bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







27 čiže smrť robí umelca

Vydavateľ: Q111 (Dašková Kvetuša - Vydavateľstvo Q111)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 24.04.2024 02:54

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: 27 čiže smrť robí umelca

27 rokov je pre jednu z postáv smelého, veľmi súčasného literárneho diela osudovou magickou hranicou, na ktorej striehne smrť a s ňou aj sláva a teda vlastne nesmrteľnosť. Aspoň podľa toho, koľko rockových hviezd najrozmanitejším spôsobom, vrátane samovrážd,
odišlo v tom veku zo života. Ich výpočtom sa kniha vlastne začína a predznačuje, že vonkoncom to nie je tradičný román – ani obsahom ani formou.

Dej sa rozvíja, splieta a zase rozplieta v štyroch líniách veľmi odlišných rozprávačov vrátane onej hľadačky uznania a slávy ako literátky a imaginárneho šťastia ako ľudskej bytosti ženského rodu.

Autorka je Slovenka žijúca vo Fínsku a uvedený román napísala po fínsky. Dostala zaň v minulom roku cenu za debut a bola nominovaná aj na najvyššiu fínsku literárnu cenu. Jej román je mimoriadne dielo tak obsahom, ako i formou, kde hlavnými protagonistami sú rodina žijúca zo sociálnych dávok a mladá nedoštudovaná žena, ktorá prichádza do Fínska, aby tam študovala tamojší život a uplatnila svoje literárne ambície. Dej prebieha v štyroch rozprávačských líniách. Nie je to nenáročné čítanie, ale navzdory tomu vtipné, pútavé a čítavé.

Detaily o knihe

Názov: 27 čiže smrť robí umelca

Originálny názov: 27 Eli kuolema tekee taiteilijan

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

zaujímavý knižný počin :) (Petra Hanzelová, 14.3.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Veľmi zaujímavá knižka prerozprávaná prostredníctvom štyroch nezvyčajných rozprávačov, mačky Cassandry, auta značky Opel, pána Prasiatka- najobľúbenejšej hračky malej Púpavky a slovenky Marty píšucej pod pseudonymom Angie. Marta sa vo svojich 27 rokoch rozhodne presláviť a zároveň umrieť netradičnou smrťou na štýl umelcov z Klubu 27.Odchádza na samotu do Fínska hľadať inšpiráciu v spolužití s rodinou vyznávajúcou prísne ekologický spôsob života a zisťuje, že sa v ňom nachádza, čo ale na záver stroskotá po návrate odídenej pani domu. Trošku mi vadilo to množstvo nadávok, ktoré naozaj nebolo nutné, ale oceňujem autorkinu kreativitu a hlavne skutočnosť, že sa jej podarilo knižne presadiť vo Fínsku.

Román napísaný zaujímavou formou (Barbora Miklášová, 18.5.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
27 čiže smrť robí umelca má fantastický spôsob odvyprávania. Hlavná hrdinka, ktorej všetci hovoria Angie, odchádza do Fínska hľadať inšpiráciu pre svoju knihu. Má totiž 27 a to je ten vek, kedy sa veľa umelcov preslávi. Smrťou. Druhou hlavnou líniou je rodina s troma deťmi kam Angie prichádza. Plyšová hračka Pánprasiatko najmladšej členky hovorí svoj dej veselým až infantilným spôsobom, auto Opel Astra vám povie kde kto sedí, akou rýchlosťou ide i koľko metrov prešlo a mačka Kassandra má na svoje okolie pomerne povýšenecký pohľad. V častiach Angie nechýbajú jej umelecké pokusy. To všetko sa navzájom prelína, dej plynie a postupne sa vyvýja, nebol okamih kedy by som sa nudila a chcela preskočiť pár stránok. V knihe boli detaily, ktoré moje celkové hodnotenie o stupienok znížili, ale na prvotinu ide o skvelé dielo a 27 čiže smrť robí umelca si zaslúži pozornosť nielen preto, že autorka je Slovenka žijúca vo Fínsku a za knihu získala cenu denníka Helsingin Sanomat a je aj medzi finalistami Anasoft litera 2012. Rozhodne odporúčam a nľutujem, že som si knihu zakúpila.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x