bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kam zmizla Aljaška

Vydavateľ: SLOVART (Vydavateľstvo Slovart, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:45

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,99 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kam zmizla Aljaška

Miles má bizarnú záľubu v posledných slovách svetových osobností. Najviac ho fascinuje Francois Rabelais a jeho posledná veta: „Idem hľadať to Veľké Azda." Miles si nechce počkať na podobný osud a presvedčí rodičov, nech ho pošlú do internátnej školy mimo mesta. V Alabame si rýchlo nájde nových priateľov: spolubývajúceho Chipa, ktorého všetci volajú Plukovník a ktorý vo voľných chvíľach memoruje nekonečné abecedné zoznamy, i krásnu, ale nepredvídateľnú Aljašku, do ktorej sa zamiluje. Čaká ich rok plný porušovania školského poriadku, testov a skúšok, žartíkov, rozchodov a odhalených tajomstiev. Čo zmení Milesov názor na jeho „Veľké Azda"?

Detaily o knihe

Názov: Kam zmizla Aljaška

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Čo sa stalo s Aljaškou? (Dana B., 26.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Podľa názvu knihy som si myslela, že ide o druh cestopisnej literatúry. Ale to nie je pravda. Je to príbeh o strastiach dospievania, ktorý sa odohráva na internáte strednej školy v Culver Creeku. Hlavný hrdina Miles je samotársky typ. Nemá veľa priateľov, pretože má zvláštny koníček. Fascinujú ho posledné slová slávnych osobností. Inšpirovaný poslednými slovami francúzskeho renesančného spisovateľa Françoisa Rabelaisa:"Idem hľadať to Veľké Azda", sa rozhodne nastúpiť na strednú školu v Alabame. Hoci ho rodičia varovali, aby si dával pozor, s kým sa bude stretávať, aj tak ich neposlúchol. Rozhodol sa predsa začať nový život. Na internáte stretáva Chipa, Plukovníka a Takumiho. Samozrejme, nie sú to ich skutočné mená. Len prezývky. A tak aj Miles získava svoju prezývku. Rambo. Prečo? Lebo podľa nich bol vychudnutý a tak aspoň táto prezývka mu mala zmeniť imidž na drsného chlapca, ktorým nebol. Život o 360 stupňov mu zmení Aljaška Youngová, s ktorou ho zoznámia jeho kamaráti. Je to krásne a tajomné dievča. Okrem toho je energická a proti všetkému sa búri. Nikdy nie je jasné, čo od nej očakávať. Do tohto dievčaťa sa Miles tajne zaľúbi a preto splní Aljaške všetko, čo jej na očiach vidí. Lenže Aljaška je zadaná a nie je to vhodné dievča preňho. V knihe to opisuje takto:"Ona mala frajera a ja som bol nemotorný. Ona bola nádherná a ja zúfalo nudný." A tak sa stáva s nudného a slušného chlapca rebel. Plukovník ho učí fajčiť a Aljaška o čom je život. Spolu zažívajú jeden malér za druhým. Ale to im neprekáža. Hlavne, že sa skvelo zabávajú. Kniha má štruktúru denníku. Odpočítavajú sa v nej dni do udalosti, ktorá Milesa nesmierne zraní a tou je Aljaškina smrť. Zároveň je kniha rozdelená na 2 časti: PREDTÝM a POTOM. Čiže pred a po Aljaškinej smrti. Aljaška bola povahovo veľmi nevyrovnaná. V ten osudný deň sa opije a zabúda na výročie úmrtia svojej matky. A tak v panike sadá za volant. Nedokáže jasne uvažovať a nabúra do policajného auta. V časti POTOM sa jej kamaráti snažia objasniť jej smrť. Hoci je to kniha v ktorej happy end nemá svoje miesto, je jednou z mojich najobľúbenejších. Študentské prostredie opisuje autor fantasticky. Udalosti, ktoré som zažila ale väčšinou aj to, čo nikdy nezažijem. Ale to je účel kníh. Ukázať nám miesta, kde sa nedostaneme ani vo sne.

Odporúčam!!! ❤❤❤❤ (Nika, 21.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tak,že táto kniha je fakt fantastická! Tato kniha sa ani nedá odpísať slovami aká je úžasná! Túto knižku fakt odporúčam všetkým a koniec je nečakaný! Keď si ju začnete čítať, tak sa hneď do nej zamilujete!! Neváhajte a kupujte!! ❤❤❤❤

Kam zmizla Aljaška (Sandra Vavrúšová, 4.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha ma naozaj prekvapila. Vďaka nej som našla novú záľubu a myslím, že niesom jediná. Určite si ju prečítajte. Mojich priateľov tak zaujala, že ju uz asi tak pol roka nemám doma, pretože všetci ju chcú čítať a požičiavajú si ju medzi sebou. Obdivujem Johna Greena za všetky jeho knihy, a myslím, že keď si prečítate aspoň jednu jeho knihu váš názor bude podobný.

(Lea, 4.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Super knižka. Rýchlo sa číta a John Green to napísal skvelo. Odporúčam ♥

Aljaška (Kristína Bartková, 4.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha je jednou z mojich najobľúbenejších. Záver je trochu smutný, ale aspoň hovorí o reálnom živote. Miestami má aj vtipný dej. Je to príjemné a oddychové čítanie. Nemá veľa strán a tak sa aj ľahko číta.

Kam zmizla? (Katka, 16.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Zaujímavá kniha.. Veľmi dobre, ľahko a rýchlo sa čítala na to, aké (miestami) ukrývala hlboké myšlienky. Priznávam sa, i slza mi pri čítaní ukvapla, neskôr som sa zase nahlas smiala. Celkovo sa mi páčila, i keď bolo tam zopár situácií, ktoré mi tam nesedeli, ktorým som neverila. To ale v konečnom nezohralo nejakú významnú rolu. Tak ma napadlo, toto je už druhá kniha od J. Greena čo som čítala a obe boli o teenagerských ,,tragédiách,,. Píše on vlastne aj o niečom inom? Budem musieť prečítať nejakú jeho ďalšiu knihu a vyzistiť to :)

Vtipná, príjemná a oddychová kniha. (Kristína Dudziaková, 6.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som si prečítala kvôli tomu, že ju napísal Green a od neho som čítala už Na vine sú hviezdy, ktoré sa mi veľmi páčili :). Hrozne som sa tešíla, kedy si prečítam ďalšiu Greenovu knihu. Po dlhom rozhodovaní, či Kam zmizla Aljaška alebo Papierové mestá, som sa rozhodla pre Aljašku. Ľutujem? Nie. Kniha je veľmi zábavná. Hlášky, ktoré boli v knihe boli neuveriteľné, zapamätáte si ich a potom ich budete používať. Chvíľu som mala záchvaty smiechu a chvíľu som plakala. Bola to zmes, ktorú milujem. Nie každá kniha ma dokáže rozplakať, ale Greenove áno. Natoľko ma zaujala, že som ju prečítala za asi 2 dní. Bola to príjemná oddychovka. Veľa ľudí píše, že to je Greenova najleepšia kniha. A určite áno. Veľmi sa mi spájala s Na vine sú hviezdy, pretože pri oboch som plakala a smiala sa. Pokiaľ hľadáte oddychovú, vtipnú a príjemnú knihu, táto bude skvelou voľbou. Večer si sadnete, začnete čítať a skončíte až o niekoľko hodín. O tejto knihe netreba čítať recenziu či úryvky. Túto knihu si treba prečítať. Úžasné dielo od úžasného autora :). Prikladám ešte moment, ktorý sa mi veľmi páčil: "Napadlo mi : To je dobré. Napadlo mi : V bozkávaní som celkom dobrý. Je to slušný výkon Napadlo mi : Som jednoznačne najúžasnejší bozkávač v histórii ľudstva.´ A Sára na to ´Zaslintal si mi celý nos.´ "

Kam zmizla Aljaška (Andrej, 6.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu som začal čítať, pretože ma veľmi zaujal film Na vine sú hviezdy a viete ako sa vždy hovorí, že film je len malá časť z knihy... :) Páčil sa mi film, tá idea, pointa, atmosféra a tak som sa rozhodol prečítať si nejakú knihu práve od tohto autora. Dostala sa mi do rúk práve KAM ZMIZLA ALIJAšKA. Atmosféra knihy a štýl akým to je napísané ma ohuruje a fascinuje. Myslel som si, že sa mi to bude ťažko čítať, ale práve opak je pravdou. Číta sa to veľmi ľahko. Je to vtipné ukázanie dospievania, života na internáte, rôznych kanadských žartíkov. Mnoho ľudí sa v tom nádej, aj ja som sa v tom našiel, pretože z časti to opisuje a vystihuje aj môj vnútorný svet. Každý potrebuje niekoho takého ako je Aljaška, ktorá ukáže aj tú bláznivejšiu a odviazanejšiu časť ľudského života. Tvár nezávislého a samostatného života, zábavy. JE to úprimne napísané dielo, kde si autor nie vždy kladie servítku pred ústa. Používa slang, ktorým rozumejú mladí a práve tým ma zaujal. A kniha má však aj trochu baladického charakteru. Ale o tom sa viac dozviete keď si ju prečítate. Zaručene úžasné čítanie, vrelo odporúčam!

Ďalšie skvelé myšlienky (Petra Zmatková, 5.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
John Green je snáď preslávený svojimi filozofiami, ktoré dáva do kníh. Toto je ďalšia z nich. Všetky žartíky, ktoré vymýšľali ma donútili zamyslieť sa, prečo toto nerobíme aj my, u nás? A vôbec, prečo? A Aljaška.. Bola úžasná, vedela som sa s ňou niekedy stotožniť, ale inokedy, zase, som ju vôbec nechápala. To, že sme jej príbeh odhalili v podstate až na konci jej pridával na tajomnosti. A veľmi sa mi aj páčilo, že im profesor dal ako záverečnú esej práve Aljaškinu otázku :)

Kniha na zamyslenie (violet, 31.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Rozhodne skvela kniha.Originalna,s humorom,a myslienkou.Nieco v style Chytanie v zite;sucasnej generacie,na zamyslenie,kniha ktora vam nieco da,zapamatate si ju.

John Green- dokonalý autor (Barbora Šuleková, 27.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ďalšia kniha od Greena ma rozhodne nesklamala , keďže je to znovu jedinečné :D ale prečo všetci vždy zomierajú, Greena by si mal prečítať každý kto miluje dobré knihy :) myslím, že je to jeden z tých netypických autorv terajšej knižnej scény :) rozhodne táto kniha stojí za prečítanie a pripravte si vreckovky :D

Kam zmizla Aljaška... (Veronika Kubašová, 16.5.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Bolo to fajn. Neviem ako inak to ohodnotiť, lebo dojmy z tejto knihy sú protichodné. Na jednej strane bola veľmi zaujímavé a ja som ju hltala, ale boli aj pasáže, ktorým som neporozumela a ktoré doteraz nechápem. Aljaška ako postava bola úžasná, nepochopiteľná, svojská a práve preto bol ten príbeh taký aký bol. Ostatné postavy okolo nej len preplávali a málinko rozvírili hladinu. Asi preto tá druhá polka bola taká aká bola. Na Aljašku nikdy nezabudnem a možno ju budem inak vnímať o pár rokov, ale napriek tomu neľutujem, že som si ju prečítala a má v mojej knižnici zvláštne miesto, to ktoré nepatrí žiadnej inej knihe.

zmení vás (Helena Š., 15.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kam zmizla Aljaška je jedna z tých kníh, ktoré vás hlboko poznačia. A v tom najlepšom prípade zmenia. Budete si viac uvedomovať všetkých tých ľudí, ktorých máte okolo seba a ktorých nikdy nechcete stratiť. A o tom táto kniha je. O strate a o veľkej bolesti. Kniha je rozdelená na dve časti. Na časť predtým a časť potom. Všetko sa odohráva v teenagerskom prostredí na internátnej škole čiže kútiky úst vám viackrát nápadne poskočia. A to hlavne v prvej časti, ktorá len tak srší humorom. No potom sa stane TO a vy sa na tú knihu začnete pozerať úplne inak. Už vám nebude do smiechu ale do plaču. Verím tomu že aj vy si budete klásť otázku: ,,Prečo?" A to je na tom to pekné. A to vás prinúti po dočítaní knihy zájsť za svojimi blízkymi a tuho ich objať. A už nikdy nechcieť pustiť. Naozaj vrelo odporúčam prečítať si ju. Dostanete na svet nový, krajší pohľad.

Aljaška (Henrieta, 4.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu som dostala ako darček na meniny a veľmi som sa jej potešila. Najprv ju malo požičaných pár mojich známych, všetci si ju chceli požičať pretože si mysleli že je o Aljaške ako o tej druhej Aljaške. Nie o Aljaške Youngovej. Ale všetci ju veľmi vychvaľovali. Potom som si konečne prečítala knižku a musím povedať, že John Green je jeden z mojich najobľúbenejších autorov. Páči sa mi štýl jeho písania. To ako vidíme svet z jeho perspektívy, plný smutných aj vtipných chvíľ, pretože taký je život. Tento príbeh ma úplne dostal. Po prečítaní tejto knihy mi ešte dlho dlho chýbala hlavná postava - Miles. Najviac ma dostala druhá polovica knihy. Gesto ktoré spravili na konci bolo jedno z najkrajších a najvtipnejších spôsbov ako si uctiť a uchovať priateľa. Vrelo odporúčam každému, je to jedna z tých príbehov ktoré s vami zostanú dlho po tom ako si ich prečítate.

Výnimočná, vynikajúca. geniálna (Radka Rišková, 4.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Vynikajúc Kniha. Dlho som po nej túžila. Najprv som bola sklamaná, očakávala som niečo iné, ale potom prišlo BUM(neviem kde a kedy, ale nevedela som ju odložiť, chvalabohu) a ja som sa do nej zamilovala. A tiež som sa zamilovala do Aljašky. Je to v podstate 'tínedžerská' kniha, ale ja som do toho nanútila mamu a tá sa do nej zamilovala. Obom sa nám páčili hlboké myšlienky, posledné slová/citáty a nesmierne nás zaujal Labyrint utrpenia. Skvelá kniha od skvelého autora.

skvelá (Terézia Slašťanová, 1.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Hneď ako som objavila Johna Greena (samozrejme po prečítaní TFIOS), povedala som si, že si prečítam všetky jeho knihy aby som zistila, či sú rovnako dokonalé ako Hviezdy. Keďže do slovenčiny je zatiaľ preložená len Kam zmizla Aljaška, tak som siahla po nej. A musím povedať že neľutujem. Kniha ma chytila za srdce. Skvele rozumie teenegerom, píše vtipne a chytlavo ale hlavne ma očarilo to, ako vidí svet. Tie jeho myšlienky vás nútia premýšľať o tom, čo je v živote dôležité a či idete správnym smerom... Ďakujem Greenovi za to, čo mi dal :))

Ako som sa nevedela rozhodnúť a potom som objavila Veľké Azda (Marianna Ogurčáková, 1.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Myslím že ako väčšina čitatelov som siahla po tejto knihe po tom čo ma za srdce chytila kniha Na vine sú hviezdy. I keď som nad Aljaškou váhala a rozmýšlala a stála som nad nou v kníhkupectve asi 10 minút kým som si ju zobrala .. no nikdy tú kúpu neoľutujem lebo je to dalšia kniha kde John Green potvrdil že sa zapíše do dejín, že je dokonalý spisovateľ a rozumie teenagerom. Nie že len rozumie , on nás počúva a vytvára nám svet plný lásky a humoru, miestami aj smútku ale všetko sú to knihy ktoré vás zoberú na tajné miesto a zamilujete sa . Takže knihu odporúčam každému nerozhodnému čitateľovi , akým som aj ja , a neváhajte , okamžite si ju objednajte . Je to príbeh ktorý mi zase dal do života toľko dôležitého. Vyrazila mi dych, rozosmiala , rozplakala. Môžno v nej nájdete to krásne Veľké Azda

Super (Ivana Hudáková, 27.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po tejto knihe som túžila od kedy som prečítala Na vine sú hviezdy. Čítala som na ňu skvelé názory a preto som sa rozhodla, že si ju kúpim. Z kníhkupectva som bežala rovno domov a hneď som sa do nej pustila :) Je to taká oddychovka, milá a vtipná kniha o teenageroch a ich problémoch pri ktorej sa schuti nasmejete ale aj si poplačete. A tie vtipné hlášky boli úžasné, autor má neskutočne dobrý zmysel pre humor. Humor, ktorý sa odrazu zmení na utrpenie, tak reálne spracované, že vy nebudete môcť prestať plakať a budete presviedčať sami seba, že je to len kniha. Asi od polovice bola tá kniha aj hĺbavá a poučná a nakoniec som z nej bola kompletne unesená :) Určite sa ju oplatí prečítať a nie raz. Asi je zbytočné písať, že knihu doporučujem, lebo je to myslím nad slnko jasné. Takže rozhodne si ju prečítajte, obohatí Vás :)

Úžasná a skutočná Aljaška (Ivana, 13.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po tejto knihe som už dlho túžila a potom keď som sa dozvedela že bude preložená bola som nadšená. Keď som uvidela tú čiernu obálku bola som nadšená ešte viac. Avšak toto moje nadšenie nebolo ani len zlomok toho, ktoré som mala po prečítaní. Ja tu knihu milujem! Konečne som mala pocit, že čítam o skutočných tínedžeroch, ktorí sa nesprávali ako dospelí. Áno, bol tam alkohol, cigarety a tráva ale aj to patrí k tínedžerom. John Green konečne nebral tínedžerov ako bezduchých a povrchných ľudí, ktorých najväčším problémom je čo si oblečú. A potom ten príbeh, ten bol dokonalý. Len jeden obyčajný - neobyčajný rok všetko to bolo také skutočné. Tá kniha ma donútila smiať sa a na nasledujúce strane plakať. Aljašku som prečítala už niekoľkokrát a vždy som v nej našla niečo nové. Je to kniha, ktorá ani po viacerých prečítaniach nestratí svoje čaro, ale vždy vám odhalí niečo nové.

Za jeden deň (Daniela Martoníková, 14.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
V prvom rade musím povedať, že John Green je úžasný spisovateľ. Nemám rada ak dobrú knihu prečítam za jeden deň, pretože potom sa už nemám na čo tešiť, no nemohla som si pomôcť. Čítala sa ako "po masle" a nemohla som sa od nej odtrhnúť. Charaktery postáv sú detailné a každý v sebe niečo skrýva. Kniha bola od začiatku do konca zahalená tajomstvom a tak popri bežných príbehoch sme sa stretli aj s miere detektívnym nádychom. Boli tam hlboké myšlienky a obzvlášť sa mi páčilo ako bola celá kniha popretkávaná citátmi alebo teda poslednými slovami známych. Jedna z najlepších kníh aké som čítala, písaná perom absolútneho majstra.

milo prekvapena (Jana Koščová, 14.3.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Neverila som ze ma kniha zaujme, Ale hned od zaciatku som bola zahlušena do deja.

Kam zmizla Aljaška je úžasná. (Alexandra, 1.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Istý čas predtým, ako som si uvedomila, že John Green je spisovateľ, pozerala som na youtube videá, ktoré s bratom Hankom tvorí. Úplne ma očarili a preto som sa rozhodla, že si musím prečítať aspoň jednu "Greenovku". A tak som siahla po Aljaške. Je to geniálna kniha od génia. Nenápadný, pre niekoho možno suchý, humor, silné postavy prepracované do detailov, autentickosť a nejednotvárna bežnosť - aj to je Kam zmizla Aljaška. Ale čo ma (osobne) na knihe veľmi zaujalo sú hlboké myšlienky, úvahy o viere, živote, utrpení, odpustení, láske a nakoniec aj smrti. Ak hľadáte knihu, ktorá vyrazí dych a je nezabudnuteľná - je to Kam zmizla Aljaška.
Všetky komentáre (22)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je päť krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x