bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Americký ostreľovač

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Americký ostreľovač

Autobiografia najznámejšieho ostreľovača vo vojenskej histórii Spojených štátov

Kyle otvorene rozpráva o hrôzach vojny ako človek, ktorého dva razy postrelili a ktorý tragicky stratil dvoch blízkych priateľov. Kniha Americký ostreľovač je tak zároveň poctou jeho spolubojovníkom. V príbehu vystupuje aj Chrisova manželka Taya, ktorá sa úprimne zveruje s tým, ako do ich životov vstúpila vojna a ako poznačila ich manželstvo, deti, aj Chrisa samého.
Americký ostreľovač je autentický vojnový triler a zároveň hlboko osobná spoveď jedinečného človeka.

Kylovo strhujúce rozprávanie o jeho neuveriteľných zážitkoch z Iraku sa radí k najpozoruhodnejším vojnovým memoárom.

Z anglického originálu American Sniper (William Morrow,
an Imprint of HarperCollinsPublishers) preložil Marek Leško.

Dostupné verzie titulu

Americký ostreľovač Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Americký ostreľovač

Originálny názov: American Sniper

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Perfektné ! (Tibor Szabó, 27.11.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi dobrá kniha, Kúpil som v kníh kupectve. Má to viacej sérii ale Hneď po 2 hodinách som prečítal 8 strán a všetko si pametám. Tú knižku milujem. Je v nej zaujímavý dej. Začítal som sa ihneď to mi mama strkala čipsy rovno do tváre :D Zatiaľ som na strane 21 ale je to napínavé :)

opät... (Martin Simides, 17.2.2015) Odpovedať

neoslovila ma
neviem koľko kníh ešte tento autor mieni napísať, ale všetko je to len o tom istom - aká je Amerika úžasná. Prečítal som túto knihu, ako aj Amerického odstreľovača, ale ďalšie už nepotrebujem čítať. Je to stále o tom istom. No mám na to svoj názor, aj na dvojičky a o klasickom americkom patriotizme... Ale pre nezaujatých - dobre napísané /ľahko čitateľné pre laikov/

Škoda peňazí (Vlado, 1.9.2013) Odpovedať

som sklamaný(á)
Škoda peňazí, asi tak by som charakterizoval túto knihu. To, že má niekto najviac zárezov na pažbe neznamená, že vie napísať pútavú a zaujímavú knihu. Koniec-koncov sám tam píše, že ho presvedčili, aby túto knihu napísal. Nezaujímavé, nudné, povrchné, výkon služby mieša so svojím súkromným životom a svojimi depkami. Ten, kto si prečíta knihy o SEAL od Richarda Marcinka pochopí, že toto je len slabý odvar. V každom prípade sú to zelené gumy s výplachom mozgu. A ako krásne píše o svojej "práci", ktorú má tak rád... Alebo deti má tak rád? Alebo žeby manželku? Alebo Boha ako neveriaci-veriaci? Počas 9 rokov bol 4 krát na misii v Iraku, chytil zopár škrabancov a nakoniec ho doma odpráskne šibnutý kolega veterán, tiež bývalý snajper. Neuveriteľný paradox... A ešte chcem podotknúť, že som si zakúpil e-knihu, ktorú som čítal cez tú ich čítačku Wooky. Skoro ma šiblo od jedu. Knihu nevedelo stiahnuť, ale platbu zrealizovať áno. Ukazovalo že kniha je stiahnutá na 100%, ale fyzicky som ju nemal.Po 2 týždňoch mi ju nedovolilo čítať, lebo "Zadajte meno a heslo, musíme si všetko overiť,aby čítačka správne fungovala" alebo "nemáte v knižnici žiadnu knihu, prihláste sa a stiahnite si ju"... Nepoznám horšiu a otravnejšiu aplikáciu na e-knihy, ako je Wooky

Pečenahus123 (Jamas, 14.11.2019) Odpovedať

Je to biografia takže je jasné že tam spomína aj svoj osobný život.Nie je to kniha iba o SEAL

Život amerického ostreľovača (MarikaMM, 30.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi pútavá kniha. Spočiatku som to nechcela čítať, no stačilo prvých pár strán a už som to nemohla pustiť kým som to nedočítala.Zaujímavý opis života ostreľovača, jeho práca a taktiež jeho vzťahy s manželkou a rodinou. Presne opísaný vplyv práce na život rodiny. Detailne popísané strety s nepriateľmi, zabíjanie ľudí a chladný pohľad vojaka na ľudí (povstalcov). Najviac sa mi páčil opis ako výcvik vplýva na rozhodnutia a psychiku vojakov, ktorí si nevedia určiť priority či je na prvom mieste rodina alebo vlasť. V tomto prípade je jasné, že vojak si vybral vlasť, na čo doplácala aj manželka aj deti. Preto v reálnom živote nerozumiem prečo si teda takýto chlapy, oddaný vlasti, vôbec zakladajú rodiny, ktoré len doplácajú a trpia, lebo žena je na všetko doma sama a len tŕpne či sa jej muž vôbec vráti...no a samozrejme deti vyrastajú bez otcov. V tejto knihe je to skvele opísané!

Najlepší americký ostreľovač (Miloš Paľo, 21.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu som dostal na narodeniny a bol som veľmi nadšený. Celá rodina radi čítame a túto knihu si už prečítali všetci chlapi v mojej rodine. Americký ostreľovač je silná kniha nad ktorou musíte premýšľať, pretože keď rozpráva príbeh človek, ktorý zabil niekoľko ľudí a ten počet nie je malý nie je možné aby sa vás to nedotklo. Vojak rozpráva tak pútavo a smutne, že vás to pohltí a musíte čítať ďalej a ďalej. Viem, že najlepšie túto knihu pochopia vojaci, ktorí to zažili na vlastnej koži ale mne sa kniha páčila a veľmi. V príbehu vystupuje aj Chrisova manželka Taya, ktorá hovorí ako manželova práca jej zmenila život. Najviac som bol zaskočený časťou kde vojak rozpráva o zážitku kde zastrelil muža z 2km. Niekedy uvažujem či ľudia majú obdivovať amerických vojakov alebo ich odsudzovať za to čo robia aj keď bojujú v Iraku. Na niektorých stránkach boli opisované zbrane tak to zmenilo trochu dej a myslím, že to bolo dobré. Páčilo sa mi to, že vojak aj po tom čo zabil toľkých ľudí bol stále veriaci a nezabudol veriť. Viem, že je veľa ľudí, ktorí odsudzujú knihu ale ja som si ju rád prečítal a určite ju odporúčam ľudom, ktorí sa chcú dozvedieť niečo viac o vojne v Iraku a informovať sa o hrôze, ktorú musia zažívať ľudia čo tam žijú. Realita vojny je hrozná ale všetci by mali vedieť ako to tam chodí aj keď je to veľmi drsné

"...Odrazu som bol vojenský expert - neznášal som to." (Kenji, 24.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Keď som knihu dostal, okamžite som odhodil ostatné štyri rozčítané a okrem jednej tematicky veľmi podobnej pre mňa skoro nič neexistovalo. Na začiatku ma trochu sklamalo, že o tréningu SEAL sa tam veľa nedozviete, nedozviete sa tam veľa ani o taktike a o zbraniach tiež len tak na okraj. Môj záujem preto trochu opadol a začal som ju porovnávať s Mark Owen – No easy day, ktorú zatiaľ čítam v angličtine a slovenská verzia bude veľkým ťahákom https://www.youtube.com/watch?v=4iEe3KYb3i4 Lenže niekde v tretine knihy som si uvedomil, že o tréningu SEAL už dávno všetko viem, viem toho aj dosť o taktike a spôsobe vedenia vojny a o zbraniach nehovoriac. Každý kto sa o SEAL trochu zaujíma to vie z iných zdrojov a NEmilitary čitateľom to bude stačiť. To čo kniha dáva sú postrehy a názory, ktoré nenájdete v dokumentoch ani knihách o špeciálnych jednotkách. Drobnosti, ktoré sú pre priaznivca čerešničkou na celkovom obraze torty. Nakoniec sú to autorove názory, ktoré robia knihu výnimočnou. Nejde tu ani o záznamy akcií, pretože to nie je beletria a netŕpne vám pri nich krv v žilách. Sú to priame názory na chyby v armáde, byrokraciu a nezmyselné politické obmedzenia. Skvelým nápadom sú pasáže, ktoré napísala jeho žena. To čo prežívala kým bol v nasadení a ako sa im postupne rúcalo manželstvo. Najsilnejšie časti prichádzajú so smrťou jeho spolubojovníkov, pohrebom, rozlúčkou a zvykmi. Na záver sledujete jeho odchod z armády, pokus o záchranu manželstva a snahu o zaradenie do civilného života. Držíte mu palce pri projektoch pre veteránov a uvedomíte si, že čítate knihu o skvelom vojakovi, človeku s chybami, no človeku so zmyslom pre česť a spravodlivosť. Mužovi ktorý neuhýna a robí to, čo je správne. A nakoniec si uvedomíte, že čítate knihu o mužovi, ktorého 2.2.2013 zastrelil iný veterán z Iraku, jeden z tých, ktorým sa po odchode z armády snažil pomôcť vrátiť do normálneho života. A zistíte, že je vám smutno.

USA svetový žandár! (Peter Bojničan, 15.1.2013) Odpovedať

som sklamaný(á)
Najviac sa mi na tom páčilo, že chlapík je veriaci vrah! Zabil (len z ukážky knihy minimálne cez 40 ľudí a stále verí v boha. Celé je to choré, veď USA nie je a nikdy nebolo napadnuté, tak čo vlastne chlapík robí vraha po celom svete! Keby sa to dialo v USA po ich napadnutí agresorom (ale agresorom v tomto prípade sú USA), človek by povedal, že bráni svoju krajinu, rodinu, občanov! V tomto prípade je však sniper prachsprostý VRAH!

odstrelovac (rovnakd, 15.1.2013) Odpovedať

neoslovila ma
-Spravny postreh! Je az nepochopitelne ,ako je to mozne ze vojak krajiny ktora nieje vo vojnovom stave s inou krajinou hrdinsky chrani zivoty vojakov ktori prisli zabijat. Niekolko tisic kilometrov od svojho domu,v cudzej krajine kam ho nikto nevolal... A hrdinsky zabija ludi,ktori su tam doma! -Niet k tomu co dodat!..........HRDINA!BEST!!!

Iný názor (supervizor, 30.1.2013) Odpovedať

USA Saddama dosadili, tak ho aj zosadili. Nežijeme v dokonalom svete, kde sa veci dejú podľa našich očakávaní a pocitu spravodlivosti. Profesionálny vojak je ako každý iný profesionálny zamestnanec. Robí to najlepšie pre svoju "firmu", za čo je aj platený. Ak s jeho prácou nesúhlasíte, bojkotujte knihu, nech z nej nemá tantiemy.

odstrelovač (vren, 14.6.2013) Odpovedať

priemerná kniha
vojna,vojna a vojak sem nepatrí ako môže byť hrdinom môže byť ale záporný
Všetky komentáre (11)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je tri krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Mesto Ramadi ležalo v provincii Al-Anabar necelých päťdesiat kilometrov od Falúdže. Mnohí z povstalcov, ktorých sme odtiaľ vyhnali, sa údajne zašili v Ramadi. Nasvedčoval tomu aj rastúci počet útokov v tejto oblasti. V roku 2006 sa Ramadi považovalo za najnebezpečnejšie mesto v Iraku. Krásne prvenstvo, len čo je pravda.
Moju rotu poslali do tábora Ramadi, čo je základňa Spojených štátov ležiaca na brehu Eufratu. Naše stredisko zvané Žralok postavil predošlý útvar hneď za hranicami bezpečnej zóny okolo základne.
Keď som konečne dorazil k svojej rote, chalani už odišli na operáciu na východ od Ramadi, a opäť sa nedala zabezpečiť doprava cez mesto. Zase som všetko premeškal...
Premýšľal som, do čoho by som sa medzitým pustil, a tak som zašiel za veliteľom a spýtal som sa ho, či môžem hliadkovať na strážnych vežiach. Povstalci totiž skúšali, ako prísne strážime okolie základne, usilovali sa priplaziť čo najbližšie a strieľali na nás z kalašnikovov.
„Jasné, pokojne,“ odvetil.
Zobral som si pušku, vyšiel hore, a len čo som zaujal streleckú pozíciu, zbadal som v diaľke pobehovať dvoch mužov, ktorí zjavne hľadali dobré miesto, odkiaľ by na nás mohli strieľať.
Chvíľu som vyčkával, kým vylezú z úkrytu.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x