bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Až do nirvány

Vydavateľ: Agentúra Signum (Agentúra SIGNUM, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:184
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:55

Lepšia cena: 5,45 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 5,58 € (vrátane DPH)
Bežná cena:6,49 €
Ušetríte: 0,91 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Až do nirvány

Kolenič, kľúčový autor strednej generácie, v tejto knihe stavia všetko na hlavu: čitateľ nevie, či číta autorovu sugestívnu autobiografiu alebo fiktívne opisy strácajúceho sa sveta, čo je realita a čo mystifikácia.
Krachujúci jedinec si na prahu životného fiaska pomáha mimoriadne bizarne - stvorí si vlastný vesmír, v ktorom sa chce vyhnúť všetkým nedorozumeniam, sklamaniam, bolestiam. Jeho pokus je však kontraproduktívny. Všetko sa opakuje s ešte väčšou intenzitou, znova sa vynárajú dávne spory, exekúcie, aféry, rany. Koleničovu knihu možno čítať ako svojrázny komediálny scenár doby, alebo sa nechať vtiahnuť do rafinovanej hry, ktorej víťazom je rozprávačovo memento.

Detaily o knihe

Názov: Až do nirvány

Objednávací kód NA340473

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Detektívka, založená na hľadaní vlastného JA (Alexandra Blachová, 24.6.2016) Odpovedať

príjemné čítanie
Hlavnou postavou deja je bláznivý človek s vlastnou bublinou, v ktorej žije. Postava si vytvára vlastné univerzum, vzniknuté z vraždy, smútku a depresie, zároveň navštevuje psychiatra, no ani ten mu nevie pomôcť. Vzhľadom na prílišnú konzumáciu alkoholu odmieta tabletky. V Úteku do nirvány je Kolenič otvorený a púšťa čitateľa až do svojej intimity. Problémom je, že čitateľ musí sám ustriehnuť kedy ide o skutočnosť a kedy o výplod autora. Postava zrejme hľadá útočisko v internetovom svete, prostredníctvom zoznamky sa plánuje stretnúť so ženou. Na cestu so sebou vezme strýka Ondriša, ktorý má záľubu v jedení kinder vajec. Následne začína naozajstný útek do nirvány, na miesto do raja, plného chlastu, sexu, na miesto stretnutia ľudí z ,,ľahkej“ spoločenskej vrstvy, nelegálnych aktivít, ktoré prebiehajú hladko, a prostredníctvom ktorých sa Koleničovi dostáva konečne uznanie a pochopenie. Veď ako sám Kolenič v istom rozhovore tvrdil: ,,V dobrej literatúre by nemal chýbať sex, smrť, pokora, nadutosť, posadnutosť, provokácia, obrovská slovná zásoba, rytmus, farby, šialenstvo, náboženstvo. Vyber si!“ Všetky spomenuté kritéria Koleniča sú zahrnuté v tejto próze. Ak by som mala dielo zhodnotiť má svoje zlé aj dobré stránky. Táto próza nie je môj štýl čítania, pripomínalo mi to skôr detektívku, založenú na hľadaní vlastného JA. . Miestami som sa ako čitateľ strácala v nelogických, či v nezrozumiteľných vetách. V diele sa taktiež nachádzalo niekoľko gramatických chýb. Za pozitívne považujem komediálnosť a zábavnosť dejových sekvencií, ktoré sú vystihnuté a vyjadrené naozaj odľahčene a sviežo. Takže v mojom čitateľskom zážitku prevažujú skôr pozitívne pocity. Čo sa týka obálky, prostredníctvom monochromatickej fotky, ktorá na prvý pohľad vyvoláva pocit zla a smútku, zároveň červená farba vyjadruje človeka kreatívneho, sebaistého a s prudkou povahou, ktorým je Kolenič. Zároveň ma upútala absencia informácii o autorovi napr. na obálke knihy. V každom prípade nasmiala som sa poriadne a knihu odporúčam :)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť plus deväť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x