bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Zrnko pravdy

Vydavateľ: Host (HOST - vydavatelství, s.r.o.)
Jazyk: český
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 20.04.2024 02:55

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 7,39 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Zrnko pravdy

Jsou mrazivé Velikonoce roku 2009. Prokurátor Szacki opustil po milostném románku svou rodinu – manželku a nyní již dospívající dceru Helenku – a spolu s nimi i slibně se rozvíjející kariéru varšavského prokurátora.

Čerstvě rozvedený Szacki byl na vlastní žádost přeložen do Sandoměře, malebného městečka na jihovýchodě Polska, které se v historii nechvalně proslavilo antisemitskými pogromy a nesmiřitelnými vztahy mezi polskými a židovskými sousedy. Pod hradbami staré synagogy je nyní nalezeno tělo nahé ženy s proříznutým hrdlem. Szacki dostane jako nováček v místních poměrech za úkol vyšetřit případ vraždy jen proto, že jako jediný ze zdejší prokuratury není s rodinou obětí nijak spojen. Přestože byl doma ve Varšavě uznávaným odborníkem a profesionálem, v novém prostředí si takové postavení musí nejprve vydobýt.

Szacki, který si po pár měsících v maloměstě uvědomuje, že udělal chybu, když se odstěhoval z Varšavy, chápe případ také jako šanci skoncovat s nudou a rozmrzelostí, která ho v novém působišti, a to i navzdory milostným dobrodružstvím, pronásleduje. Szacki postupně začíná zjišťovat, že i na počátku 21. století mohou ožívat zašlé zločiny a antisemitské stereotypy, obzvláště pak legendy o krvežíznivých Židech a jejich křesťanských obětech. Houževnatý prokurátor se usilovně snaží dopídit „zrnka pravdy“, jež leží ukryto na dně spletitých vztahů mezi obyvateli města…

Ve své nejnovější detektivce nás Miłoszewski zavede do polské obdoby známého seriálu Twin Peaks, v níž dnešní emoce a touhy, stejně jako události ze zdánlivě dávné minulosti společně vykreslují tajemnou atmosféru příběhu. Přesto ani zde, stejně jako v románu Zapletení, nechybí humor, jehož terčem se mnohdy stává sám Szacki.

Detaily o knihe

Názov: Zrnko pravdy

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

sarkastický prokurátor mi dvíha tlak :-) (Danka, 21.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Moje dojmy z knihy sú rozpačité. Zápletka bola fajn, záver som ani zďaleka nepredpokladala, naopak, po celú dobu som len tápala kto a prečo.. Ako hovorí aj anotácia knihy, podstatnú časť príbehu, resp jeho základ tvorí vzťah Židov a Poliakov. Keďže väčšina Poľska je kresťanská, Židov v láske nemali a to sa odrážalo ako vo vzťahoch v minulosti tak aj v súčastnosti a to tvorí podstatu celého príbehu. Čo mi robilo problém bolo množstvo poľských mien, názvov miest, ulíc atď, sem - tam som sa strácala aj v pasážach kde sa písalo o histórii. Môže to však byť i tým, že krimi z Poľska som ešte v rukách nemala, bola to pre mňa úplná novinka. Hlavnou postavou bol komisár s veľmi zaujímavým sexuálnym životom a nevyberaným slovníkom, neviem no, ak v knihe drsný chlapík používa vulgarizmy budiž, no keď niekto v duchu oslovuje svoju kolegyňu "pička" .... troška zvláštne :-) Nemám knihu zaradenú ani ako áno ani ako nie. V knižnici má zatiaľ svoje miesto spolu s prvotinou autora a som teda veľmi zvedavá na jeho ďalšie výtvory. Prokurátor Szacki mi je sympatický svojim sarkazmom, pohľadom na život a prístupom ku kolegom, na druhú stranu som sem - tam mala chuť kopnúť ho, nech sa spamätá. Troška ohľaduplnosti by mu nezaškodilo. No, som veľmi zvedavá, či v ďalších knihách skrotne alebo si udrží povesť zlého chlapca ;-)

Vtipne, cynicke a zaroven velmi mrazive... (Zuzana, 4.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po prvej casti z chystanej trilogie o prokuratorovi Teodorovi Szackim som sa ihned vrhla aj na druhu cast, Zrnko pravdy. Rozjazd bol trosku pomalsi, ako v Zapletenych, ale postupne kniha gradovala, az som sa prichytila, ze su dve hodiny v noci a ja stale nemozem ist spat, kym knihu nedocitam. Z Varsavy sme sa presunuli do mensieho mestecka, s bohatou zidovskou historiou a autor nas vrhne do viru antisemitizmu, malomestiackeho zmyslania a komplikovanych vztahov. Kniha je presne podla mojho gusta. Napinava, miestami humorna a objavia sa tam aj nejake tie vrazdy a brilantne logicko-analyticke myslenie prokuratora, ktory vysetruje najprv jednu, a neskor aj dve zahadne vrazdy, ktore sa na prvy pohlad zdaju ako ritualne. Kupujte tohto polskeho autora, rozhodne neobanujete. Ja uz sa tesim na tretiu cast :)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x