bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Žena bez čísla

Vydavateľ: Motýľ s.r.o. (Vydavateľstvo Motýľ, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:54

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Žena bez čísla

Jedinečný a nesmierne dojímavý príbeh, ktorý na svoje vyrozprávanie čakal šesťdesiat rokov.
Iby prežila detstvo v Československu a v roku 1938 ju zvolili za najkrajšiu Bratislavčanku. Keď sa začali šíriť zvesti o prenasledovaní Židov, jej rodičom sa ju podarilo nelegálne prepašovať do Maďarska. V knihe Žena bez čísla píše o tom, ako ju zatkli príslušníci tajnej polície, ako ju uväznili a mučili nielen pre jej židovský pôvod, ale aj pre nelegálne prekročenie maďarských hraníc a pomoc odbojovému hnutiu. Nakoniec ju poslali do koncentračného tábora Osvienčim-Brezinka, kde jej na zápästie nevytetovali číslo. Dodnes netuší, či na ňu zabudli, alebo neoznačili ani ďalších z transportu. V júni 1944 sa Iby dostala do tábora nútených prác ako sestrička a neskôr sa stala zodpovednou za nemocničný barak. Riskovala život za slabých a bezmocných a snažila sa ich uchrániť pred plynovou komorou. Počas vojny však stretla aj veľkú lásku...

Strhujúci príbeh najkrajšej Bratislavčanky očaril televíznych tvorcov BBC aj bristkú verejnosť a najnovšie sa predstavuje slovenským čitateľom.

Raz po sprchách nám namiesto tvrdého, sterilizovaného odevu dali biele blúzky, tmavé sukne a pevné topánky. V ten deň sa ani z komínov krematória nevalili obvyklé kúdole zapáchajúceho dymu. K stene baraku, kde sa odohrával apel, medzitým priniesli niekoľko dlhých stolov a okolo nich poukladali drevené lavice a stoličky. Prikázali nám, aby sme si sadli. Každej dali korešpondenčný lístok a ceruzku.
„Píšte domov!“ zaznel povel.
Prichádzala k nám skupinka ľudí. Doktor Mengele so svojím štábom sprevádzali preláta katolíckej cirkvi odetého do červeného kardinálskeho rúcha.
Podišiel k nášmu stolu. Na chvíľu som zdvihla hlavu, upútala som jeho pohľad a povedala som: „Non credite quod videte. Ecce non est veritatem.“ (Neverte tomu, čo vidíte, lebo to nie je pravda.)

Detaily o knihe

Názov: Žena bez čísla

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Uzasna (Mimi, 6.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Uz velmi dlho som premyslala nad touto knizkou. Ci ju vobec kupit a ci vobec citat kedze je z velmi zleho obdobia. No musim povedat ze ju odporucam. Je uzasna, hlavna hrdinkami si presla hrozami o ktorych sa nam iba sniva, jedno vazenie za druhym.. A vsetko ustala. Knizka ma pohltila od prvej stranky.

pravdiva (Kamila, 1.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Odporúčam všetkým ľudom, ktorých zaujímajú príbehy z histórie a z obdobia vojen, koncentračných táborov. Človek by mal poznať históriu, a mal by si zobrať ponaučenie do dnešného sveta. Kniha nesie myšlienku, aby sme sa navzájom rešpektovali a nevyvyšovali sa jeden nad druhým. Všetci sme si rovní :)

Tomu sa hovorí prežiť o vlások (Jana P., 7.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tá žena si prešla čím len mohla, ale stál pri nej anjel strážny a je skutočne úctyhodné, že to, čo prežila dokázala napísať, lebo na spomienky a hlavne tie bolestné, sa ťažko spomína...príbeh ženy, ktorá prežila koncentračný tábor a spamätala sa z toho...obdivuhodné!

Zena bez cisla (Janka Grznarova, 10.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Zaujimavo napisany pravdivy pribeh zeny ktora prezila Osvecim. Autenticka vypoved mladej zidovky ktora prezila prenasledovanie zidov. Rodicia ju chceli uchranit pred konentracnym taborom a pomohli jej utiect do Madarska kde vsak prezila tiez muky prenasledovania zidov, vazenie a pod. Bola odvlecena do koncentracneho tabora Osvecim Brezina. Nakoniec po skonceni vojny jej pomohla znalost cudzich jazykov a zalubila sa Anglickeho dostojnika......

skutočná (Vivien, 10.3.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nadherna kniha, dojímava, ale aj veselá, neuveriteľny skutočný príbeh. Oplatí sa prečítať, nakoľko opisuje život na Slovensku pred, počas a po vojne.Rozprávanie očami dievčaťa, ktoré to všetko zažilo. Takéto knihy by mali byť povinné čítanie, lebo cítite takmer na vlastnej koži, čím si museli ti ľudia prejsť. Nechápem, ale to asi nikto, čo mali nemci proti židom. Prečo si vybrali práve ich?

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát osem?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x