bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Analfabetka, ktorá vedela počítať

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Edícia:Edícia svetový bestseller
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:352
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Vaša cena: 9,90 € (vrátane DPH)
Bežná cena:13,90 €
Ušetríte: 4,- € (zľava 29%)
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,70 €
Formát: E-AUDIOKNIHA
cena od: 10,95 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Analfabetka, ktorá vedela počítať

Viete, na koho sa treba obrátiť, keď Južná Afrika koketuje s jadrovou výzbrojou a svetové veľmoci sú v pozore? A keď je na predaj bomba, ktorá vlastne neexistuje? Našťastie sa do veci zaangažuje Nombeko Mayeki, mladá černošská slúžka, ktorú nečakané udalosti zavedú práve tam, kde sa to všetko zomelie.
Nombeko sa narodila v chudobnom johannesburskom predmestí Soweto, najväčšom meste chatrčí a latrín v Juhoafrickej republike. Ako päťročná začala pracovať a štrnásťročná sa stala šéfkou latrínovej pobočky v sowetskom sektore B. Životaschopné dievča zatiaľ nevie čítať, zato neuveriteľne dobre rozumie matematike. Práve jej zázračné schopnosti ju predurčili na život plný dobrodružstiev, podivuhodných stretnutí a nečakaných zvratov. Osud ju zavial ďaleko od domova, najprv k neznesiteľnému, večne opitému inžinierovi, potom k dvom navlas rovnakým, a predsa úplne rozdielnym švédskym bratom, k trom Číňankám s pochybným úsudkom aj k stretnutiu s tajnými agentmi, významnými politikmi a prezidentmi. A ešte k jednému ťažkému trojmegatonovému výbušnému problému.
V knihe Analfabetka, ktorá vedela počítať si Jonas Jonasson posvietil na rasizmus, diktátorstvo, fundamentalizmus, nekompromisnosť aj úplne obyčajnú všadeprítomnú ľudskú hlúposť. Robí to s láskavým humorom, ktorý čitatelia ocenili už v jeho prvej celosvetovo úspešnej knihe Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol.
Analfabetka za ním v ničom nezaostáva – a na večné veky rúca mýtus o tom, že králi nepodrezávajú sliepky.

Zo švédskeho originálu Analfabeten som kunde räkna
(Pirat Förlaget, Stockholm 2013) preložila Mária Bratová..

Dostupné verzie titulu

Analfabetka, ktorá vedela počítať Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Analfabetka, ktorá vedela počítať

Originálny názov: Analfabeten som kunde räkna

Objednávací kód WP202143

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Všechny recenze (8)

Hodnotenie čitateľov

Nie tak úplne analfabetka (Karina, 12.8.2023) Odpovedať

príjemné čítanie
Prišlo mi to, ako keby som čítala storočného starčeka. Akurát hlavná postava bola žena, černoška a nemala 100 rokov. No mala rovnako bizarný život. Milé pohodové čítanie, aj keď miestami veľmi predvídateľné. Pobavilo, no neprekvapilo a neohúrilo, pravdupovediac, ma príbeh začal trošku nudiť. Dlhé roky sa nedialo nič, potom sa za pár dní pokazilo a udialo veľa a potom zas pár rokov nič a stále dookola. A analfabetka vlastne ani nebola analfabetka.

analfabetka (Jana Špaleková, 20.6.2016) Odpovedať

príjemné čítanie
po starčekovi som mala velké očakávania,ale bola som troška sklamaná, možno to bolo tou matikou a fyzikou vsunutou do textu,ale verila som jej menej ako "starčekovi" napriek tomu som sa vela smiala na typickom Jonnasovskom humore

sklamala (Monika, 1.6.2016) Odpovedať

neoslovila ma
zápletka podobná, scény sa opakujú, postavy vykreslené rovnako ako v 100-ročnom... Často sú kapitoly účelovo naťahované na absurdum úplne zbytočne. .. Zriedka sa mi stane, že sa neviem dočkať konca knihy, ale toto boli galeje. Celkovo veľké sklamanie po vynikajúcom starčekovi

Analfabetka ... fajn kniha (Anka, 25.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pre silno intelektuálnych asi nie, ale dostala som ju pod stromček a počas sviatkoch som ju aj čítala a je to presne ten typ knihy, ktorá je pohodová, vtipná, v niektorých momentoch trochu napínavá, ale stále dosť pútavá. Autor ostáva verný svojmu štýlu z predchádzajúcej knihy, takže pokiaľ sa niekomu starček nepáčil, tak do tohto sa nemusí nútiť. Je pútavá, mne blízka humorom a páčilo sa mi aj prelínanie svetovými dejinami ... jednoducho veľmi pútavé a ja nie a nie knihu odložiť :) Kniha je milá, príbeh netradičný a pútavý, takže taká oddychovka či už pre ženy alebo mužov, staršie, mladšie ročníky, pobaviť môže každého. Autor ma svojsky štýl písania a ironického humoru, ktorý ja osobne oceňujem. Nemyslím, že má zmysel porovnávať ju s predošlou knihou od autora /storočný starček ktorý vyliezol z okna a zmizol/, pretože podľa mňa autor nemal úmysel zopakovať úspech svojej prvotiny, skôr pokračuje v písaní kníh tak, ako mu to je vlastné....no rozhodne sa túto knižku oplatí prečítať ... Vrelo odporúčam. Starčeka som čítala ako prvého a pri ňom som sa veľa smiala. Tuná trošku menej, ale neznamená to, že je to horšia kniha. Je iba iná. Určite inteligentné čítanie. Ale moja zásadná mantra: "Všetko je ako je a bude tak ako bude." je zo Starčeka. :-) Prajem Vám pekné čítanie.

Pokračovanie super humoru (Miriam Brišová, 11.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Ako som dočítala Starčeka, samozrejme som sa musela pustiť aj do Alfabetky, v niektorých bodoch sa tieto knihy podobajú, podobný humor a situácie, ale aj tak obdivujem autorovú fantáziu, lebo stále ma dokázal prekvapiť svojími komplikovanými a už naoko zúfalými a neriešiteľnými situáciami, ktoré sa napokon ukázali riesiteľné :) Takže určite odporúčam :)

Oplatí sa prečítať (Alexandra, 8.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Komu sa páčil Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol, ten si zamiluje aj Anafabetku, ktorá vedela počítať. Rovnako šialené postavy, ešte šialenejší príbeh a najšialenejšie náhody. Určitým spôsobom je to takmer tá istá kniha o v podstate obyčajnej, ale dôvtipnej hlavnej postave, ktorá sa po sérii neuveriteľných náhod a absurdných situácií dostane do rôznych končín sveta a spozná významné osobnosti v histórii. Nechýba humor, nečakané zvraty a kopa svojráznych postavičiek. Ale to vôbec nevadí, nemyslím si, že by autor nevyhnutne mal stále prinášať niečo nové a neopozerané, skôr je sympatické, že sa drží toho, čo mu ide. Je fascinujúce, ako Jonas Jonasson dokázal vymyslieť niekoľko rôznych dejových línií, ktoré spolu naoko nesúvisia a nakoniec všetko spojiť do jedného príbehu, v ktorom všetko dáva absolútny zmysel. Každá kapitola zameraná na zdanlivo nesúvisiace postavy má z celkového pohľadu vplyv na hlavnú dejovú líniu a všetko do seba zapadá. Autor sa nebojí zahrnúť ani reálnych politikov a skutočné historické udalosti udalosti, ktoré pobavia tých, ktorí si ešte niečo pamätajú zo školy. Hlavná hrdinka Nombeko je sympatická a veľmi pragmatická postava, pri každom kroku zváži pozitíva a negatíva a "spočíta" si najlepšie riešenie a zbytočne sa nestresuje problémami, ktoré nemajú riešenie. Zato Holger 1 a jeho zlostná priateľka Celestine predstavujú takú tú obyčajnú ľudskú hlúposť, sami sú presvedčení o svojej pravde, presadzujú ju cez mŕtvoly a boli tak neskutočne otravní, že aj ja som mala celý čas chuť vykrútiť im nos ako Nombeko. Inžinier Westhuizen síce tiež nepredstavoval pozitívne ľudské vlastnosti, ale čítať o pobyte Nombeko vo výskumnom centre spolu s tromi čínskymi dievčatami ma prekvapivo veľmi bavilo. Kniha je rozdelená na sedem častí, každá z nich sa začína citátom a nemôžem zabudnúť spomenúť ani krásnu obálku a skvelý názov, ktorý je v podstate geniálny a vystihuje knihu na niekoľkých úrovniach.

Autor zase raz nesklamal :) (Adriána, 4.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po prečítaní storočného starčeka som musela mať aj túto knihu. Kniha sa mi veľmi páčila, je to pohodové nenáročné čítanie. Storočný starček sa mi páčil síce trošku viac, ale sto ľudí - sto chutí!

super (Ivan Hlavac, 3.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
velmi dobre citanie...viac sa mi pacila ako 100rocny starcek...pohodove, zabavne :)

Analfabetka (Keksicek, 3.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dosť dlho som sa odhodlávala prečítať ju. Obávala som sa, že po Storočnom starčekovi, ktorý vyliezol z okna a zmizol, bude príbeh Nombeko sklamaním. Ale, našťastie, opak bol pravdou... Počas vianočných sviatkov som sa do nej začítala a Jonas Jonasson nesklamal. Nasmiala som sa :) Tiež by som odporúčala, aby ste knihy nečítali hneď po sebe. Doprajte si čas a potom si aj Analfabetku patrične vychutnáte :)

Katastrofa (Nikola Pažitná, 25.7.2014) Odpovedať

som sklamaný(á)
Na Analfabetku som sa veľmi tešila, bohužiaľ moje očakávanie nenaplnila ani z polovice. Fakt chabý pokus autora o napodobnenie ľahkosti a vtipu jeho prvotiny. Všetká tá "akcia" a "neskutočné zážitky" -pre mňa to bolo tak hrozne silené až ma to hrozne nudilo! Miestami som mala pocit, že knihu vyhodím von oknom.

Skvelá oddychovka (Ľuba, 8.7.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Autor nesklamal, ale prekvapil! Čakala som, že na Starčeka to mať nebude a ejha - Analfabetka je ešte lepšia. Kniha je vtipná, milá a iritujúca zároveň. Tak ma strašne vytáčala hlúposť niektorých protagonistov, že som knihu nedokázala odložiť - musela som vedieť, či zvíťazí hlúposť alebo rozum a dôvtip.

Wau (Marianna, 12.6.2014) Odpovedať

S takým nadhľadom napísaná kniha o pravde apartheidu a ľudskej hlúposti. Výborná knižka, odporúčam.

Skvelá (Ľubica, 29.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Starček bol geniálny a analfabetka len potvrdila autorovo majstrovstvo! :) Úžasné!

Analfabetka je jednoducho skvelá (Ivana Goliašová, 23.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Na knihu Analfabetka, ktorá vedela počítať som sa neskutočne tešila. Postupne som čítala stranu po strane, až ma viróza uložila na posteľ a proste som sa s chuťou do nej začítala. Od prvého slová je táto kniha zaujímavá a pútava. Nestane sa, že by sa človek začal nudiť. Jednoducho hltáte slová a neviete sa dočkať rozuzlenia jednotlivých situácií. Veľmi sa mi Nombeko ako hlavná postava páči. Hlavne to, ako sa dokázala od nuly vypracovať a dosiahnuť toho ďaleko viac, ako by si ktokoľvek na svete o nej myslel. Hlavne jej farba pleti ju absolútne znevýhodňovala v živote. Veľmi sa mi páči, ako sa sama zdokonaľovala, ako sa naučila čítať a ako potajomky študovala a čítala knihy. Ako ju to posunulo vpred a ako jej to pomohlo zachrániť si život. Ako dokázala úplne perfekne a prefíkane vykorčuľovať z neľahkých situácií. Mám môj obdiv, pretože je dôkaz toho, akí rozdiel je medzi ľuďmi čo čítajú a čo nie. Ona to nemala ľahké, ako ľudia v dnešnej dobe. Nielen Nombeko, ale aj príbeh Holgera 1 a Holgera2 stoja za prečítanie, nebudem sa veľmi rozpisovať, aby som neprezradila všetko. Celkovo musím povedať, že to nie je kniha napísaná tak, len aby bola. Je to kniha s jasným cieľom, jasnými myšlienkami, perfektnými situáciami, občas veľmi vtipná, napínavá a hlavne pútavá. Jednoducho povedané stojí za prečítanie. Takže vrelo do toho!

super (ada, 21.5.2014) Odpovedať

je to proste zazitok citat tuto knihu som v polovici a zacina sa to rozbiehat take jednoduche pisanie ale vtipne proste parada nema chybu kniha usmev mam na tvari aj teraz :)

úžasná kniha (vlado, 20.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Jonas Jonasson zase nesklamal, aj táto kniha má svoje miesto v mojej knižnici :)

Analfabetka ma očarila (Ladislav Siracký, 9.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Storočného starčeka som najskôr počúval ako audioknihu, geniálne ho načítal Martin Stránský, potom som si ju kúpil a prečítal a ešte raz vypočul v podaní Luboša Kostelného (ten bol tiež fajn, ale na Stránského nemá:-)). Takže Analfabetka bola jasná kúpa hneď po vydaní. Zhltol som ju za dva večeri, hoci som si povedal, že si ju budem dávkovať. Ale Nombeko ma úplne očarila, už od prvých strán som ju miloval za to, aká je rozumná, šikovná, prefíkaná a naoko naivná. Dokázala sa správať ako chameleón a oklamať hlupákov. Akože sa poddala, pokojne sklonila hlavu, nechala si zo seba uťahovať, ale posledné slovo mala vždy ona. Už po pár stranách sa stala šéfkou svojho bývalého šéfa a to bol začiatok jej obdivuhodnej cesty až k Holgerovi a veľvyslaneckému postu...ale nebudem predbiehať, prezrádzať, hoci samotné putovanie z Južnej Afriky do Švédska stojí za to a prezradenie konca nič nezmení na tom, že to je úžasná kniha. Mihnú sa tam Nelson Mandela, kráľ Carl Gustav, Cipi Livniová ministerka zahraničia Izraela, Reagan, Bush...proste paráda. Užíval som si túto knihu, bavila ma a odporúčam každému, kto nechce len nejaké povrchné taľafatky, ale poriadnu dávku dobrodružstva, sarkazmu, irónie a trošku histórie zabalenej do pútavého príbehu.

Mile prekvapenie (Michaela Tothova, 8.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tuto knihu som kupila predvcerom a musim povedat, ze som z nej HOTOVA :) Starceka som necitala, ale nejako som mala pocit, ze ma k analfabetke taha a taha... Kazdy ju tak vychvaloval, ze som ju nakoniec kupila. A nelutujem. Je to oddychovka, zhltla som ju za jeden den aj nieco. Vtipna,svieza, uzasny dej :) Snad este nikdy som sa tolko nenasmiala pri knihe :) Vrelo odporucam vsetkym, aj takym, ako ja, ktory neveria na vesele knizky.

túžim po nej :) (Veronika, 6.5.2014) Odpovedať

Jéééjda ja sa tak na túto knižku veľmi teším. V júni budem mať narodeniny tak si ju budem priať. Lebo to bude dvojitá radosť z toho, že dostanem práve túto úžasnú knižku a toho že bude darovaná :)

Oplatí sa prečítať, ale na Starčeka nemá (Zuzana, 3.5.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Príbeh namiešaný podľa bestsellerového receptu Storočného starčeka - autentická hrdinka, ktorá vyčnieva z radu, ľahký, duchaplný štýl písania, zamotané osudy plné nečakaných a prekvapujúcich stretnutí i svojráznych postavičiek. Kým starček sa čítal ľahko a každá strana vyčarila na tvári láskavo-pochybovačný úsmev, v Analfabetke je mnoho udalostí vykonštruovaných trochu nasilu. Irónia, cynizmus a kváziintelektuálne poznámky potačili láskavosť a bezprostrednosť, ktoré prevládali v Starčekovi. Škoda, že Jonasson podliezol vlastnú latku. Napriek tomu odporúčam prečítať, najmä prvá tretina z afrického prostredia negramotných černochov stojí za to.

Teším sa (Martina Baťková, 2.5.2014) Odpovedať

Knižku som zatiaľ ešte nečítala ale veľmi sa na ňu teším. Určite bude rovnako dobrá ako predchádzajúca Jonassonova kniha - Storočný starček. Podľa recenzíí by mala byť písaná podobným štýlom, teda môžem očakávať veľa zábavy ale aj mierne napínavých situácií :) Neviem sa dočkať kedy ju už budem mať doma
Všetky komentáre (21)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

– O čom je táto kravina? – spýtal sa jedného dňa inžinier Westhuizen a vrazil svojej slúžke do rúk štós papierov.
Nombeko si ich prečítala a podala správu.
– Ide o analýzu dôsledkov statického a dynamického pretlaku pri rozličnom počte kiloton na jednu bombu.
– Hovor tak, aby ti človek rozumel, – zašomral inžinier.
– Čím je bomba silnejšia, tým viac budov vyletí do vzduchu, – vysvetlila Nombeko.
– To by predsa pochopil každý idiot! S kým sa to tu musím baviť?! – odvrkol inžinier, nalial si koňak a požiadal slúžku, aby sa pratala kadeľahšie.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x