bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Posledná nevera

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:200
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

Lepšia cena: 7,48 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 7,65 € (vrátane DPH)
Bežná cena:8,90 €
Ušetríte: 1,25 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 6,20 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Posledná nevera

"Milé čitateľky, čitatelia,

s bázňou a dôverou vám predkladám výber zo svojich poviedok. Zostavil som ho z niekoľkých starších – počnúc poviedkou Suliko, ktorú som napísal v roku 1984, ale publikujem ju až v tejto knihe, pokračujúc poviedkami Mimoriadny rýchlik, Busta, Zájdeme spolu na Podzávoz, Posledná nevera, Dávno som sa tak nezasmial a Srdce v podmienke. Tieto dielka zahŕňala moja prvá kniha Lepší ako včera, vyšla však v neveľkom náklade. Rozhodol som sa preto znovu vydať najlepšie zo starších poviedok a doplniť ich novými, ktoré som napísal v posledných rokoch. Väčšinu príbehov som zažil alebo mi ich prerozprávali.

Ten, ktorý mi rozprávala moja dcéra Adela, som si netrúfol napísať. Bol príliš smutný. Odohrával sa na detskej onkológii, kde sa strieborná niť spájajúca dvanásťročnú Adelku so životom postupne stenčovala. Dievčatko bolo skvelou tanečníčkou, a keby nie zákernej choroby, nepochybne by z nej vyrástla tanečná jednotka. Sily jej ubúdali, svoju obľúbenú reláciu Let´s Dance sledovala z nemocničného lôžka. Moderátorka tohto programu, tiež Adela, chodievala pravidelne na detskú onkológiu podeliť sa s deťmi o radosť i nádej. Snom chorého dievčatka bolo mať aspoň raz na sebe také krásne šaty, aké pre moderátorku navrhoval známy módny návrhár. Adela teda poprosila Ferka Mikloška a ten navrhol malej Adelke najkrajší model, aký dovtedy vyšiel z jeho dielne. „Vyzeráš ako anjel,“ povedal Ferko, keď hľadel na vychudnutú postavičku v nádhernej róbe. „Ujo, môžem si ich nechať dozajtra?“ poprosilo dievčatko. „Príde ma pozrieť mama, rada by som sa jej v nich ukázala.“ Keď ráno mama pricestovala, Adelka meravo, ticho ležala. Zaspala vo svojich vysnívaných šatách naveky. Rád by som jej túto knihu venoval. Aj tej druhej Adelke. Za jej srdiečko otvorené chorým, starým, biednym... ba aj bezmocným zvieratkám. "

Jozef Banáš 2012

Všetko o J.Banášovi (fotky, videá, besedy, ocenenia, rozhovory...) nájdete na www.jozefbanas.sk. A buďte k nemu ešte bližšie na Facebooku: www.facebook.com/banas.jozo

 

Detaily o knihe

Názov: Posledná nevera

Objednávací kód NA201792

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Akcie

Blesková súťaž o novinku Posledná nevera

Jozef Banáš láme v posledných rokoch na knižnom trhu rekordy. Idioti v politike, Sezóna potkanov, Zastavte Dubčeka! či Kód 9. Hity, z ktorých sa predali desaťtisíce kusov a jeho fanúšikovia sa dočkali ďalšej knihy, ktorá ich dojme, rozosmeje, no prinajmenšom prinúti zamyslieť sa. viac

Jozef Banáš sa na krste takmer rozplakal

Kniha plná poviedok – vtipných, originálnych a najmä dojímavých. Jednu z nich sa pokúsil na včerajšom krste prečítať samotný autor Jozef Banáš, no so slzami tlačiacimi sa do očí podal knižku moderátorke Hane Rapantovej, aby poviedku Messiho zázrak prečítala radšej ona. viac

Hodnotenie čitateľov

:) (Maria, 9.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Mam rada pana Banasa i jeho knihy. Tato zbierka poviedok sa mi tiez celkom pacila. Su z bezneho zivota na zasmiatie, smutne i veselé. Minimalne dve su z autorovho zivota (Pada sneh na stopro) popripade zo zivota jeho znamych. V knihe si podla mna kazdy najde to svoje.

Banáš (Ivan Hlavac, 4.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Začítal som sa tak, že som zrazu zistil, že už je koniec. Parádne čítanie. Pán Banáš nesklamal.

Príbehy, ktoré píše sám život (Katka, 12.8.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Táto kniha bola moja prvá od Banáša (musím povedať že som veľmi zvedavá na aj na jeho romány) a zároveň prvá zbierka poviedok. A musím povedať že mne sa veľmi páčila. Pri čítaní som sa zasmiala, poplakala si, ale aj sa zamyslela nad životom a všetkým okolo mňa. Myslím si každý si medzi poviedkami nájde to svoje a preto určite odporúčam!

Prečo nie?! (Ľubica Šťastná, 16.3.2013) Odpovedať

Krásne a dojímavé poviedky od autora, ktorý vie o čom píše. A hoci troška iným štýlom písané, určite stoja za prečítanie.

Hodnotenie (Dominika, 12.11.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Kniha, ktorá by mala každému niečo dať. Poviedky, ktoré vás chytia za srdce, v ktorých sa nájdete, na ktorých sa zasmejete...Je to trocha náročnejším štýlom písané, ale to sa možno zdá iba z dôvodu, že sa neprikladá taký dôraz na štylistiku a náročnejšie súvetia. Sme zvyknutí na ľahký štýl písania, pri ktorom si oddýchneme. Inak odporúčam aj ako skvelý darček :)

príbehy zo života (Monika, 9.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi pekné a pútavé príbehy. Sú to poviedky zo života, v ktorých sa možno niektorí z nás nájdu, možno ste prežili niečo podobné alebo ste niečo podobné počuli. Donútia vás zamyslieť sa nad vecami a situáciami, ktoré ste predtým nevnímali. Niektoré poviedky vás rozosmejú, iné rozplačú (Messiho zázrak), no v každom prípade budete mať veľký čitateľský aj citový zážitok.

hodnotenie (Zuzana Drinková, 8.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Mala som ju zo sebou na dovolenke, a perfektne mi sprijemnila oddychove chvile. Rano som si precitala jednu-dve poviedky a vecer tiez. Dobre pribehy, niektore ma prinutili silno zamysliet vobec nad zivotom a rozhodnutiami, ktore mozme uskutocnit. styl pisania mi vyhovoval. Odporucam kazdemu.

fuu (lala, 15.5.2012) Odpovedať

fu, vyzera to na silne pribehy! :(
Všetky komentáre (8)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

„Neboj, maminka, spolu to zvládneme. Vyliečim sa. Verím tomu!“ povedal odrazu chlapec, čítajúc doposiaľ neznámy výraz v matkinej uplakanej tvári. „Budeme bojovať a Ježiško nám pomôže. Dedko na Vianoce povedal, že Ježiško dobrým ľuďom pomáha a ja som predsa dobrý človek. Či nie?“
Paľkova choroba zomkla celú rodinu. Dokonca i neláskavá svokra sa hneď ohlásila a priniesla ovocie a ponuku – kedykoľvek bude čokoľvek potrebné, dohliadnuť na Paľkovu staršiu sestru Martinku, zaviesť ju do školy, napísať s ňou úlohy. Bola jej vďačná. Manžel v práci veľa cestoval, ale predtým, ako odcestoval na niekoľko dní do Krakova, odviezol Tamaru s Paľkom na detskú onkológiu na bratislavských Kramároch. Prvé dni boli pre Tamaru ako zlý sen. Hľadieť na utrápené matky s menšími i väčšími deťmi s holými hlávkami bez vlasov, napojené na všadeprítomné infúzie, bolo strašné. Ošetrujúci lekár ju informoval, že Paľko má AML – akútnu myeloidnú leukémiu. Viac nepovedal, no tváril sa vážne. Na internete Tamara zistila, prečo mlčal.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x