bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Zostaň so mnou - Ak zostanem

Vydavateľ: YOLi (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:2.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 4,60 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Zostaň so mnou - Ak zostanem

Talentovaná violončelistka Mia má sedemnásť rokov a vlastne všetko, po čom jej srdce piští – trochu otravnú, ale milujúcu rodinu, priateľa rockera Adama, bezstarostný život. Keď ju prijmú na prestížnu umeleckú školu na opačnom konci krajiny, čaká ju prvé vážne rozhodnutie – láska a rodina, alebo vytúžené štúdium hudby?
V jedno februárové ráno je odrazu všetko inak. Na rodinnom výlete s rodičmi a bratom na okamih spokojná zavrie oči, a keď ich otvorí, ocitne sa v priekope pri ceste. Na jej okraji vidí havarované auto a mŕtvych rodičov, počuje Beethovenovu sonátu. Krátko nato zbadá ďalšie telo. S úžasom zistí, že hľadí sama na seba, a nevyhnutne si musí položiť otázku: Som mŕtva?
Ešte včera mala veľa možností, ako sa jej život mohol uberať ďalej. Nič z toho už neplatí a Mia stojí pred novou, oveľa osudovejšou otázkou: Zostanem?
Sú tu členovia rodiny, oddaný Adam, super kamoška Kim, hudba. Ale aj jej dochrámané telo a duša s oveľa početnejšími ranami.
V tomto divadle je režisérkou len ona.

Z anglického originálu If I Stay (Dutton Books, A member of Penguin Group, New York 2009) preložila Miriam Ghaniová.

Dostupné verzie titulu

Zostaň so mnou - Ak zostanem Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Zostaň so mnou - Ak zostanem

Originálny názov: If I Stay

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Dojímavé (V. Berdáková Pavlík, 23.8.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Krásna kniha, plná smútku, ale rovnako aj krásnych spomienok na rodinu a aj na spoločné chvíle s priateľom Adamom. Je naozaj jednoducho a pútavo napísaná. dlho ma nič tak nechytilo. ALE ...čo sa týka filmového spracovania, vôbec sa mi nepáčilo...nezmenili tam jednu či dve veci ale veeeeľmi veľmi veľa. Prišlo mi to veľmi zle spracované oproti kvalitne napísanej knihe.

úžasná kniha :) (Ivana Melicherová, 16.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som objavila náhodou na internete a rozhodla som sa zakúpiť si ju. Neoľutovala som. Je to veľmi príjemné čítanie. Nevedela som sa od nej odtrhnúť. Vrelo odporúčam každému :) a taktiež jej pokračovanie bolo výborné :)

Ostane alebo odíde? (Alenka V., 6.6.2016) Odpovedať

príjemné čítanie
Kniha zachytáva jeden deň Mii, počas ktorého spomína na rôzne útržky z jej života. Vďaka nim ju spoznávame do hĺbky jej duše. Cez spomienky sa zoznamujeme aj s jednotlivými postavami. Mám rada na knihách, keď postavy majú svoju minulosť - keď prežili nejaké zážitky, o ktorých si môžem prečítať a doplniť tak ďalší dielik do puzzle ich osobnosti. Keď verím, že naozaj žili svoje životy. Dojímalo ma, keď som spolu s Miou na jednotke intenzívnej starostlivosti pri jej tele, ktoré bolo napojené na tisíce hadičiek, sledovala návštevy jej blízkych a to, ako verili, že ich počuje a vníma... Ale aj keď mi bolo ľúto postáv, kniha vo mne nedokázala vyvolať slzy, pretože som cítila taký nejasný pocit, že mi tam niečo chýbalo. Zdá sa mi, že za to môže samotná Mia - vo svojom zvláštnom stave nič necítila a tým sa z nej stal len nezúčastnený pozorovateľ. Na knihe sa mi však veľmi páčilo, ako Gayle opísala všetky vzťahy medzi postavami. Tieto vzťahy aj samotné postavy boli tak nádherne reálne. Autorka kládla dôraz na súdržnosť rodiny aj priateľstiev, na silu a krásu hudby, na čaro nezvyčajného hudobného nástroja akým je violončelo. A na to, že život je za každých okolností na tomto svete to najdôležitejšie, čo človek má.

veľmi krásna kniha (Ivka, 1.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha sa mi dostala do ruky náhodo,priniesla ju dcéra od spolužiačky Nemala som čo čítať,tak som si ju od nej požičala. Kniha je úžasná, velmi pekne napísaná. Má zaujímavý a napínavý dej,sem tam aj humorné situácie. :-) Tak ma zaujala,že som ju za večer prečítala.

Skvelá kniha (Sandra Vavrúšová, 1.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu som dostala na vlastné prianie na Vianoce. V mojom okolí ju nikto nečítal, a tak som si myslela, že to bude priemerná kniha, ktorá vás veľmi neosloví. Ale opak bol pravdou. Do knihy som sa začínala a ani som nevedela ako som ju tak rýchlo prečítala. Veľmi sa mi páčilo, ako spisovateľka vedela opísať každú drobnosť, čo knihu trocha odlíšilo od ostatných kníh. Taktiež ma táto kniha naučila jedno: nikdy sa nesmiem vzdávať aj keď mi život hádže polená pod nohy. Bez zbytočných okolkov možem dodať, že to je jedna z najlepších kníh, ktoré som prečítala a vrelo ju odporúčam každému kto sa rád pozastavuje nad myšlienkami života.

Necakane prekvapenie (Daniela Šišovská, 1.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tato kniha patri medzi moje oblubené:) Aj ked na pohlad nevyzera moc zaujimavo ale je úžastná. Dostala som sa k nej cez kamosku ktora má furt otravovala aby som si ju precitala:D Tak nakonec som sa na to dala a možem iba povedat že o tejto knihe na 100% plati Nesuď knihu podle obalu :)

Zostaň (Dominika Štítnická, 16.9.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha sa mi páčila. Hneď ako mi dorazila tak som ju ešte v ten deň dočítala. Dej pútavy a fakt som sa od nej nevedela otrhnúť a čakala som čo a ako bude pokračovať. Po jej prečítaní som si hneď pozrela film, ktorý bol presnou kopiou knihy a objednavala knihu Kam zmizla :). Odporúčam pre pohodové čítanie

Ak zostanem (Nikola Barcziová, 30.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Túto knihu mám doma už od jej prvého vydania (keď som ešte netušila, že príbeh bude aj sfilmovaný) a úprimne, po prvom čítaní ma až tak neoslovila. Hoci sa čítala veľmi ľahko, predsa len mi trochu prekážalo to skákanie z prítomnosti do minulosti. Ak nehľadáte pútavé čítanie, od ktorého sa neviete odtrhnúť, ale len relax pri knihe - toto je dobrá voľba. Dej je zaujímavý, nič vás veľmi neprekvapí ale nie je to úplna strata času. V tomto prípade si myslím, že natočenie filmu tejto knihe skôr prospelo ako ublížilo.

Priemerná (Ester Hvozdíková, 28.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Musím priznať, že tentokrát sa mi páčil viac film ako kniha. Mám pocit, že v knihe to je rozpísané dosť chabo, čakala som od toho viac. Nie že by sa mi vyslovene nepáčila, len som z nej bola trošku sklamaná. Podľa mňa tam chýbala tá hlavná emočná stránka, na ktorej je celý dej postavený; pred čítaním tejto knihy som očakávala, že vyroním nejakú slzu, no nestalo sa tak. Myslím si, že autorka mohla do toho vynaložiť viac úsilia, viac sa zaoberať psychikou postáv a nie len opísať čo sa kedy stalo. Ale inak je dej veľmi pekný, škoda len že zle spracovaný :)

Zostaň so mnou - premýšľanie o zmysle života (Monika, 25.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Musím sa priznať, že knihu som si vybrala podľa obalu. Áno aj podľa recenzií, ale obal v tomto prípade zohral najväčšiu rolu. Obsah preto príjemne prekvapil... aj keď vzrastom malá, obsahom určite veľká... Knihu som mala prečítanú za dva dni, úplne ma vtiahla a držala do posledného slova. Predstavte si, že by ste kvôli autonehode prišli o svojich najbližších a bolo by len na vás, či budete žiť ďalej alebo nie. Ostali by ste? Aj keď by to malo znamenať žiť so všetkou tou bolesťou? Sedemnásťročná Mia sa rozhoduje... Musím uznať, že námet je mimoriadny, dáva veľký priestor na premýšľanie o zmysle života. Kniha ho však úplne nevyužíva, skôr jemne načrtáva a prenecháva priestor fantázii čitateľa (alebo pokračovaniu knihy?). Téma zaujímavá pre všetky vekové kategórie, Krásna kniha ! Táto kniha ma dosť zmenila, otvorila mi oči v mnohých smeroch. Pravdaže som si pri nej aj poplakala a som šťastná, že sa to tak skončilo aj keď tie okolnosti boli dosť zlé... Dúfam, že vyjde aj druhé pokračovanie. Neskutočne mi je ľúto, že druhú časť nepreložili, takže sa a ňou asi budem musieť popasovať v angličtine. Každopádne odporúčam knihu. Je to také rýchlo čítanie, ktoré vás chytí a nepustí, kým nedočítate poslednú stránku. Dej je veľmi dobrý a nevtieravým spôsobom približuje názory a štýl života hlavnej hrdinky. Zasmejete sa ale aj si trochu poplačete, ale ten plač iba miestami :) Myslím si, že vydavateľstvá by vydanie dvojky neoľutovali a každého čitateľa by to potešilo. Už teraz viem, že som ju nečítala naposledy a možno tak poviete aj vy, ak ju prečítate.

Prekvapená (Veronika Petrová, 19.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha ma zaujala z recenzii tak som si ju teda kúpila a prečítala. Bola som milo prekvapená! Kniha sa čítala s ľahkosťou a samostatný dej bol dojemný. Na konci som mala slzy v očiach,bol to skutočne smutný príbeh so šťastným koncom?! To je jediná vec čo sa mi nepáčila,ten koniec sa mi zdal trošku nedokončený ale ináč veľké emócie a krásne pocity po prečítaní tejto knižky.

Zostať alebo odísť? (Kristína Dudziaková, 8.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha je rozdelená na 2 časti. Časť, ktorá sa odohráva v nemocnici a na časť, kde Mia spomína. Takže máte možnosť nahliadnuť do minulosti. Autorka má fakt super štýl písania a do knihy sa ľahko vžijete a máte pocit, že ste tam s nimi. Vyskytuje sa tam aj pár zábavných chvíľ, pri ktorých som sa vážne zasmiala. Zo začiatku som si myslela, že to nebude nič pre mňa. Po prečítaní pár strán, sa mi fakt nepáčila. No, keď som sa do nej poriadne vžila, pochopila som, aká je táto kniha výnimočná. Ani by som neverila, ako sa do 176 stranovej knihy, dokázal zmestiť tak skvelý príbeh. Bolo tam vystihnuté to, čo malo byť a nič nechýbalo. Námet knihy je vážne super, taktiež sa mi páči obálka. Film som ešte nevidela, ale určite si ho pozriem a už teraz sa naň teším. Bola pekne spracovaná a ľahko sa čítala. Sú tam skvelé hlášky, ktoré má chytili za srdce. Mia sa musí rozhodnúť, či zostane alebo odíde, a vy čí si ju prečítate alebo neprečítate :).

Kniha je vždy lepšia ako film (Lenka, 8.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
túto knihu som sa rozhodla prečítať až po tom ako som ju videla v kine a nevedela som si predstaviť, že by mohla byť ešte lepšia ako filmové spracovanie ale prekvapenie sa dostavilo. Nemohla som sa zastaviť až kým so neprišla k záveru a tvár som mala zmáčanú toľkými slzami, že by som nimi naplnila litrovú nádobu. je to veľmi dojemní príbeh ktorý nám hovorí aký zvrat v našom živote môže nastať ale nikdy nieje všetko stratené vždy je nejaká nádej aj keď len maličká. vrelo odporúčam

Očakávania predbehli knihu.. (Martina Kuchtová, 8.1.2015) Odpovedať

priemerná kniha
Ak mám pravdu povedať, podľa toho ako zozačiatku všetci knihu ospevovali som sa rozhodla ju prečítať. Očakávala som viac, nehovorím, že kniha nie je dobrá, autorka mala dobrý nápad, no spracovanie je už trošku horšie. Niektoré stránky knihy som len pomali prevrácala a čakala, kedy už konečne príde koniec, inými som sa naopak valila ako tornádo, no viac bolo tých pomalších okamihov. Každý má svoj druh písania a tento ma veľmi nepohltil, no určite sa nájdu aj taký, ktorý si túto knihu zamilovali, rada by som povedala, že patrím k ním, no bohužiaľ, toto povedať nemôžem. Napriek tomu si prečítam aj pokračovanie, lebo koniec tejto knihy ostal dosť otvorený, a tak by som chcela vedieť ako to skončí...

Príbeh plný myšlienok (Michaela Dúcsová, 6.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
V prvom rade musím povedať, že ma prekvapilo, aká útla knižočka je toto dielko. Pri tom všetkom, čo ju sprevádzalo by som čakala aspoň 500 stranovú knihu. Po prečítaní môžem povedať, že je tam presne toľko slov, koľko má byť. Nič nechýba a nič nie je navyše. Na prvý pohľad je to len obyčajný príbeh nádejnej violončelistky Mie, ktorá zažíva autonehodu a ostáva kdesi uprostred ani v živote, ani v smrti. Na druhý pohľad je to príbeh plný psychológie, otázok a myšlienok. Autorka bravúrne postavila dej na jednej jedinej otázke - Ostať, či odísť. Dej sa vôbec nenaťahuje, nie je plný vaty, je tam toho akurát. Okrem spomienok, ktoré sa preháňajú Miinou hlavou, sledujeme aj prácu lekárov a sestričiek, rodinu, ktorá za pacientkou chodí. A stále vo vzduchu visí tá otázka. Čitateľ sa spolu s Miou zamýšľa nad tým, či nie je sebecké nechať ostatných tu, na druhej strane netuší, ako môže ostať, keď rodičia tu už nie sú. Mrazilo ma z niektorých scén, neboli v žiadnom prípade gýčovité. Ako napríklad samotná scéna havárie. Myslela som si, že ma kniha nezaujme, lebo je pre mladšiu vekovú kategóriu, ale nebolo to tak. Mia je vyspelejšia ako dievčatá v jej veku, aj rozumovo, a nie je to taká typická mladá Američanka. Okrem zaujímavého čitateľského zážitku mi kniha neraz zavŕtala do mysle tie otázky, ktoré riešila Mia. Ak by sa to stalo mne, čo by som robila? Ako by som uvažovala? Chcela by som ostať? To, čo tu ostalo, je dosť silné na to, aby ma tu udržalo? Záver neprekvapuje, je to 50 na 50 ako sa rozhodne, napriek tomu hodnotím knihu ako krásny príbeh s hlbokým posolstvom. Stačí jediná sekunda a všetko môže byť úplne inak. A potom čo? Ostali by ste, alebo odišli?

dosť smutný príbeh (Zuzana Vengrínová, 6.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Poviem pravdu, tento príbeh som ako prvý videla sfilmovaný. Mala som veľké očakávania, a prekvapivo sa mi vo filmovej verzii splnili. A tak som si kúpila aj knihu, zatiaľ v slovenčine, (chystám sa zadovážiť si aj originálnu verziu). Aké prekvapenie. Keď som knižku uvidela na poličke môjho obľúbeného kníhkupectva, kde rada chodím pozorovať to množstvo kníh, nemyslela som si že je to kniha ktorú som hľadala. Očakávala som hrubánske dielo, ale bola to malá knižôčka. Ako sa tam mohol celý príbeh zmestiť? Alebo bol film tak strašne rozšírenými rôznymi scénami ktoré v knihe nenájdem? Vzala, vlastne kúpila som si ju. Začala som ju čítať a prekvapilo ma, že nič nebolo vynechané. Tak množstvo pocitov mladej Mie vtesnaných do papierových listov. Naozaj sa mi podarilo vcítiť sa do jej života. Dosť smutný príbeh. Fakt. Ale o to lepší. Som rada že moje oči padli na toto vydanie, že moja ruka a myseľ si ju vzali k sebe. Je veľmi pekné, keď kniha spríjemní čas. Odporúčam!:)

If I stay (Daniela Baluchová, 5.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha má skutočne hlboký a dojímavý príbeh..opis lásky Adama a Mie v spojení s hudobnými nástrojmi je neopísateľný :) Ideálne pre mládež a každého, kto má rád milé romantické príbehy. :*

Príjemné (Alica Dorociaková, 5.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Po zhliadnutí filmu som si ihneď povedala že knihu musím mať a tak som ju aj mala... pod stromček. Mala som veľké očakávania, no bohužiaľ sa nenaplnili uplne všetky. Príbeh sa mi páčil určite. *Spoil* Odvtedy čo umrel Teddy, som plakala až do konca knihy a to bez prestávky. No aj tak mi kniha prišla strašne priemerná a za chvíľu mi vyfučala z hlavy

Malá veľká kniha (Natália Chudá, 5.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu som si chcela prečítať už aj v tom prvom, modrom vydaní, ale akosi som sa k nemu nedostala. Po dotlači som však toto filmové mať musela. Od knihy som mala veľmi veľké očakávanie, keďže bola z každej strany tak ospevovaná. A moje očakávania sa všetky splnili. Prečo malá veľká kniha? Pretože v tejto útlej knižočke sa ukrýva nádherný príbeh o láske, priateľstve a hlavne nádeji. Miin život bol pestrý, mala v ňom mnoho ľudí, ktorí ju milovali a ona si ich všetkých vážila. Páčilo sa mi, ako to autorka podala. Autorka poukázala na hudbu. Poukázala, že hudba môže spojiť ľudí bez ohľadu na to, aký štýl počúvajú alebo hrajú. Môže ich spojiť len preto, že tú hudbu tak veľmi milujú. V tejto útlej knižočke je toho skutočne veľmi veľa. Páčilo sa mi ako autorka skákala do minulosti a rozrývala Miine najlepšie spomienky, ktoré boli zároveň aj najbolestnejšie. Pre mňa je táto kniha výnimočná, veľmi silná a plná krásnych myšlienok.

If I stay (Ivan Hlavac, 4.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Krásny a zároveň smutný príbeh. Čítal sa výborne, len škoda, že kniha má tak málo strán. Mal som ju zhltnutú za pár hodín. Inak každému odporúčam.

Na zamyslenie (Petra Zmatková, 4.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha nie je veľmi výnimočná, čo sa týka štýlu písania alebo originality, myslím, že je to celkom normálna vec, ale je výnimočná obsahom a to, ako to autorka poňala. Na knihe sa mi nepáči jedine tá obálka a výber postáv vo filme- veď to vôbec nesúvisí. Hneď od začiatku som si veľmi obľúbila celú rodinu, ani nebolo po prvej strane a tak som celú nehodu veľmi prežívala. Veľmi sa mi páčilo to, že hlavná hrdinka nebola hneď rozhodnutá čo urobí, že odchod naozaj zvažovala. Náhľady do minulosti a to, prečo bola aká bola bolo skvelé. Záver sa dal trochu čakať, ale som zvedavá na dvojku :)

priemer (Jana Suchá, 4.1.2015) Odpovedať

priemerná kniha
Obálka knihy je krásna, námet príbehu zaujímavý. Po prečítaní som si pozrela aj film a nikdy som neverila, že toto poviem, ale bavil ma viac ako kniha (skvelý výber postáv), čo sa mi ešte nikdy nestalo. Bohužiaľ, autorka, podľa mňa, nedostatočne slovami vykreslila emocionálnu stránku príbehu. Mohla ísť oveľa hlbšie do psychiky postáv a nielen deskriptívne opísať Miine spomienky a situácie, v ktorých sa nachádzala. Takisto by sa hodila zložitejšia zápletka, ako to tu už niekto spomínal. Kladne hodnotím aspoň reálny a uveriteľný vzťah hlavných postáv. Som prekvapená, že kniha má pokračovanie. Podľa mňa by úplne stačil koniec, aký mala.

Zostanem (Martina BB, 4.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
kedze som si pod stromcekom tento vlastne uz minuly rok nenasla ziadnu knihu :-( rozhodla som sa na silvestra obdarovat sama a kupila si zopar knih.Ako prvu som precitala tuto a som velmi rada,pribeh ma uplne pohltil pre svoju realnost a podobu lasky a bolesti ktoru vdychla autorka do postav.Tesim sa na pokracovanie

Zostaň so mnou je úžasný príbeh (Dominika Lennerová, 3.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Musím sa priznať, že ma kniha zaujala až keď som sa o nej dozvedela od známej, ktorá knihu už prečítal. Som neskutočne rada, že som dala na jej radu a knihu si kúpila a pustila sa do čítania. Je to skutočne silný príbeh, Mia a jej život mi umožnil zamyslieť sa nad tým čo mám a čo môžem stratiť v jednej sekunde. Jediné čo mi asi prekážalo bolo, že dej neplynul súvislo ale skákal do minulosti, čo ja príliš nemusím. No je to v takých to príbehoch potrebné, takže to nebolo až také rušivé, ako by som predpokladala.
Všetky komentáre (24)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je jeden krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Moji rodičia tu už nie sú. Nedržia ma za ruku, nepovzbudzujú ma. Dobre ich poznám, viem, že keby mohli, boli by pri mne. Možno nie obaja. Mama by možno zostala s Teddym a otec by dával pozor na mňa. Nie je tu však ani jeden z nich.
Ak nad tým uvažujem, napadne mi, čo pred chvíľou povedala sestrička. Ona je režisérka. Zrazu pochopím, čo sa starý otec pýtal starej mamy. Aj on počúval tú sestričku. A pochopil to skôr ako ja.
Ak zostanem. Ak prežijem. Záleží to na mne.
Iba lekári sa nazdávajú, že kóma sa dá nejako ovplyvniť. Od nich to vôbec nezávisí. Nezávisí to ani od neprítomných anjelov. Nezávisí to ani od Boha, ak existuje, ale ani jeho nevidím niekde nablízku. Závisí to len odo mňa.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x