bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Doktor Spánok

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,10 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Doktor Spánok

Danny Torrance, chlapec, ktorý len o vlások unikol smrti z rúk vlastného otca v hoteli Pekná vyhliadka, sa stal mužom. Traumy z detstva ho však mátajú ďalej. Trpí aj pre svoje vlastné nadprirodzené schopnosti – žiarenie, ktoré dostal do vienka a umožňuje mu vidieť aj to, čo by malo zostať skryté. Dan Torrance je alkoholik. Sklony k pitiu zdedil po otcovi, ale pravda je aj to, že alkohol tlmí žiarenie, chráni ho pred prízrakmi, čo ho oberajú o zdravý rozum.
Dan však zistí, že zlo, ktoré v ňom alkohol prebúdza, je ešte neznesiteľnejšie ako jeho prízraky. Rozhodne sa zmeniť život. Odsťahuje sa do nového mesta, nájde si nových priateľov a pridá sa k Anonymným alkoholikom. Dokonca aj žiarenie sa v jeho novom živote stane nástrojom dobra. Dan pomáha zomierajúcim ľuďom v hospici prechádzať cez prah smrti, za čo dostane prezývku Doktor Spánok.

Potom sa však niečo stane. S Danom sa telepaticky spojí dievča s rovnakými schopnosťami, aké má on. Dan vie, že malej Abre musí pomáhať, tak ako jemu v Peknej vyhliadke pomohol šéfkuchár Dick Hallorann. Abre Stonovej ide o život. Ohrozujú ju prázdni diabli, monštrá v podobe ľudí združené v kmeni s názvom Pravý uzol. Títo dlhovekí tvorovia bez morálky a súcitu potrebujú na svoju existenciu pravidelne konzumovať to, čo nazývajú „para“ – energiu nadprirodzene nadaných detí. Takých, akým bol kedysi Danny a akým je dnes Abra, najvýdatnejší zdroj „pary“.
Poľovačka na Abru Stonovú sa začína... Napriek svojim obdivuhodným nadprirodzeným schopnostiam by zrejme bola stratená, ale našla si ochrancu – Dana Torrancea.
Kingov Doktor Spánok voľne nadväzuje na román Žiarenie (The Shining), ktorý prvý raz vyšiel v roku 1977 a preslávil ho aj rovnomenný film režiséra Stanleyho Kubricka z roku 1980 v hlavnej úlohe s nezabudnuteľným Jackom Nicholsonom. Vydavateľstvo Ikar román Žiarenie vydalo v roku 2014 v slovenskom preklade.

Z anglického originálu Doctor Sleep (Scribner, a Division
of Simon & Schuster, New York 2013) preložila Marína Gálisová.

Dostupné verzie titulu

Doktor Spánok Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Doktor Spánok

Originálny názov: Doctor Sleep

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Všechny recenze (5)

Hodnotenie čitateľov

Opäť zas a znova skvelý King s knihou Doktor Spánok (René Beláček, 29.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Doktor Spánok vyšiel v origináli vlani a už od samého začiatku vzbudzuje radu vášnivých diskusií. Niektorí fanúšikovia autorovi zazlievajú, poprípade majú aspoň ten pocit, že by kráľ hororu nemusel "vykrádať" sám seba. Na druhú stranu je táto kniha od Osvietenia úplne odlišná. Tam, kde vám v Osvietení vstávali vlasy hrôzou na hlave, v Doktorovi všetko prejdete s pokojom. Tu je vidieť, ako sa King postupne vyvíja, je tak nejako uhladenejší a jemnejší. Aj k svojim postavám sa chová zhovievavejšie. Tam, kde pred tridsiatimi rokmi dohnala Jacka jeho závislosť k šialenstvu, dostáva dnes Danny druhú šancu stať sa novým človekom. Aj cez tieto názory dosahuje Doktor Spánok na všetkých možných databázach a hodnotiacich serveroch výborné hodnotenie cez deväťdesiat percent. A to už o niečom vypovedá nemyslíte? Ako malú perličku si Stephen neodpustil malý odkaz na svojho syna Joe Hilla a jeho Vianočnú ríšu. Čitatelia, ktorí tento skvelý horor čítali, si iste všimnú odkazy na toto dielo. Mimochodom to nie je prvýkrát čo King zmieňuje niektoré postavy, alebo miesta z iných kníh, poprípade poviedok. Krásnym príkladom za všetky sú jeho Štyri ročné obdobia a postava Andyho Dufresneho z poviedky Rita Hayworthová a vykúpenie z väznice Shawshank. Hoci táto kniha nemá všadeprítomnú mrazivú atmosféru z Osvietenia, jedná sa o skvelý kúsok, ktorým autor dopĺňa na želanie fanúšikov viac ako tridsať rokov nezodpovedanú otázku, ako to bolo s Dannym ďalej. Aj cez niektoré zápory dokáže kniha čitateľa úplne pohltiť a nútiť čítať stále ďalej, až do poslednej strany. A práve v tom je najväčšie kúzlo Stephena Kinga.

Doktor Spánok - super "Kingovka" (Alexandra, 31.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Presne ako som predpokladala. Kniha ma nesklamala. Síce to už nie je také strašidelné, ale čert to viem :), aj tak čitateľa pripúta ku knihe a číta sa jedným dychom. Páči sa mi, že vlastne začína presne tam, kde skončilo Žiarenie. Ako Kingova fanúšička sa v tomto deji cítim okamžite ako doma, ale tentoraz žiadne zdĺhavé úvody, dej začne odsýpať prakticky od prvej strany. Táto kniha mi v niektorých súvislostiach pripomína pôvodné filmy o votrelcoch. Prvý votrelec bol desivý horor s dusnou atmosférou a klaustrofobickými prvkami a druhý diel – Votrelci boli skôr akčnou veľkolepou výpravou, podobne, ako tento sequel. Dokonca sa tu objaví aj sympatické dievčatko, ktoré treba zachrániť :) Nie vždy sa podarí vytvoriť druhý diel, ktorý zaujme do takej miery, ako prvý, ale toto je vskutku pecka! Túto knihu odporúčam tým, ktorí si radi zaspomínajú na prvý diel, ale čakajú aj niečo nové, originálne a majú radi aj dejové zvraty, ktoré prehĺbia dej príbehu. Knihe nemám čo vytknúť, čiže pre mňa to je veľký čitateľský zážitok ako každá Kingovka ...

recenzia (Marian Kubicsko, 29.6.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Ak by niekto mal chuť čítať - tu je recenzia na knihu: http://idolov.blogspot.sk/2014/06/recenzia-doktor-spanok.html

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

„Kto je to?“ Srdce mu ďalej bilo pravidelne, ale cítil, ako pulzuje v krku a v zápästiach. Vlasy na šiji mal ostré, vztýčené ako štetiny. Náhle vedel, čo videla Eleanor vo svojich posledných chvíľach: sprievod

(duchoľudí)

mŕtvych. Vstupovali jednou stenou do izby a druhou vychádzali. Vychádzali? Nie, prechádzali ďalej. Nepoznal básnika Seferisa, ale poznal Audena: Smrť berie tých zazobaných, duchom i telom obdarených. Ona ich videla a teraz tu bo...
Nie, neboli tu. Vedel, že nie. Duchovia, ktorých videla Eleanor, odišli a ona sa zaradila k nim. Povedala mu, že má čakať. A on čakal.
Dvere z chodby sa pomaly zatvorili. Potom sa otvorili dvere do kúpeľne.
Z mŕtvych úst Eleanor Ouellettovej vyšlo jediné slovo: „Danny.“

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x