bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Mandľovník

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,30 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Mandľovník

Malý Ichmad Hámid je výnimočný matematický talent. Žije na okupovanom palestínskom území, v chatrči pri mandľovníku. Trápi ho, že nemôže urobiť nič na záchranu priateľov a rodiny. Dedinčania tŕpnu strachom, že prídu o domov, prácu a majetok. Ich nedôstojné obydlia lemujú mínové polia a na hlavy im mieria zbrane v rukách detí. Najviac sa boja toho, že stratia jeden druhého.
Počas oslavy Ichmadových dvanástych narodenín sa strach zmení na skutočnosť. Uväznia mu otca, rodine zhabú majetok. Súrodenci sa začnú utápať v nenávisti k votrelcom. Ichmad je však iný. Odmieta sa poddať osudu a živiť nenávisť. Je odhodlaný zachrániť chudobnú, vymierajúcu rodinu.
Vďaka svojmu učiteľovi Ichmad v učení nepoľaví, práve naopak. Aj popri otrockej práci študuje. Podarí sa mu získať štipendium na univerzitné štúdium. Kedysi otcovi prisahal, že naňho bude hrdý, a mieni to dodržať. Zasvätí svoj život vede a najmä láske k blížnym. Práve tú v detstve nahrádzala nenávisť a násilie.
Mandľovník je inšpiratívny a dojímavý príbeh o odvahe snívať o mieri a práve všetkých detí na vzdelanie.

Z anglického originálu The Almond Tree (Garnet Publishing,
London 2012) preložil Alojz Keníž.

Dostupné verzie titulu

Mandľovník Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Mandľovník

Originálny názov: The Almond Tree

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Všechny recenze (7)

Hodnotenie čitateľov

Život pod mandľovníkom (Alenka V., 25.1.2015) Odpovedať

priemerná kniha
Ak nerátam prvú kapitolu, tak sa mi kniha zo začiatku čítala dobre. Bolo to pekné, spoznávala som hlavné postavy, kultúru... ale trvalo to veľmi krátko. Vždy, keď sa udalosti v príbehu ako-tak upokojili a ja som sa už pomaličky tešila, že sa osud postáv zlepšuje, hneď nasledovalo niečo zdrvujúce, čo poriadne udupalo každú iskru nádeje. Ľudia si v týchto krajinách nikdy nemôžu byť istý svojim životom a tak to bolo aj s postavami. Ostávala som z toho zarmútená, ale keď to takto pokračovalo aj po zvyšok knihy, na konci som z toho bola už skôr len otupená. Celkovo ma však zaujímalo čítať o Ichmadovom živote a ostatných postáv. Najradšej som mala jeho otca, práve on dodával príbehu hĺbku svojimi myšlienkami. Kniha zaznamenáva Ichmadov život od malého chlapca až po starobu a máme možnosť nahliadnuť do úplne všetkého, čo prežíval a akých ľudí spoznával. Autorka však všetky udalosti opisovala bez príkras a také aké naozaj boli. Niekomu to možno prekážať nebude, ale niekedy to na mňa pôsobilo priveľmi hrubo a drsne. Viem, že autorka tak chcela čo najviac zdôrazniť pravú realitu, ktorú zažila na vlastnej koži, ale mne v knihe chýbali Ichmadove pocity a často mi príbeh prišiel len ako sled informácií.

jedna z najlepších, čo som čítala (Emily, 9.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Už toľko kníh s témou konfliktu medzi Izraelom a Palestínou som čítala... A nikdy v tom nebudem mať jasno. Ani táto kniha mi neozrejmila prapôvod konfliktu, ale odkaz knihy je jasný. Nenávisť ničí... Porozumenie, láska tvorí... Pevne som dúfala v iný koniec... Ale možno by niekomu prišiel klišoidný. Každopádne, mne sa veľmi páčila.

Krutý, ale reálny a vzácny príbeh (Zuzana Ľudviková, 3.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Čo som však dennodenne počúvala od všetkých v okolí, bola neustála zvedavosť a otázky, čo to vlastne čítam. Po poslušnej odpovedi som sa dozvedela, že takúto knihu si treba raz za čas prečítať (a ja to jednoznačne pokladám za pravdu), aby sme nezabudli, že počas dní, kedy sa nám veľmi nedarí a šťastie nám nepraje sme ešte na tom vždy dobre, než ľudia, ktorí žijú vďaka jednému mandľovníku. Napriek drsnému štýlu písania dokáže príbeh zaujať tak, že sa ani nenazdáte a za jeden večer budete nielen v knihe ďalej, ako ste očakávali, ale i o niečo bohatší v tom nemateriálnom zmysle.

hodnotný príbeh (Neliss, 20.9.2014) Odpovedať

Situácii s Izraelom a Palestínou veľmi nerozumiem, no v konečnom dôsledku na tom vôbec nezáležalo, pretože sa s výpoveďou knihy dokážem stotožniť - násilie nikdy nie je odpoveď a všetky deti by mali mať právo vzdelávať sa. Stránky plynuli rýchlo, hoci musím poznamenať, že ma nič vyslovene nenútilo pokračovať. Autorka si nedáva žiadne servítky pred ústa a všetko podáva jednoducho, realisticky a miestami na môj vkus azda až príliš surovo. Postáv bolo v knihe pomerne dosť a všetky boli vykreslené ľudsky. Tiež sa mi veľmi páčil očividný vývoj, ktorým si niektoré počas deja prešli. Bohužiaľ sa mi však žiadna z nich tak úplne nedostala pod kožu. Mandľovník je zaujímavý príbeh, má svoju výpovednú hodnotu a rozhodne neľutujem, že som si ho prečítala... Ibaže ma nechytil za srdce a neohúril, chýbalo mi v ňom väčšie napätie a čosi, čo by vo mne zanechalo silnejší výsledný dojem. Nesnažím sa vás od čítania odradiť, pretože kniha stojí za povšimnutie, ale osobne jej nemôžem dať viac než lepšie tri hviezdičky.

Trochu sklamanie (Sue, 18.9.2014) Odpovedať

priemerná kniha
Na túto knihu som sa skutočne tešila, pretoze je to príbeh podľa skutočných udalostí, avšak nakoniec som zostala dost sklamaná. Síce sa príbeh čítal dobre, bol predvídateľný a autorka ma ničím nedokázala prekvapit. Ale ak si chcete prečítat reálnu knihu, ktorá vo vás vyvolá vlnu emocií, tak toto je kniha pre vás.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri mínus štyri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Nie je dôležité, čo život človeku nadelí, ale ako sa s tým popasuje.

Z veľkého okna sme zazreli sestričku, ako v nočnej košieľke uteká po lúke k poľu.
Mama v zlomku sekundy vybehla na dvor. Cestu si skrátila rovno cez záhradku, lámala ruže a tŕne jej trhali šaty. S Abbásom sme bežali tesne za ňou.
„Amal!“ skríkla mama. „Stoj!“ Od behu ma pichalo v boku, ale utekal som ďalej. Pri značke mama zastala tak náhle, že sme s bratom do nej narazili. Amal vbehla do poľa. Sotva som lapal dych.
„Stoj!“ skríkla mama. „Nehýb sa!“
Sestrička naháňala veľkého červeného motýľa, na hlave jej nadskakovali čierne kučeravé vlásky. Otočila sa, pozrela na nás. „Chytím ho,“ zachichotala sa a ukázala na motýľa.
„Nie, Amal!“ Mama ju okríkla najprísnejším hlasom, na aký sa zmohla „Už sa ani nepohni!“
Amal nehybne stála a mama hlasno odfukovala.
Abbás od úľavy klesol na kolená. Ani za nič na svete sme nesmeli prejsť za izraelskú značku. Za ňou sa nachádzalo diablovo pole.
Krásny motýľ si sadol asi štyri metre pred Amal. „Nie!“ skríkla mama.
S bratom sme zdvihli hlavy.
Naša malá sestrička sa nezbedne zahľadela na mamu a vzápätí sa rozbehla za motýľom.
Čo nasledovalo, prebehlo ako v spomalenom filme.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x