bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Menivé oko

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,70 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Menivé oko

Lenivé oko – odborne tupozrakosť alebo amblyopia – má v rodine Schuttovcov domácke pomenovanie menivé oko. Vzniklo z nedorozumenia, keď malej Dawn diagnostikovali zrakovú poruchu. Dawn však nepostihla iba lenivosť zraku, ale aj menivosť psychiky. Trpí pocitom menejcennosti a nevie si nájsť miesto v rodine ani medzi rovesníkmi. Jej správanie vedie najprv k nepredvídaným reakciám, potom k nepredvídaným medziľudským vzťahom a napokon...
Mladá Dawn si privedie do domu priateľa Ruda, lenže ten sa nepohodne s rodičmi a brutálne ich napadne. Otec na to doplatí životom, matka Hanna utrpí ťažké zranenie spojené so stratou pamäti. Rud sa ocitne vo väzení, ale po troch rokoch súd vyhovie jeho odvolaniu a proces sa obnoví. Hanna chce urobiť všetko pre to, aby vrah jej manžela ostal za mrežami. Hoci sama utrpela ťažký úraz, rozhodne sa oživiť v sebe spomienky na hrôzostrašnú noc a vystúpiť ako svedkyňa v obnovenom súdnom procese. Dawn je, naopak, odhodlaná priateľa brániť. Hoci matka svoju neprispôsobivú dcéru od detstva uprednostňovala a podporovala, vzniká medzi nimi najprv skrytý, postupne čoraz otvorenejší konflikt. To najťažšie – prijatie krutej reality – však Hannu ešte len čaká.

Z anglického originálu Lacy Eye (Grand Central Publishing,
Hachette Book Group, New York 2015) preložil Jozef Kot.

Dostupné verzie titulu

Menivé oko Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Menivé oko

Originálny názov: Lacy Eye

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Výborné! (Domčo, 27.7.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Keď som si prvýkrát prečítal anotáciu tejto knihy, mal som problém s jej zaradením. Pôjde o psychologický román alebo skôr o krimi detektívku? S odstupom času môžem povedať, že knihu možno zaradiť do oboch kategórii. Je písaná jednoduchým a dobre čitateľným štýlom, ktorý nie je kostrbatý. Musím sa ale priznať, že som mu prišiel na chuť až neskôr, keď sa dejová línia začala stupňovať a blížila sa k rozuzleniu. Bolo vidieť, že sa Jessica ako spisovateľka vyzná a písať naozaj vie, pretože viaceré veci začali dávať zmysel až neskôr - vo chvíli, keď som to najmenej čakal. Treadwayová do príbehu vniesla tú správnu atmosféru a románu nechýbali ani hlboké myšlienky súce zamyslenia sa. Mám rád príbehy, ktoré majú psychologický podtón a Menivé oko patrí práve do tejto skupiny románov. Netvrdím, že príbeh nemal svoje nedostatky, avšak zároveň ani nevylučujem, že sa k nemu v budúcnosti ešte vrátim. Určite mu dajte šancu aj vy. :-)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem plus sedem?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

„Nechceš zájsť k Pepitovi?“
Dawn sa mykla a najradšej by som sa bola prepadla. Okrem bolestnej spomienky, ktorú mala na túto reštauráciu – miesto jej smutnej oslavy dvanástych narodenín –, pravdepodobne si uvedomila (možno po prvý raz, odkedy sa rozhodla vrátiť do Evertonu), že ju aj po troch rokoch v meste spozná každý, kto si pamätá, čo sa v našom dome stalo tej noci. Takmer denne som niekde v obchode alebo na parkovisku zachytila na sebe upreté pohľady: To je naozaj ona? Už som si na ne zvykla, ale Dawn sa tam v púšti stala anonymnou osobou.
Naposledy sme na verejnosti boli spolu pred súdnou sieňou hneď po vynesení rozsudku nad Rudom Pettym a Dawn odchádzala z mesta. Rud ani okom nemihol, keď ho porota vyhlásila za vinného. Keď ho odvádzala stráž, nepozrel na Dawn, ale na mňa. Na perách mu ostal príťažlivý úsmev, ukázal na moju dcéru a potom na mňa – naznačil zlovestnú čiaru medzi nami a zdvihol obočie. Pri tomto geste ma na chrbte zamrazilo a triaška ma neopúšťala, kým som sa na noc nezakutrala pod všetky prikrývky, ktoré som v dome našla.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x