bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Silo

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 12,50 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Silo

Svet, ako ho poznáme dnes, sa stal neobývateľným. Posledným útočiskom ľudí, ktorým sa podarilo prežiť, je obrovské, vyše stoposchodové podzemné silo. Ľudia sa tu rodia, žijú a pracujú, aby sa po smrti stali výživou pre rastliny na farmách. Pohyb po sile je možný iba po točitom schodisku, mnohí obyvatelia sa preto od svojho rodiska za celý život nevzdialia viac než niekoľko poschodí. Platia tu prísne pravidlá, pôrodnosť podlieha kontrole, iná ako oficiálne schválená láska je neprípustná. Naoko spravodlivá spoločnosť je v skutočnosti rozdelená podľa úloh vykonávaných pre silo aj podľa spoločenského postavenia, ktoré s hĺbkou klesá. Výhľad na zem sprostredkúvajú kamery a veľké obrazovky, no rozprávať či dokonca snívať o povrchu je zakázané. Trestom je, paradoxne, vyhnanstvo na vytúžený povrch zeme, z ktorého niet návratu. Súčasťou trestu je čistenie kamier. Ale prečo z doterajších odsúdencov ani jeden neodmietol vykonať túto povinnosť?
Silo je cyklus na seba nadväzujúcich príbehov. Sleduje osudy viacerých postáv a ich úsilie dopátrať sa pravdy o sile a zámeroch tajomného IT oddelenia, ktoré má v tejto uzavretej spoločnosti podozrivo výnimočné postavenie.

Z anglického originálu Wool (Simon & Schuster, New York 2013)
preložil Michal Jedinák.
Verše preložila Jana Kantorová-Báliková.

Dostupné verzie titulu

Silo Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Silo

Originálny názov: Wool

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Veľmi dobé (Monika Mihalačová, 8.6.2016) Odpovedať

príjemné čítanie
Niekde som čítala: "Neobľúbte si žiadnu postavu." A tak som sa toho držala. A dobre som spravila. Na začiatku postavy "padajú ako muchy", ale tým, že som bola na to pripravená mi to nevadilo. Autor to mohol len zbežne opísať, ale chýbalo by to neskôr deju. Príbeh, myšlienka, nápad sú úžasné a nevedela som sa dočkať konca. Chýbali mi niektoré vysvetlenia, ale zistila som, že je aj druhý diel, kde sú odpovede na moje otázky (teda mali by byť), čo mi však vadilo a za to som strhla jednu hviezdičku bolo občasné "umelé" naťahovanie deja. Ale v celku bola kniha úžasná a napínavá.

Nic vynimocne (Braňo, 21.1.2016) Odpovedať

priemerná kniha
V porovnaní s inými sci-fi knihami, ktoré som čítal, by som knihu Silo charakterizoval dvoma prívlastkami: - nemastný-neslaný dej, - pocit beznádeje. Najmä pocit beznádeje bol značný, mal som ho viackrát počas čítania, a tak isto na mňa pôsobil záver - väčšina kladných postáv zahynula, prežili "chameleóni", ktorí sa "v budúcnosti" môžu zachovať akokoľvek.

Dobré čítanie (Lubi Listoferova, 31.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Autor mal super nápad ale podľa mňa ho nedotiahol dokonca..

este aj ten napad bol okopirovany (klapacius, 2.6.2015) Odpovedať

som sklamaný(á)
suhlasím, nedostatočne využitá téma. Skratkovitý dej. Písané z rýchlika ako všetko v súčasnosti. okopírovaný nápad (pozri Fallout)

Skvelý sci-fi triler (Ľubica, 9.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Silo je mrazivým postapokalyptickým sci-fi trilerom, ktorý ma vďaka obsahu neodradil svojim mnohostranovým vydaním. Autor prostredie vykreslil do detailov, z pohľadu niekoľkých rôznych postáv, čím vytvoril komplexný pohľad do útrob nehostinného sila. Poukázal, kam až sú ľudia schopní zájsť v túžbe po moci, ako ľahko sa dajú davy udržať prostredníctvom strachu, ale i naopak - silu a odhodlanie prežiť a zachrániť priateľov. Oceňujem autorovu fantáziu a vytvorenie dojmu, ktorý vedie k myšlienke, že podobná temná budúcnosť ľudstva sa kľudne môže stať realitou.

Post-apokalyptický dystopický príbeh naplený tajomstvom, sprisahaním a akciou. (Lara, 9.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Zo začiatku sa to rozbieha pomaly, ale potom to dostáva fajn spád. Komu sa páčili knihy ako Hry o život, Les kostí alebo Divergencia, určite sa mu bude páčiť aj Silo.

Pecka (Natália Chudá, 4.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Fascinujúci príbeh, ktorého autor musí mať neskutočnú predstavivosť a fantáziu, pretože proste to bolo tak geniálne. Dokonale premyslené a ešte lepšie napísané. Autorov štýl písania sa čítal jednoducho a čitateľ sa dokáže do tej knihy úplne vžiť. Celý čas som mala pocit, že tam žijem, že prežívam to, čo prežívala Juliette a všetci ostatní v sile. Príbeh vás proste chytí a nepustí, kým nebude prečítaný. Autor sa nás zo začiatku snažil zasvätiť do jeho sveta, chcel aby sme poznali pravidlá života postáv a aby sme si vedeli život predstaviť, ako to tam vlastne vyzerá a prebieha. Až neskôr pridal nejaké prvé náznaky nadchádzajúcej akcie, ktorá sa tam čochvíľa vyskytne. Silo je kniha so skvelým príbehom, ktorý v sebe ukrýva mnoho tajomstiev a neodhalených skutočností. Krutosť ľudí proste nemá hraníc. Páčilo sa mi však, ako autor knižku ukončil. Kniha nemusí sadnúť všetkým, pretože niekomu by mohla prísť dosť nudná. Táto 500 stranová knižka v sebe ukrýva veľmi zaujímavý príbeh, ktorý uchváti mnoho čitateľov, naopak niektorých sklame. Toto nie je knižka plná akcie a vzdorovania proti krutému systému. Je skôr o tom priblížiť sa k tomu svetu a lepšie ho spoznať a dokonca spoznať ďalšiu krutosť ľudstva.

Dobry preklad (Nataš, 4.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Knihu som si kupila na zaklade silneho promo a odporucaniu kamaratky...a..nelutujem, ostava v mojej kniznici. Dej sa slabsie rozbieha, prvych 200 stran je dej zbytocne natiahnuty, ale potom uz nestihate obracat stranky. Autor sa skor venoval vykresleniu jednotlivych postav a podzemneho prostredia ako akcii, co ja osobne vnimam ako plus. Toto dystopicke scifi je zaradovane medzi literaturu pre mladych, ale ja by som ju tam rozhodne nezaradila. Tesim sa na pokracovanie :-)

Presvdcila ma (Danka, 3.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Da sa precitat za jeden den? Da. Ked odlozite vsetko bokom, vzijete sa do pribehu tak, ze pocka aj pradlo, aj hrnce, psa vyvenci frajer a dieta zasa babka :-) Vlastne neviem preco som ju zacala citat, asi len zo zvedavosti kedze spada do scifi zanru tomu ja neholdujem. Marketing robi svoje.. Viem vsak, preco som ju z ruky nepustila cely den. Pretoze pribeh ma vtiahol. Pretoze je to pribeh o nas, ziadne scifi ale pribeh mrazivo realny. Jediny rozdiel je v tom, ze my ho este zijeme tu hore - so zelenou travou, farebnymi kvetmi, modrou oblohou a zltym slnkom. Nikto vsak nevie dokedy. Nikto nemoze povedat, ze aj my raz skoncime schovani v podzemi pretoze namiesto kyslika budu tu hore prudit iba toxiny. Preco? Pretoze sme si to urobili sami... Silo je pribeh z realu, ludia v nom maju jasle, skoly, zahrady, strojarne, kancelarie. Je to pribeh boja dobra a zla ale bez upirov, vlkodlakov ci inych fantasmagorii. Pribeh o tom, ze tuzba po moci vie znicit uplne vsetko, o tom, ze chamtivost dokaze vrazdit, klamat, vytvarat falosne iluzie a zvalovat vinu na inych. Co sa stane ked hrstka obycajnych ludi prekukne vsetk to klamstvo a iluziu? O tom je Silo.

Dystopický príbeh (Dominik Petriska, 17.6.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Spočiatku som sa bál rozsahu Sila, keďže kniha je poriadnou bichľou, no autorov príbeh ma naozaj chytil. Najväčšou prednosťou Hugha Howeya je jeho predstavivosť a originalita nápadov dodala Silu ten správny šmrnc. Páčilo sa mi, že pribúdajúcimi stranami príbeh stupňoval, autor z vrecka vyťahoval nové a nové odhalenia a čítanie ma bavilo. Teším sa na druhý diel, ktorý príbeh určite ešte viac zamoce. :-) Knižku by som odporúčil najmä tým, ktorí sa neboja rozsiahlejších románov, majú radi sci-fi a radi si prečítajú niečo nové a kreatívne.

sci-fi pecká, ktorá vás chytí za srdce (Sue, 13.6.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
toto bolo niečo skvelé, od prvej stránky až po tú poslednú, nevychádzala som z údivu nad autorovou fantáziou. síce má kniha krásnych 560 strán nebudete sa ani na sekundu nudiť, táto kniha je geniálna a už sa teším na preklad druhého dielu, dúfam, že bude čoskoro :) ak ešte váhate nad kúpou je to skvelá investícia :)
Všetky komentáre (11)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je sedem mínus dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

„Predstavte si, že ľudia kedysi žili v tých prastarých nadzemných silách, čo trčia spoza kopcov. Myslíte, že sa od nich nepohli ani na krok a celý život strávili v tom istom sile? Nikdy neprišli až sem alebo nevystúpili o sto poschodí vyššie?“
„Nad niečím takým nerozmýšľam.“ Jahnsová jeho odpoveď pochopila ako náznak, že ani ona to nemá rozoberať. Niekedy bolo ťažké odhadnúť, čo je vhodné povedať o svete na povrchu a čo nie. Patrilo to skôr do rozhovorov medzi manželmi. Azda jej toho jeden a pol dňa spoločnej cesty vstúpilo do hlavy. Alebo rovnako ako ostatní podľahla eufórii? Po čistení majú ľudia pocit, že pravidlá sú o čosi voľnejšie, ľahšie podliehajú pokušeniu a asi mesiac sa im pod kožou šíri radostné mravčenie spôsobené uvoľnením napätia v sile.
„Pôjdeme?“ opýtala sa, keď Marnes dojedol.
Prikývol. Vstali a pozbierali batožinu. Okoloidúca žena k nim obrátila hlavu a chvíľu na nich hľadela, v tvári záblesk poznania, no vzápätí sa ponáhľala za svojimi deťmi.
Dolu je iný svet, pomyslela si Jahnsová. Už dávno tu nebola. A hoci si sľúbila, že v budúcnosti to napraví, niečo jej ako hrdzavejúci stroj, ktorý cíti svoj vek, napovedalo, že táto cesta bude jej posledná.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x