bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Zločin a trest, 3. vydanie

Vydavateľ: ODEON (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:560
Poradie vydania:3.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

Vaša cena: 14,90 € (vrátane DPH)
Bežná cena:19,90 €
Ušetríte: 5,- € (zľava 25%)
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 13,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Zločin a trest, 3. vydanie

Román Zločin a trest (1866) sa pokladá za jeden z najvyšších vrcholov diela Fiodora Michajloviča Dostojevského, práve ten z neho urobil hviezdu veľkej svetovej literatúry. Začal ho písať roku 1865 v zahraničí po smrti manželky a brata Michaila, keď sám musel splácať veľké dlhy.

Zločin a trest prináša príbeh chudobného študenta práva Rodiona Raskoľnikova, ktorý z presvedčenia a po dôkladnej príprave zavraždí starú úžerníčku, aby ju olúpil a finančne si zabezpečil štúdium. Do epicentra svojho hlbokého psychologického skúmania Dostojevskij postavil ľudské indivíduum a rozpoltenosť jeho duše. Presvedčivo a názorne ukazuje, ako aj silná osobnosť stroskotá pod tlakom sociálnych okolností. Vrah Raskoľnikov morálne týra sám seba, zároveň má ustavične za pätami pátrajúcich policajných úradníkov. Postupne sa pod vplyvom prostitútky Sone mení, okrem vesmíru svojho vnútra vníma aj iný svet a vplyv dobovej ruskej spoločnosti na bežných ľudí.

Strhujúci román, ktorý prirovnávajú k búrke, čo rozvíchri všetky živly sveta, sa číta ako skvelý bestseller, no vyznačuje sa aj hĺbkou psychologického ponoru, precíznou kompozíciou a brilantným rozprávaním. Ani za vyše sto rokov od svojho vzniku nič nestratil zo svojej naliehavej výpovede. 

Z ruského originálu Prestuplenie i nakazanie (Sobranije sočinenij v deviati tomach, Moskva, ASTREĽ, AST, 2003) preložila Viera Hegerová.

Dostupné verzie titulu

Zločin a trest, 3. vydanie Elektronická kniha

Výhodná ponuka

Detaily o knihe

Názov: Zločin a trest, 3. vydanie

Originálny názov: Prestuplenie i nakazanie

Objednávací kód WE202410

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Zločin a trest (Monika Kádeková, 21.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dostojevskij v tomto veľdiele úžasne rozpracúva rozpoloženie človeka, ktorý zvádza boj vo svojom svedomí, racionalizuje svoje správanie, uniká od zodpovednosti a ospravedlňuje svoj čin na základe akejsi vlastnej nedokonalej filozofie, že "vyšší" druh ľudí si môže dovoliť konať nemorálne, keďže prináša celému ľudstvu nové myšlienky a pokrok. Aj keď to mal Raskoľnikov v hlave ospravedlnené, predsa sa nevyhol výčitkám, ktoré ho prenasledovali v podobe psychosomatických ťažkostí (zlý spánok, horúčka, preludy, zlé sny) alebo v paranoidných predstavách, ktoré ho nútili zapierať, predstierať a skrývať sa. V konečnom dôsledku ho toto všetko iba vyčerpalo a už nebol schopný uniesť údel štvanej zveri. Ku svojmu činu sa priznáva, ale nie na základe ľútosti, či uvedomenia si nemorálnosti vraždy. Ale to by bolo už na iný príbeh. Pre mňa to bol nový objav, keďže zo školských čias mi utkvela predstava, že v diele sa rieši hlavne uvedomenie si viny, výčitky svedomia atď. Za geniálne napísané považujem tie pasáže, kde sa Raskoľnikov rozpráva s vyšetrovateľom Porfirijom Petrovičom - v jeho postave a uvažovaní Dostojevskij skoncentroval svoje vlastné poznanie mysle a motívov zločinca. Zhruba o storočie neskôr sa týmto objektom skúmania začína zaoberať forenzná psychológia. Najväčšia dráma diela sa teda odohráva v mysli hlavnej postavy. Práve pre tento ponor do ľudského zmýšľania je Dostojevskij považovaný za zakladateľa psychologického románu.

Odporúčam (Anna Václaviková, 13.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ku knihe som sa dostala na gymnáziu v rámci povinného čítania a myslela som si, že za "trest"(keďže bola v češtine, hrubá...), ALE neľutujem, že som ju dostala akurát ja na spracovanie referátu. Hrdina nie je typický ideál po ktorom všetci bažia, no o to viac sa Vám dostane pod kožu a núti Vás zamyslieť sa. Dostojevskij sa stal mojim obľúbeným autorom, mám od neho viac kníh aj doma v knižnici, aj som mala požičaných. Dokonca citát z jeho diela Zápisky z mŕtveho domu bol v mojom obľúbenom filme - Con Air.

Zločin a trest (Simona Gidová, 1.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha vám neponúkne ideálneho hrdinu so vznešenými cieľmi,ani beznádejnú romantičku,ktorá nájde svojho vysnívaného princa..,je to kniha ktorá vo vás zanechá pocit nespokojnosti,pocit ktorý vás bude nútiť zamyslieť sa.Táto kniha ide do hĺbky duše

Spísaná dokonalosť! (Veronika Maráčková, 3.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som prvý raz čítala na gymnáziu na podnet profesorky slovenčiny, načrtla nám príbeh knihy a jej dej, sama som sa realizovala a dobrovoľne spracovala referát. Zločin a trest je minulosť, je prítomnosť, je budúcnosť každého z nás, za každým našim malým zločinom, nasleduje individuálny trest, fyzický, psychický, sociálny,... Dostojevskij je majstrom pera i psychológie. Čitateľa dostane svojimi slovnými hračkami tak do úzkych, že neraz vyskakuje srdce z hrude. Ak máš rád odhaľovanie tajov ľudskej psychiky a limitov, zhltneš ju, ani nebudeš vedieť ako!!!

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je päť mínus jeden?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Táto kniha je súčasťou kompletu s týmito dielmi:

Kúpou kompletu ušetríte 4,90 €.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x