bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Čierna žena, biela krajina

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Čierna žena, biela krajina

Keď sa trinásťročná Waris mala vydať za oveľa staršieho muža, utiekla zo svojej vlasti – zo Somálska. V Londýne sa všelijako pretĺkala, príležitostne si našla rôzne zamestnania, až kým ju neobjavil renomovaný fotograf – a to znamenalo začiatok veľkej kariéry topmodelky. No v povrchnom svete lesku a slávy sa Waris nikdy neudomácnila. Ako malé dievča sa stala obeťou ženskej vyriezky, a práve preto sa v roku 1997 rozhodla venovať boju proti tomuto krutému rituálu, proti zmrzačovaniu ženských pohlavných orgánov. Založila nadáciu, prednášala, stala sa osobitnou veľvyslankyňou OSN.
Vo svojej novej bielej vlasti je Waris Dirieová oslavovaná ako bojovníčka za ľudské práva – no vo všedné dni zostáva cudzinkou, ktorú taxikári a muži všeobecne vnímajú ako korisť. Narodením jej druhého syna Leona si ešte bolestnejšie začala uvedomovať svoju rozpoltenosť medzi dvoma svetmi.
Keď v roku 2008 pricestovala na návštevu do Afriky, oslavovali ju ako hrdinku, zároveň však videla, že ženy sú tam ešte stále obeťami tradícií. Pomaly v nej narastalo rozhodnutie. Spolu s Leonom sa vrátila do Afriky, aby pomohla tamojším ženám finančne sa osamostatniť a stať sa nezávislými. Waris Dirieová je presvedčená, že Afrika sa môže zmeniť, až keď ženy v africkej spoločnosti získajú ocenenie, úctu a rešpekt. Len potom môže byť úspešný aj boj proti krutým kmeňovým rituálom.
Čierna žena, biela krajina rozpráva o živote Waris Dirieovej v jej novej, bielej vlasti – o jej túžbe po Afrike a hlbokom želaní pomôcť svojmu rodnému kontinentu oslobodiť sa od biedy, zdedených tradícií a závislosti.

Z nemeckého originálu Schwarze Frau, weißes Land Droemer Verlag, München 2010) preložili Jarmila Pospěchová a Mária Benedeková.

Detaily o knihe

Názov: Čierna žena, biela krajina

Originálny názov: Black Woman, White Country

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Akcie

Blesková súťaž o novinku Waris Dirie

Keď v roku 2010 navštívila Waris Dirie Slovensko, na jej autogram stáli dlhé rady. Jej hit Púštny kvet si už kúpilo vyše 80.000 ľudí a výborne si vedú aj ďalšie jej knihy. Tú najnovšiu môžete dnes vyhrať v Bleskovke. viac

Hodnotenie čitateľov

Odporúčam (Patrícia H., 13.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Dobré čítanie . . . niekedy si človek ani neuvedomí, že je to krutá realita.

Táto žena si zaslúži obdiv (Martina B., 26.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Prečítala som zatiaľ všetky knihy od Waris, chýba mi do zbierky už iba táto, Čierna žena, biela krajina. Už teraz sa teším kedy sa ponorím do čítania. Waris je moja obľúbená spisovateľka . Z jej kníh, som sa dozvedela veci , o ktorých som nemala ani šajnu. Páčil sa mi aj film , Púštny kvet, ale kniha je vždy lepšia. Z mojej strany patrí tejto žene veľký obdiv. :)

Najlepšia a najcitlivejšia (Monika Petriková, 7.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tak pred touto knihou klobúk dole,strašne ju odporúčam je so skutočného života čo sa deje v neďalekej Afrike a v jeho okolí.Kniha je vždy lepšie ako sfilovaný film.Dúfam, že Waris napíše aj ďalšiu knihu s jej terajšieho života.Teším sa je veľmi silná žena.

Výborná (Ivana Kuchárová, 28.2.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ďalšie úchvatné dielo od Waris. Jej dojímavý životný príbeh, ktorý zaplňa riadky týchto kníh ma nenechal dlho čakať. Prečítala som už všetky jej knihy a táto patrí k tým najlepších. Detajlne opisuje život po jej "objavení" a nakrúcanie filmu. Nadchlo ma najmä to, že Waris si nedáva servítku pred ústa a problémy dokáže riešiť bez obáv "kto čo na to povie". V živote jej držím palce a neviem sa dočkať na ďalšiu publikáciu.

Lepšia, ako som čakala (Jana K., 27.2.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Poznám Waris príbeh a myslela som si, že aj situáciu v Afrike. Táto kniha je plná nečakaných udalostí, závratných zistení a nekonečne silného odhodlania. Veľmi poučná a najmä motivačná: dá sa to - robiť veci s plným nasadením, vnímať zároveň krásy a byť v pohode.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát sedem?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Svojho syna nosím dodnes skoro stále na tele tak, ako som sa to naučila od mamy. Veľké pestré šatky, ktoré na to používam, mi darovala mama. Rada ich nosím aj ako šály. Som presvedčená, že mi prinášajú šťastie, a tak si ich často beriem aj na rozhovory, prednášky a na cesty. Kdekoľvek na svete som, tieto šatky mi dávajú pocit domova. Vždy, keď Leona dávam spať, prikrývam ho týmito šatkami, aby mal v postieľke kúsok nášho domova. Šatky nosila moja mama už aj predtým, no keď ma pred časom prišla navštíviť do Viedne, priniesla mi ich ako darček. „Waris,“ povedala mi vtedy, „nech ti tieto šatky vždy pripomínajú miesto, odkiaľ pochádzaš a kde je tvoj domov.“

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x