bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







1984

Vydavateľ: SLOVART (Vydavateľstvo Slovart, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:253
Poradie vydania:4.
Zvyčajne posielame do 8-10 pracovných dní 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:55

Lepšia cena: 10,88 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,14 € (vrátane DPH)
Bežná cena:12,95 €
Ušetríte: 1,81 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,99 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: 1984

Nové vydanie románu 1984 - jedného z najznámejších diel svetovej literatúry. Spája v sebe prvky spoločensko-politického a vedecko-fantastického románu. Je obžalobou komunistickej diktatúry, ktorá roku 1984 ovládla všetko, vrátane ľudského myslenia. Román opisuje osudy čestného, citlivého a uvažujúceho jednotlivca (Winstona Smitha), ktorý sa vzoprie systému, za čo platí krutú daň.
George Orwell touto knihou už roku 1948 ponúkol víziu, ktorá sa neskôr stala realitou.

Detaily o knihe

Názov: 1984

Objednávací kód NA332591

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

1984 (Knihomoľka Evka, 30.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ktorékoľvek z Orwellových diel si vyberiete, urobíte dobre. Ja osobne knihu 1984 popovažujem za dokonale vypracovanú ukážku nebezpečenstva pred všetkými vládami, ktoré chcú ukrajovať z práv, osobných slobôd a súkromia vlastných občanov. Dnes, v ére sociálnych sietí, hoaxov, rozlišovania tvárí pomocou umelej inteligencie, vymývania mozgov komerčnými televíziami, sledovania polohy pomocou mobilov a smart-hodiniek je ešte aktuálnejší ako v čase, keď vznikol. Beriem ho ako varovanie, akým smerom by sa ľudstvo určite nemalo uberať. Aj keď mnou počas čítania lomcovali zväčša nepríjemné pocity, (rozhorčenie, znechutenie, úžas) tak je to v každom prípade titul, ktorý je možné čítať viackrát a nemal by chýbať v žiadnej súkromnej zbierke.

Stále aktuálna (Dominika Havrilová Kravcová, 19.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Od knihy som vďaka recenziám mala vysoké očakávania ale kniha ich ešte predčila. Úprimne nemám slov. Kniha popisuje diktatúru v najabsurdnejších rozmeroch. Život ľudí v tomto systéme, ktorí ho chcú nejakým spôsobom zvládnuť. No neexistuje žiadna nádej... Plus príbeh lásky knihu okorenil a mne osobne pomohol sa lepšie vžiť do príbehu. Myšlienky na konci knihy o zriadení toho koho milujeme ma prinútili premýšľať aj nad svojím životom, ľudskosťou....

Jedno z mála diel (Dominik, 7.9.2017) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu som prečítal v PDF a hneď po dočítalí som si ju musel kúpiť v originály v angličtine. Totalitu som nezažil no bolo to tak pravdivé a výstižne, že lepšie by to už asi nikto nenapísal. Táto kniha mala pre mňa asi najtragickejší koniec. Síce Winston stále žije, ale vo vnútri už je mŕtvy..

skvelá kniha :) (Martina Š., 20.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Od tohto autora som čítala už niektoré knihy a ich samozrejmou spoločnou črtou je riešenie politickej a spoločenskej situácie. No zatiaľ čo napríklad kniha Nad vodu a chytiť dych zachytáva obdobie pred 2. Svetovou vojnou, v tejto pretrváva vojna neustále. A nad tým všetkým je Veľký brat, ktorý každého vidí a je to najvyššia moc, ktorá sama môže ukončiť vojnu. Aspoň sú o tom všetci presvedčení. Všetci okrem Winstona. Len on si uvedomuje že to všetko okolo neho je jedna veľká nafúknutá bublina a uvažuje nad tým či je Veľký brat vôbec reálny. A tak sa v dobe neustáleho sledovania, miznutia ľudí a prepisovania pravdy nájde aspoň jediný, ktorému sa to nejako nezdá a napokon sa snaží aspoň trochu dospieť k tomu aby nebol sám. No vie že ho chytia. Každého, kto myslí inak chytia. Každý predsa musí milovať Veľkého brata. George Orwell je naozaj veľký autor. Človek sa vždy po dočítaní jeho kníh akosi zmení, preto že tento autor každého prinúti premýšľať. A porovnávať či to čo bolo v knihe nie je náhodou už skutočnosť. ,,A jestliže všichni ostatní příjmají lež, kterou Strana předkladá – jestliže všechny záznamy opakují stejnou povídačku – pak lež přešla do historie a stala se pravdou.“

Neuveriteľne nadčasová kniha (Barbora Paulovičová, 9.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto, relatívne útla kniha, mi dala riadne zabrať. Po jej dočítaní som asi mesiac nemohla vziať do rúk inú knihu, tak vo mne toto dielo zarezonovalo. Kniha tak nadčasová, až z toho ide strach. Zaslúžených 5*, keby sa dá dať viac, neváham. Skvelé!!

nadčasové dielo (Andrea, 5.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Myslím si, že toto je jedna z 10 kníh, ktoré by mal človek za život prečítať. Aj napriek tomu, že je písaná v minulom storočí, aktuálnejšia byť nemôže. Kniha mi rozšírila obzory, ale zanechala vo mne aj menší strach..Ako dieťa narodené po totalite som konečne prišla na to, o čom to všetko bolo. Aj napriek nie veľmi šťastnému koncu ma kniha výrazne obohatila.

Reálna desivosť/desivá reálnosť (Maroš Kuchar, 5.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po viac ako polstoročí je táto kniha stále aktuálna a človeka donúti sa zamyslieť nad sebou samým a zároveň sa pozrieť na svet okolo seba. Skryté motívy mocných, sfanatizovanú a hierarchizovanú spoločnosť, kontrolu obyvateľov zo strany ideopolície, môžeme sledovať pohľadom hlavnej osoby Winstna Smitha ktorý stále intenzívnejšie bojuje s neurčitým pocitom, že svet nie je taký, ako by mal byť. Nemá cenu aby som tu písal dej celej knihy. Myslím si, že táto kniha stojí za si ju celú prečítať. To, čo ma na nej desí, je jej realistickosť, kde kameňom úrazu nie je strata vlastného súkromia, ale strata vlastného myslenia.

Orwell a jeho nadčasovosť (Štefánia Mudrá, 30.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
1984-jedna z najúžasnejších a najkvalitnejších kníh aké som doteraz čítala. Plná skvelých myšlienok, ktoré prinútia čitateľa zamyslieť sa nad fungovaním sveta.Aj keď niesom fanúšik takýchto socialistických tém, tento príbeh sa mi veľmi zapáčil, pretože ma úplne dostalo, ako to autor vykreslil. Vynikajúca je aj jeho hra s číslami - kniha, ktorá hovorí o režime v roku 1984, bola napísaná dávno predtým - v roku 1948. Najviac sa mi páčilo, že sa autor do viacerých vecí trafil, napr. ak človek vyjadril vlastný názor bol potrestaný, vládla len jedna strana, ktorá určovala všetko, dokonca aj dejiny, myslenie ľudí a pod. Jednoducho podáva skvelú kritiku spoločnosti. Dokonca niektoré asociácie nájdeme aj v dnešnej spoločnosti. Stojí za to si ju prečítať. Naozaj skvelá práca spisovateľa :)

Skvelé čítanie (Dominika Kovalčíková, 17.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha je o svete, v ktorom tí pri moci menia minulosť, okrádajú ľudí o slobodu, upierajú im ich odlišnosť, individualitu. Kniha, ktorá zanechá obrovský dojem, no človek nevie či pozitívny alebo negatívny. Kniha plná protikladov a paradoxov. Autor popisuje ako by to podľa neho vyzeralo keby komunistický režim naberal na sile a pohltil celý svet. Tretina svetom ovládaná Veľkým Bratom, ktorý vás stále sleduje. Ovládaná skupinou ľudí, ktorí sú pri moci a sami môžu rozhodovať o tom ČO a AKO si máte myslieť. V tomto diele sa objavuje toľko skvelých myšlienok nad ktorými sa treba zamyslieť, že som si jej čítanie užívala poriadne dlho. :)

Svetová kniha (Petra Valášková, 5.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Je to jedna z kníh, ktorú si budem zrejme pamätať do konca života. Napr. ako musel mať každý v byte obrovskú obrazovku, cez ktorú ich sledovali. Stále sa mi to vynára v pamäti. Veľmi som fandila Winstonovi, aby sa mu podarilo niečo zmeniť alebo utiecť, čokoľvek, no koniec bol smutný. Najhoršie je, že niektoré veci z tejto knihy začínajú byť realitou.

to naj od Orwella (Erika Kučáková, 7.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Hoci táto kniha patrí medzi povinné čítanie, dostala som sa k nej až pár rokov po strednej škole. (Názov "povinné čítanie" odradzuje :/) Teraz som rada, že som sa k 1984 dopracovala, pretože patrí medzi to najlepšie, čo som kedy čítala. (Kebyže sa mám vybrať na pustý ostrov a môžem si vziať iba tri knihy, táto by bola jednou z nich). O čom sa v knihe píše sme sa všetci učili, ja len odporúčam naozaj si knihu aj prečítať :)
Všetky komentáre (11)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je jeden plus osem?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x