bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







  • Cena platí do: 14.2.2100

Nemám žiadne meno

Vydavateľ: Fragment SK (Vydavateľstvo FRAGMENT, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:52

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Nemám žiadne meno

Neuveriteľný príbeh o osude českej poetky a spisovateľky Dagmar Hilarovej, ktorá ako pätnásťročná strávila dva roky v terezínskom gete.
Knihu vydala pod svojím menom dolnozemská spisovateľka Miep Diekman, ktorá si autorstvo neprávom prisúdila potom, čo jej skutočná autorka dôverčivo zverila svoj rukopis. Po vyše tridsiatich rokoch vychádza autorské dielo Dagmar Hilarovej, ktoré získalo už tri významné literárne ocenenia v českom jazyku, ako si to vždy priala.

Detaily o knihe

Názov: Nemám žiadne meno

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

iba číslo... (Lenka Andrésová, 12.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nikdy som nečítavala žiadne autobiografické knihy. Ale táto ma zaujala už len obalom a tak som si ju kúpila. Môžem povedať, že po jej prečítaní na ňu stále myslím. Vôbec si neuvedomujeme ako by sme mali byť vďačný za to, čo máme. To, o čom v Terezíne a počas celej vojny ľudia mohli iba snívať. Nemali čo jesť, trpeli rôznymi chorobami, bez rodiny, v zime. Pekný príbeh ktorý som prečítala za niekoľko hodín. Tiež mi je ľúto, že autorku ukrátili o autorské práva. Súcitím a dávam jej 5 hviezdičiek.

Nemám žiadne meno (Marianna Fabušová,Dechtice117,okr.Trnava,91953., 30.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Milujem príbehy zo skutočnosti.Kedže aj môj dedko bol v Terezíne-príbeh ma o to viac upútal.Pútavými slovami vykreslený smutný dej-plný rešpektu a pocitov.

páni... (Patrícia Kasalová, 22.8.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Keď sa vám knižka dostane do rúk, zistíte že je veľmi útla. Sprvu som očakávala niečo vo väčšom formáte. Lenže keď som si ju otvorila a prečítala tak som bola spokojná. Ako inak nie je dôležitý obal, ale obsah. V prvej časti nájdeme celý príbeh knihy od začiatku. V druhej denník a nakoniec v tretej niekoľko strán o ukradnutom autorstve knihy. Dejepis a históriu mám celkom rada. V škole sme sa neučili úplne podrobne o týchto záležitostiach, ktoré Dagmar zažila. Spomínali sme si vojnu a všetko okolo nej a musím povedať, že ma to zaujalo. Keď som natrafila na túto kniha, tak som neváhala si ju vypýtať. Zaujala ma svojou anotáciou a dobrými ohlasmi. Príbehy z minulosti a z čias vojny ma obzvlášť bavia. Čítať a premýšľať nad tým všetkým bolo zaujímavé. Keď si predstavíte koľko ľudí tam muselo ísť a koľko ich v koncentrákoch zomrelo je to smutné. Dagmar toho prežila mnoho, aj napriek obludným podmienkam, bola statočná a rozumná. Nedokážem pochopiť, ako sa jej v Terezíne podarilo byť milá a k tomu všetkému prežiť. Dokonca sa zamilovať. Ja už len keď som to čítala tak mi prišlo zle. Zlepšiť to dokázali jedine básne, ktoré sú medzi útržkami dňa. Odo mňa má určite rešpekt a veľa obdivu. Denník, ktorý si písala, je napísaný pekne. Jediné, čo mi vadilo bolo to, že ho tam bolo značne máličko. S radosťou by som dokázala prečítať ďalších cca. 100 stránok. Čo sa týka o ukradnutom autorstve, je to vážne smutné a pesimistické. Celkovo je táto knižka zaujímavé čítanie a podľa mňa sa bude páčiť tým, ktorí majú radi históriu a príbehy spätá z nej.

vynikajuca kniha (Jarmila, 20.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Utla kniha,ktora Vas zaujme. Je vypovedou o nezmyselnosti ludskeho utrpenia, vojen, hladu....Mna len zaraza fakt, ze sa najdu ludia , ktori su ochotni si privlastnit autorstvo takehoto pribehu.

Koncentrák (Martina B, 29.11.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Mám rada túto tematiku, konkrétne koncentračné tábory. Nevychádzam z údivu, ako dokázal jeden človek takto sfanatizovať ľudí, aby páchali takéto zverstvá. Kniha je útla, vo forme denníku, miestami milá a úsmevná, miestami zas smutná a človeku sa nechce veriť. O to viac zapôsobí na čitateľa, keďže samotnou autorkou je Češka.

silné... (Andy, 15.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Malá, tenká knižočka s veľkým posolstvom. Dagmar dostala lístok do Terezína. Nevedela, čo všetko to bude pre ňu znamenať, čo všetko stratí, vedela len, že doma ostáva otec i mama. V Terezíne prestala byť dievčaťom Dagmar a stala sa číslom … Píše denník a tak sa môžeme vžiť do jej kože, do jej pocitov, prežiť strach, vidieť to všetko jej očami. Očami dievčaťa, ktoré je v koncentračnom tábore každý deň konfrontované so smrťou, hladom, či smútkom. Denník je doplnený o obrázky a básne, ktoré to všetko akosi násobia. Až čudne vyznieva pre mňa fakt, že sa našiel niekto, kto bol schopný privlastniť si tento príbeh, vydať sa za autora … je dobré, že pravda vyšla na povrch a kniha uzrela svetlo sveta aj u nás. Je dobré vydávať knihy so spomienkami z koncentračných táborov, iba tak je istota, že sa na tie zverstvá NIKDY nezabudne.
Všetky komentáre (6)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x