bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







A hory odpovedali ozvenou

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,70 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: A hory odpovedali ozvenou

Emocionálny a nevšedný román o tom, ako milujeme, ako sa staráme jeden o druhého a ako naše životné rozhodnutia rezonujú naprieč generáciami.

Dve malé polosiroty z afganskej dediny – trojročná Pari a jej veľký brat Abdulláh, majú nádherný a jedinečný vzťah. Pre desaťročného Abdulláha je jeho malá sestra to najdrahšie, čo má, a obetavo jej nahrádza mamu. Jediná životná situácia však ovplyvní nielen ich životy, ale zasiahne aj množstvo ľudí okolo nich a stane sa svedectvom morálnej zložitosti života. V multigeneračnom románe Hosseini podrobne analyzuje spôsoby, akými sa v rodinách vychováva, ale aj zraňuje, zrádza i rešpektuje, ako sa obetujeme jeden pre druhého a neraz nás zarazí konanie našich najbližších v osudných okamihoch.
Román A hory odpovedali ozvenou je nádherná intímna sága vyrozprávaná v príbehoch rôznymi rozprávačmi, z ktorej dýcha autorovo hlboké a súcitné porozumenie toho, čo nás definuje ako ľudské bytosti a formuje náš život. Je to kniha do kresla, v ktorom sa spomalí čas – o šťastí v pokore, o ktorom možno ani len netušíme.

Z anglického originálu And The Mountains Echoed (Riverhead Books, New York 2013) preložila Mária Galádová.

Dostupné verzie titulu

A hory odpovedali ozvenou Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: A hory odpovedali ozvenou

Originálny názov: And The Mountains Echoed

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Krásna kniha (Táňa, 1.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Výnimočný príbeh,ktorý chytí za srdce...Originálne napísaná ... Ćlovek si uvedomí,že nič v živote nie je samozrejmosť a treba si všetko vážiť a byť za to vdačný ... Odporúčam,oplatí si prečítať ... Kniha,ktorá zanechá stopu...

krásna poetická (Linda Grollmusová, 29.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Krásna poetická kniha, zaujímavý pútavý príbeh. Veľmi sa mi páči štýl autora a to ako úžasne vykreslí postavy a ich prežívanie. Autor je skutočne majster v písaní, odporúčam.

Nadherna, smuna kniha (Eva, 6.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu jednoznacne odporucam. Clovek sa o Afganistane z medii dozveda len same katastrofalne spravy, ale ako tam ziju obycajny ludia, to nikoho nezaujima. Tato kniha ponuka obraz zivota chudobnych, aj bohatsich obyvatelov Afganistanu. Pri knihe som si velmi poplakala a uvedomila som si, za co vsetko mozem byt v mojom zivote vdacna.

Nádherná, hodnotná kniha ... (Daniela, 1.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Román chápem vo svetle verša v úvode knihy: „Nad našimi predstavami o správnom a nesprávnom konaní existuje priestor – v ňom sa s vami stretnem.“ Myslím, že Hosseini dal každej postave, ktorú si zvolil, spravodlivý priestor na objasnenie pohnútok a životných okolností, ktoré ju priviedli k istému konaniu, správaniu či postoju. Pripadalo mi veľmi zaujímavé, ako sa z ponajprv vedľajších postáv stávali hlavné. Ku každej som si postupne, ako som ich spoznávala, vytvorila vzťah. Viem si predstaviť, že takýmto postupom by sa dal román vetviť o príbehy ďalších zainteresovaných aj ďalej. Páčilo sa mi, ako sa v každom príbehu objavilo čosi z toho predchádzajúceho, zakaždým však z iného zorného uhla, niečo ako ozvena, a takisto vždy nejaký fakt či detail o živote Pari a Abdulláha. Viac ako o vyrozprávanie života postáv šlo o preskúmanie ich dilem a zložitých rozhodnutí. Mnohé mi nastavili zrkadlo. Na konci knihy sa jemné nitky príbehov splietli a predo mnou sa rozprestrela zaujímavá, plastická mozaika nielen osudov jednej rodiny, ale aj úseku histórie Afganistanu, života jeho obyvateľov, emigrantov a ľudí, ktorí majú nejaký vzťah k tejto krajine. Khaled Hosseini je veľký pán spisovateľ a s úctou jeho tvorbu odporúčam každému milovníkovi literatúry ;)

Generácie ovplyvnené životnými rozhodnutiami (Eva Remeselníková, 23.2.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Autor knihy Khaled Hosseini patrí medzi mojich najobľúbenejích autorov a to hlavne z dôvodu, že píše príbehy zasadené do prostredia, v ktorom sám vyrastal a ktorého problematiku dôverne pozná. Veľmi sa mi páčilo, že príbehy jednotlivých generácií do seba navzájom zapadajú a že ich životné rozhodnutia a situácie sa navzájom prelínajú a ovplyvňujú. Rovnako ako ostatné Hosseiniho knihy, aj táto je skvelá!

A hory odpovedali ozvenou ... krásny príbeh o rodine a tradíciách (Jozef, 26.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pre mňa vrcholne nádherný, dojímavý a srdcervúci príbeh o tom, ako sa ľudské cesty rozdelia, no predsa sa dokážu po mnohých rokoch aj nájsť. Svojou originalitou ma autor úprimne dostal, už dávno som nečítal tak dobrú knihu! Odporúčam pre tých, ktorí majú radi zložité rodinné osudy :) Pre mňa je táto kniha po dlhšej dobe „jednotka“. Krásny, jednoduchý príbeh jednej rodiny, ktorý podľa mňa nesklame ani náročnejších čitateľov. Spisovateľ pútavo priblížil situáciu v krajine, o ktorej my nemáme predstavu, a preto má človek chuť dočítať ju čo najskôr do konca. Hosseini si postupne vedie čitateľa po ceste poznávania osudov rôznych ľudí, ktoré spolu zdanlivo vôbec nesúvisia. Výsledkom je emóciami nabitý príbeh, ktorý po dočítaní zostáva rezonovať v človeku. Ani zložitejší rozprávačský postup neuberá knihe na pútavosti a prínosom je , že po odkrytí ľudských zlyhaní, omylov, sklamaní, ale aj ľudskej ušľachtilosti a čistoty sa neuchyľuje k príliš sentimentálnemu záveru. Ako nováčik v čítaní Hosseiniho musím stručne dodať - je to skvelé dielo. Hosseini nesklamal. Hoci som niekedy krútil hlavou nad tým, čoho sú niektorí ľudia schopní, ale v konečnom dôsledku všetko robíme s najlepším presvedčením - najmä ak je to pre lepší život detí. Isto viem, že žiadnu jeho knihu neodmietnem a rád si každú prečítam... upúta od začiatku a nenechá nikoho chladným. Už sa teším na ďalšiu knihu od neho, snáď nejaká čoskoro zas príde. Veľké plus má u mňa retrospektívny dej. To, že všetky príbehy rozprávali na prvý pohľad úplne cudzí ľudia, ktorí predsa len majú niečo spoločné s hlavnými postavami tohto románu. Za seba - ODPORÚČAM. :)

Hosseini nikdy nesklame (Emily, 13.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Prečítala som všetky knihy od tohto autora a ani jedna nesklamala. Ako prvú som prečítala Majstra šarkanov a bola to láska na prvé prečítanie. Už pri tomto diele som si tohto autora obľúbila. Každý príbeh vo mne rezonuje dodnes. Knihy Hosseiniho nie sú jednými z mnohých. Pre mňa sú to knihy, ktorých dej sa dostane rýchlo pod kožu a žijem život postáv.

Výborná (Katik T., 9.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Autor Hosseini Vás svojími knihami úplne dostane. Tak ako aj tie prvé dve, aj táto je zaujímavá, pútava, dojímava. Autor opisuje príbehy viacerých postav v čase, ako a kde sa posunuli. Podľa mňa to nieje kniha na jeden večer, třeba si na ňu nájsť čas a čítať ju bez väčších prestávok - inak sa v nej stratíte a pokazí to dojem z čítania. Ale jednoznačne odporúčam prečítať

Skvelá kniha (Helena Š., 31.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
A hory odpovedali ozvenou je dojímavý román, o krutosti ľudských osudov a neúprosnom čase, ktorý hrá vždy veľkú rolu. Tu to platí dvojnásobne. Hlavnými postavami sú súrodenci Abdulláh a Pari žijúci v Afganistane. Pari je pre svojho brata všetko čo má, a on sa zo všetkých síl snaží starať sa o ňu a nahrádzať jej ich zosnulú mamu. No osud si rozloží veľmi neúprosnú partiu kariet a ich otec musí v záujme rodiny predať Pari pánovi Wahdatimu a jeho manželke. Abdulláh sa so stratou svojej sestry vyrovnáva veľmi ťažko a dúfa že jedného dňa budú opäť spolu. Ale choroba pána Wahdatiho a vojna v Afganistane donútia pani Wahdatiovú odsťahovať sa s Pari do Paríža. A keďže Pari mala iba tri roky na svojho brata zabúda.... Autor ďalej poskytuje pohľady viacerých ľudí, ktorý vyrozprávajú svoj osud a skladačka vzťahu Abdulláha a Pari postupne zapadá na svoje miesto. Ale osud sa nemazná ani so životom Abdulláha a aj on je prinútený emigrovať a hľadanie jeho sestry sa stane takmer nemožnou úlohou. A preto vám veľmi odporúčam knihu si prečítať. Už len z toho dôvodu, že zistíte aké dôležité je občas podať pomocnú ruku a ako to môže zmeniť život celých generácií aj keď v prvom momente to tak nemusí vyzerať. Alebo teda aspoň preto aby ste zistili či sa Pari s Abdulláhom ešte stretnú. A ja môžem len povedať že táto kniha neponúka len šťastné konce.

znova nesklamal (Kami, 25.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Hosseini znova nesklamal svojich verných čitateľov a fanúšikov :) A hory odpovedali ozvenou je kniha plná lásky, utrpenia a života z inej kultúry. Autor ako pri prvých dvoch dielach vyrozprával kus zo seba a zaujal vo všetkých smeroch - tak ako predchádzajúce knihy, vrelo odporúčam aj túto, pretože človeku podá iný pohľad na veci, o ktorých sme si mysleli, že sú jednoznačné.

Ahory odpovedali ozvenou (Alena Záchenská, 25.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
velmi ma zaujel obsah knihy,mam rada take dojimave žanre...Dakujem zs tip,najblyžšie si ju prečitam

A hory odpovedali ozvenou (Dada, 12.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Fantastická kniha, trochu iná, ako predchádzajúce, ale o to viac môže zaujať tých, ktorí sa nezaujímajú natoľko o históriu ale o ľudské osudy ako také. Kniha splnila moje očakávania. Čítať ju bol skutočný čitateľský zážitok. Román chápem vo svetle verša v úvode knihy: „Nad našimi predstavami o správnom a nesprávnom konaní existuje priestor – v ňom sa s vami stretnem.“ Myslím, že Hosseini dal každej postave, ktorú si zvolil, spravodlivý priestor na objasnenie pohnútok a životných okolností, ktoré ju priviedli k istému konaniu, správaniu či postoju. Pripadalo mi veľmi zaujímavé, ako sa z najprv vedľajších postáv stávali hlavné. Ku každej som si postupne, ako som ich spoznávala, vytvorila vzťah. Viem si predstaviť, že takýmto postupom by sa dal román vetviť o príbehy ďalších zainteresovaných aj ďalej. Páčilo sa mi, ako sa v každom príbehu objavilo čosi z toho predchádzajúceho, zakaždým však z iného zorného uhla, niečo ako ozvena, a takisto vždy nejaký fakt či detail o živote Pari a Abdulláha. Viac ako o vyrozprávanie života postáv šlo o preskúmanie ich dilem a zložitých rozhodnutí. Mnohé mi nastavili zrkadlo. Na konci knihy sa jemné nitky príbehov splietli a predo mnou sa rozprestrela zaujímavá, plastická mozaika nielen osudov jednej rodiny, ale aj úseku histórie Afganistanu, života jeho obyvateľov, emigrantov a ľudí, ktorí majú nejaký vzťah k tejto krajine. Kniha vlastne opisuje ako jeden príbeh zasiahne životy viacerých ľudí a čo ich prinútilo konať ako konali. Podľa mňa veľmi dobre premyslené a zaujímavo spracované. Určite si kúpim aj ďalšiu jeho knihu. Dúfam, že nejaká príde zas čoskoro :))) A samozrejme vrelo odporúčam!

Super (mariana7, 8.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Velmi prijemne citanie...lahke a zaujimave.Tesim sa aj na dalsie knihy od tohto autora ktore mam uz nakupene :o))

čitanie na jeden dych (Iveta Moravčíková, 2.5.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Je to zaujmavá kniha, kde spisovatel opisuje postavy postupne ich život a tie postavy jedna k druhej akosi patria a vlastne je to o tom kto sa ako sprava potom sa mu to podla toho aj vrati preto je v názve slovo ozvena. Treba ju čitat pozorne a bez velkých prestávok.

vyborna kniha (Lenka, 1.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Strasne mam rada tohto autora jeho knihy su uzasne a do tretice nesklamal. Prepletanie postav jednotlive pribehy dotvarali uzasny pocit z knihy. Ale naozaj to nie je oddychove citanie treba si vyhradit cas na citanie...prerusovane citanie vam zabrani ziskat dojem z tejto knihy.Uz teraz sa tesim na jeho dalsiu knihu...

Nesklamala =) (Ľubka, 8.1.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po prvých dvoch knihách som mala veľké očakávania, ktoré sa naozaj splnili. Už po prvých stranách som vedela, že bude skvelá. Dozviete sa v nej o živote každej postavy, ktorá sa v knihe objaví. Aj keď je tých postáv veľa, príbeh každej Vás osloví. Nie je to kniha, ktorú prečítate za deň, ale ten čas strávený pri jej čítaní stojí za to. Veľmi sa mi páči štýl akým autor píše a niektoré momenty sú naozaj prekvapivé (nie také predvídateľné ako v iných knižkách). Som rada, že pribudla do mojej knižnice.

Kniha pre náročných (Emília Bíla, 7.1.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Prečítala som si všetky tri knihy od tohto autora. Veľmi som sa tešila na túto poslednú. Nie je to doslova oddychové čítanie, ale kniha pre náročných. Kniha o ľudskej láske, pokore, obetavosti, ale aj o ľudskom nešťastí a krutosti. Som rada, že autor podrobne nerozoberal politické pozadie, i keď z neho v podstate plynuli osudy hlavných postáv. To množstvo príbehov a ľudských osudov bolo také veľké, že som sa niekedy pri jej čítaní strácala. No na hodnote knihy to neubralo. Je to kniha, na ktorú si treba nájsť čas, zabudnúť na každodenné povinnosti a doslova si ju vychutnať. Mne sa to podarilo.
Všetky komentáre (17)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má pes?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Keď som bola dieťa, mali sme s otcom pravidelný večerný rituál. Len čo som dvadsaťjedenkrát odrecitovala verš Basmaly, uložil ma do postele, sadol si vedľa mňa a začal mi palcom a ukazovákom vytrhávať z hlavy zlé sny. Prechádzal mi ukazovákom z čela na sluchy, trpezlivo pátral za ušami i na zátylku a zakaždým vylúdil také „puk“ – zvuk, ako keď sa odštopľuje fľaša – s každou vytrhnutou nočnou morou, od ktorej mi očistil mozog. Zlé sny hádzal jeden po druhom do neviditeľného vreca, čo mal na kolenách, a mocne ho zaviazal. Potom začal dôkladne prečesávať vzduch a hľadať šťastné sny, ktorými by nahradil tie, čo vyhodil. Sledovala som, ako mierne napriamuje hlavu, mračí sa, oči mu blúdia sem a tam, akoby sa úporne snažil zachytiť akúsi vzdialenú melódiu. Zadržiavala som dych a čakala, kedy sa otcova tvár konečne rozostrie do úsmevu a on zaspieva: Aha, tu je jeden, zloží ruky do tvaru misky a dovolí, aby mu sen pristál na dlaniach ako kvetný lupienok pomaly, padáčikovito krúžiaci zo stromu. A potom jemne, prejemne – môj otec tvrdil, že všetky dobré veci v živote sú krehké a dajú sa ľahko stratiť – zodvihne ruky k mojej tvári, pretrie mi dlaňami po čele a vmasíruje do hlavy – šťastie.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x