. Myšlienkové vyústenie knihy asi najlepšie interpretuje skutočnosť, že jediné, čo nám umožní spoznať podstatu vecí, je schopnosť zbaviť sa všetkého, čo o nich vieme. Eseje sú ilustrované umeleckými fotografiami Matúša Plecha.

 

 

Detaily o knihe

Názov: Niečo sa musí stať

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Výborná kniha (Gitka, 19.2.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nádherná knižka. Pre všetkých čistých nepokrivených a rozmýšľajúcich ľudí. Tí druhí to "nepochopia" ba dokážu odsúdiť i bez čítania...

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je päť krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x