bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Tanec s nepriateľom

Vydavateľ: Motýľ s.r.o. (Vydavateľstvo Motýľ, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 18.04.2024 02:56

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 7,60 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Tanec s nepriateľom

Podmanivý skutočný príbeh silnej, citlivej a odvážnej ženy,
ktorá si aj napriek pohnutému osudu zachovala životný optimizmus.

Keď Paul Glaser počas návštevy Osvienčimu objaví medzi vystavenými exponátmi kufor z Holandska so svojím menom, jeho život sa prevráti naruby. Po návrate domov sa pokúša vyriešiť túto záhadu a začína pátrať po vojnovej minulosti svojej rodiny. Prostredníctvom denníka, fotografií, listov, ale aj filmov a piesní, odhaľuje neuveriteľný osud otcovej sestry – tety Roosje – a postupne si skladá jej životný príbeh poznačený láskou a zradou.
Teta Roosje bola obľúbená učiteľka tanca, ktorá spolu s manželom Leom viedla úspešnú tanečnú školu. Nanešťastie sa Leo po vypuknutí druhej svetovej vojny spojil s nacistami, a keďže mali v manželstve s Roosje problémy, svoju židovskú manželku nemilosrdne udal. Počas vojny Roosje väznili v niekoľkých koncentračných táboroch. V Osvienčime sa podrobila neľudským experimentom obávaného doktora Mengeleho a v Birkenau prežila aj vďaka tomu, že dávala hodiny tanca nemeckým dôstojníkom, ktorí sa takto po večeroch zabávali.
Odvážnu Roosje nezlomili ani desivé zážitky z koncentračných táborov. Vo svojom denníku, z ktorého vychádza táto kniha, napísala: „Potrebujem minulosť, aby som mohla žiť budúcnosť.“

„Pokusy boli čoraz radikálnejšie a niekoľko žien na ich následky dokonca zomrelo v príšerných bolestiach. Na rad prídem aj ja. Okamžite sa musím vyzliecť a ľahnúť si na sedadlo s kolenným operadlom, ktoré mi drží nohy od seba. Okolo mňa stoja tri sestričky, nepovedia ani slovo, oslepuje ma žiara lámp a len čo si opriem hlavu, doktor mi do maternice vstrekne sirupovitú tekutinu. Nato vypnú svetlo, na brucho mi priložia kovovú dosku a odfotia ma. Začínam pociťovať prudké bolesti, ktoré neprestávajú. Je po zákroku a musím zostúpiť z nosidiel. Dozviem sa, že ma sterilizovali. Prejdú celé dni, kým bolesť úplne prestane a môžem zase normálne chodiť.“

Detaily o knihe

Názov: Tanec s nepriateľom

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Prežiť koncentračné tábory bola doslova šťastena. (Anna, 19.3.2024) Odpovedať

vrelo odporúčam
Páčila sa mi táto kniha. Je to silný príbeh o žene menom Roosje, ktorá nesedela v kúte pred vojnou, počas nej a po nej. Tanec bol pre ňu láska a nedokázala žiť bez muža po svojom boku. Prežila podraz, smrť mamy, vojnu v koncentračných táboroch ako to bolo pre ňu najvýhodnejšie. Neubližovala, len chcela prežiť. Povzniesla sa nad tým čo si o nej myslia ľudia. Mala prirodzený rešpekt aj kus šťastia. Z môjho pohľadu, keby dobrovoľne nespávala s fašistami, musela by spávať nasilu a nemusela prežiť. Spojila pre ňu v danej dobe príjemné s užitočným. Povieme si s fašistami? Človek ju nemôže súdiť, keď to neprežil ... a vtedajší režim tiež neochránil ľudí pred fašistami, skôr ich zapredal ... Odporúčam prečítať si túto knihu. V mojej knižnici má svoje miesto.

vyborna (Natasa Hrkelova, 6.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Konecne po dlhsom obdobi ma nejaka kniha uputala tak, ze som ju zhltla za dva dni. Pacilo sa mi, ze hlavna hrdinka a skutocna zena, ktora prezila Osviencim bola vykreslena taka aka bola - nesputana, emancipovana, hrda, vesela a vecne optimisticka. Aj jej optimizmus a viera v dobro ludi jej pomohla prezit 3 roky v pracovnych taboroch. Roosje prisla do Osviencimu vo vlaku s 1200 ludmi.Z tohto transportu prezilo osem ludi a Rosita medzi nimi. Velmi zaujimave pre mna bolo tiez to, ako sa holandska vlada popasovala s "odskodnovanim" zidov po vojne resp.ako zlyhala.Roosje prestala verit v Boha (kde bol ked sa to vsetko svinstvo dialo) , neverila statu (a preto po vojne odisla byvat do Svedska) , ale verila ludom.Pretoze ti su len dobri a zli, ako Nemci, tak i Holandania....

OBČAS SI TREBA PREČÍTAŤ AJ TAKÚ KNIHU, KTORÁ NÁS VRÁTI DO REALITY... (Dominika Batalková, 6.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Je to naozaj veľmi zaujímavá kniha a veľmi...zaujímavý pohľad na život. Myslela som si, že sa mi táto kniha bude čítať ťažko a budem z nej deprimovaná. Kniha je poskladaná zo zápiskov z denníka, listov a fotiek ženy, ktorá život brala (podľa môjho názoru prehnane) pozitívne i napriek tomu, že ju presúvali z jedného pracovného tábora do druhého. Miestami sa na ňu až hnevám ako mohla byť tak hlúpa a neuvedomovať si vážnosť situácie... ...na druhej strane si myslím, že bola tak trochu blázon a preto dokázala žiť a prežiť za každých okolností.

Odvaha udržať si optimizmus za každých okolností (Lucia Lieskovanová, 18.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha Tanec s nepriateľom je pútavá a strhujúca od začiatku až do konca. Samozrejme, že všetky príbehy týkajúce sa 2.svetovej vojny majú svoje osobité "čaro". Páči sa mi ako je príbeh spracovaný, že nejde len o nejaké sprostredkované prerozprávanie príbuzného Roosje. Kniha je zložená z jej denníka, básní, ktoré zložila počas pobytu vo viacerých táboroch, listov, ktoré písala známym, fotiek z jej súkromného života, dobových inzerátov, novinových článkov. Jednoducho nie je to príbeh podaný jednostranne. Príbeh ma zaujal a strhol, je písaný jednoducho, ale očarí. Roosje ma ako človek zaujala svojím postojom k životu. Prežila svoj život vášnivo, intenzívne. Bola človekom, ktorý ostal vždy pozitívny, aj napriek všetkému, čím si prešla. Jej život bol plný zákazov, ktoré veselo ignorovala. Svoju radosť zo života, vášeň k tancu a hudbe, živý záujem o ľudí sa snažila udržať aj napriek všetkým útrapám. Dokázala sa tešiť z prítomnosti. V príbehu sa dozvedáme o jej živote nielen počas vojny, ale aj pred ňou a aj po jej skončení, takže sa vám riadne dostane pod kožu. Jej otvorená kritika voči vlasti a spoluobčanom, ktorí sa zachovali tak ako sa zachovali je výstrahou. Človek si uvedomí, aké ma šťastie, že žije v mieri. Bohužiaľ pamäť národov býva krátka a častokrát sa nedokázala poučiť z minulosti. Knihu jednoznačne odporúčam prečítať. Dozviete sa mnohé zaujímavé fakty týkajúce sa nielen 2. svetovej vojny, ale aj udalostí po jej ukončení. Ako sa zachovali mnohé štáty a ľudia voči tým, ktorí si vytrpeli najviac.

Tanec (Ľubica, 16.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Príbehy z 2. sv.vojny sú silné vždy. Tento príbeh zarezonuje viac, keď si uvedomíme, že to je naozaj príbeh skutočných ľudí, aj keď pre nás v 21. storočí už veľmi vzdialený. Prelína sa v druhej dejovej línii s príbehom samotného autora, keď sa mu nečakane otvára skryté okno do minulosti. Cez príbeh svojej tety a vlastne celej "stratenej" rodiny, nachádza sám seba, vyrovnáva s tým kým je, podarilo sa mu pozrieť a do zrkadla na seba a vydržať ten pohľad. Fotografie, články z novín, listy skutočných ľudí, ktorí majú k autorovi tak blízko mu možno nedovolili ísť do fikcie, ktorú by možno niektorí z čitateľov čakali. Držal sa faktov a jednoducho povedať nám to chcel presne takto, bez bohatšieho využitia jazykových prostriedkov. Hlavná postava je úžasná bojovníčka, v niečom mi pripomína postavu Helene z Noci v Lisabone od Remarqua, nezlomili ju prehry v malých bitkách, svoju vojnu vyhrala, hoci aj po vojne sa jej šťastie podarilo uchmatnúť vždy len na chvíľu.

ľahko čitateľné (Jolana Sadvarová, 16.1.2015) Odpovedať

priemerná kniha
Siahla som po tejto knihe hneď a zvládla som ju za jeden deň.Nato,že sú to skutočné spomienky z vojny a koncentrákov sa kniha číta ľahko,pretože hlavná hrdinka zážitky podáva s dávkou optimizmu,ktorý jej nechýba počas celého života.Trochu som sa občas strácala v tých postavách,ktoré sa okolo Roosje točili,ale príbeh ako celok je napísaný takým nie drsným štýlom,ako by možno podaktorí očakávali,nakoľko sa odohráva prevažne počas vojny.A možno to tak malo práve byť...Mňa kniha zaujala a aj to,že Roosje otvorene po vojne kritizuje svoju vlasť z nezáujmu pomôcť tým židovským občanom,ktorí prežili a radšej teda zostáva žiť vo Švédsku.

zle spracovane :-( (Danka, 5.1.2015) Odpovedať

neoslovila ma
Akokolvek drzo ci hlupo to vyznie, kniha ma sklamala. Ked som citala Zlodejku knih ci Karikovu Na smrt 2, miestami som musela knihu odlozit, prehltnut gucu v krku, nechat pocity dozniet a az potom citat dalej. Na jeden sup to skratka neslo. Pri Tanci s nepriatelom sa nekonala ani guca, ani odlozenie knihy, ani to zvlastne fluidum, ktore pri podobnych knihach byva. Ako keby pribehu chybal cit, neviem si pomoct. Ano, ide o skutocny pribeh, ano, Rose si presla vselicim, netvrdim ze to bolo lahke, ze sa netrapila, ze nezazila bolest. No zo sposobu, akym je pribeh spracovany mam pocit ako keby to bolo nieco ako obycajna debata pri kave. Vychadza zo skutocnych zapiskov no akosi nema formu, nieje to dennik ani pribeh, aky by som cakala. Chyba mu precitenost, take to "nieco" co pribehy z 2.svetovej vojny maju. Pribeh by bol isto putavejsi, citlivejsi ak by bol inak spracovany.

odpovedat (marcela harnosova, 5.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
nemam rada knihy z vojny,som skor na take romanticke citanie,ale tato kniha ma zaujala,hrdinka nestratila ani v tazkych situaciach zmysel pre humor,laska k tancu a snaha prezit je davali silu aj v koncentraku a clovek si uvedomi ,ze aj v tazkych situaciach nesmie stracat optimizmus,chut zit ,ze vzdy je nadej -kniha je napisana podla skutocnych udalosti a oplati sa ju precitat
Všetky komentáre (8)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri plus jeden?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x