bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kráľovstvo detstva

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kráľovstvo detstva

Judy McFarlandová to nemá jednoduché – trápi sa s manželom závislým od liekov aj s výchovou pubertálneho syna Scotta. Zvyšok síl venuje svojej práci učiteľky v škôlke, ktorej je celkom oddaná – a život jej akosi uniká pomedzi prsty. Útechu nájde v pomere so šestnásťročným študentom Zachom, synovým kamarátom, a škandál na seba nedáva dlho čakať. Mladý Zach zakázaný vzťah spočiatku vníma ako vášnivé dobrodružstvo, postupne však naňho doľahne ťarcha možných následkov a chce sa z neho vymaniť. Zverí sa rodinnej priateľke a aj Scott čosi šípi. Judy nezvláda rozchod s mladučkým milencom a psychicky sa zrúti. Drámu umocňuje náhla smrť Judinho manžela a Scottov útek z domova. Judy sa odhodlá na zúfalý krok...

Rebecca Colemanová svojím románom rozvírila vo verejnosti búrlivú diskusiu. „Pri skladaní bielizne v obývačke som zachytila správu, že zase zatkli učiteľku za sexuálny vzťah s mladým študentom. Tieto správy sa objavujú s takou neznesiteľnou pravidelnosťou ako hurikány na Floride alebo informácie o wellness pobytoch celebrít,“ hovorí autorka.
Príbeh podáva striedavo z perspektívy učiteľky a z perspektívy chlapca, aby vysvetlila motívy ich konania. Nech už boli akékoľvek, autorka jednoznačne odsúdila konanie dospelej, psychicky narušenej ženy ako lovkyne a maloletého chlapca označila za obeť. Jej Zach reprezentuje tých bezmenných mladých mužov, ktorí sa stali ľahkou korisťou frustrovaných starnúcich žien.

Z anglického originálu The Kingdom of Childhood (Mira Books 2011) preložil Alojz Keníž.

Detaily o knihe

Názov: Kráľovstvo detstva

Originálny názov: The Kingdom of Childhood

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Prekvapila (renka, 11.7.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha je dobre napísaná, výborne sa číta. Pravdivé pocity zakázanej lásky. Nátlaky zo strán okolia. Doporučujem téma stále aktuálna.

Thank you ... (Dejv, 11.7.2014) Odpovedať

priemerná kniha
... for that fine forensic analysis, Mrs. Coleman. Of course, the experience of it was... somewhat different ;) ... alebo ani nie ? :P

najočakávanejší kontroverzný román (Katka Hanzelová, 31.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Myslím že popisok "najočakávanejší kontroverzný román toho roka" je trošku nadsadený..ja ho za až tak kontroverzný nepovažujem, alebo som len skazená realitou naokolo? Ale každopádne fajn téma. Nefungujúce manželstvo, zlý vzťah s vlastným synom doženie Judy do vzťahu s fešným rovesníkom jej syna.. ona to ale psychicky nezvláda a hystérie a žiarlivosť ju zničia, doženú k samovražde..Nakoniec prichádza o všetko, manžela, syna, prácu i dobrú povesť..Z hodnotenia uberiem jednu hviezdičku len kvôli tomu, že mi miestami šli na nervy Judyne hysterické scény .A veľká vďaka autorke že moment odhalenia a priznania sa vtesnala na posledné tri strany,tieto okamžiky boli napísané tak, že som ich prežívala priamo s Judy a hanbila som sa spolu s ňou ( respektíve aj za ňu) ako pes ....Inak veľmi príjemné čítanie, a hlavne by musela byť zábava pozorovať ma počas posledných strán ako som sa ošívala, okúňala a červenala od hanby, no nechcela by som si to prežiť v jej koži :D

Zaujímavá kniha (Jakub Ščerba, 15.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Skvelá kniha, ktorú som si kúpil a nebudem ľutovať. Zo začiatku sa mi trochu nepozdávala ale potom som sa do toho dostal. Už ju prečítala aj mama a tiež sa jej kniha veľmi páčila. Najprv som trochu nechápal ako je to s rozprávanim Zacha a potom Judy ale potom to pre mňa bolo v pohode. Autorka dobre opísala problémy dnešnej doby, ktoré sa môžu stať každému. Učitelia by si mali dávať pozor. V knihe bolo dobre opísané ako bola Judy závislá na Zachovi, niekedy mi to pripadalo až nenormálne. Mal som rád ako Judy spomínala svoju kamarátku a detstvo pekne to oživilo knihu. Bol som sklamaný z konca ale zároveň to skončilo veľmi zaujímavo. Inak to ani nemohlo dopadnúť. Keby Judy mala doma oporu akú potrebovala nikdy by chlapcovi nepodľahla. Všetka vina sa kládla na učiteľku ale pri tom si myslím, že aj chlapec mal na tom veľa viny. Knihu by som chcel odporúčiť všetkým je veľmi dobre a pútavo napísaná.

Veľmi dobrá kniha (Martina Paľová, 10.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Na začiatku sa mi kniha zdala nudná, pretože sa tam nič závažnejšie neudialo. Musím povedať, že ma veľmi miatlo preskakovanie osôb, že raz príbeh rozprával Zach a potom Judy. Postupne som sa do toho dostala a kniha bola skvelá. Je to zvláštne keď si spolu začne učiteľka a študent medzi, ktorými je taká veľká veková hranica. Páčilo sa mi ako Judy spomínala na svoje detstvo a na svoju kamarátku Bobbie, ktorá zomrela na rakovinu. Koniec bol prekvapivý a určite som to tak nečakala. Musím povedať, že povolanie učiteľky nie je až také jednoduché ako som si myslela veď človek nikdy nevie, že kedy sa zaľúbi a v akom veku. Túto knihu som si požičala z knižnice a nebudem to ľutovať:) Autorka odviedla skvelú prácu niekedy by som povedala, že je to skutočný príbeh ale ako som sa dočítala tak nie je. No musím povedať kniha je veľmi zaujímavá a dá sa povedať, že poučná lebo určite nie je dobré začať si so študentom. Určite si Kráľovstvo detstva prečítajte je to veľmi dobrá kniha

Dnešná problematika (Michaela P., 7.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha sa dotýka problematiky ktorá je známa každému. Z počutia, zo sledovania televízii nedajbože z vlastného - osobného poznania. Dosť krehká téma kde sa názory ľudí rozdeľujú. Autorka nám priniesla dosť kritický pohľad na učiteľku ktorá si začala s maloletým chlapcom. Spravila obeť z neho, tak ako to vo svete bežne funguje. Ale je to skutočne tak? V tejto knihe je pozoruhodné, že autorka prináša aj pohľad chlapca aj pohľad učiteľky. Pre chlapca to bolo najprv niečo nepoznané, niečo čo chcel skúsiť. Pre učiteľku, ale tiež. Obaja to zo začiatku brali ako pokušenie, ktorému by sa mali vyhnúť, ale nevyhli a tak to malo následky. Ovšem, len na jednej strane. Učiteľka nezvládla situácia doma, v škole, všade okolo a chlapec? Ten začal viesť nový vzťah s dievčaťom jeho snov. A dokonca bol ešte aj ľutovaný. Niekto si položí otázku: "A kde je spravodlivosť?" a niekto zase odpovie: "Tam sedí vo väznici (učiteľka)" Každý nech si vytvorí názor sám, ale táto kniha vám možno určitou čiastkou dopomôže alebo vás zmätie ešte viac ako ste boli.

Kráľovstvo detstva (eva, 14.7.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som prečítala počas jedného upršaného odpoludnia a nemohla som sa od nej odtrhnúť. Téma, ktorá sa veľmi nerozoberá a je podaná aj z pohľadu obete. Neviem, ale to začiatku si človek myslí, že ten 16-ročný vyspelý chlapec (nielen fyzicky, ale aj psychicky) nemôže byť obeťou, pretože všetko sa deje dobrovoľne a na jeho podnet... Až keď sa "vzťah" zrelej ženy - učiteľky a chlapca posunie v čase, nadobúda iné rozmery, inú hĺbku vzťahu, inú intenzitu... Je tu dobre vykreslená závislosť ženy na chlapcovi, pretože doma nemá žiadne citové zázemie (muž ju ignoruje, buduje si kariéru a droguje, pubertálny syn ju len trpí a dcéra je mimo domu na VŠ, ale ani s ňou nemá dobrý vzťah)a všetku svoju pozornosť sústredí len na Zacha, synovho spolužiaka, ktorý jej však pripadá oveľa-oveľa vyspelejší ako jej vlastný syn, s ktorým si nemá ani čo povedať, podobne ako so svojím manželom, s ktorým už nemá nič spoločné... Knihu som o to viac prežívala, že sama som vo veku hlavnej hrdinky a mám tiež 16-ročného syna... Určite stojí za prečítanie.
Všetky komentáre (7)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Odrazu som začula mužský hlas, hovoril priateľským tónom po nemecky. Zdvihla som hlavu a predo mnou na druhej strane kríka stál Zach Patterson, usmieval sa a prihováral sa mi. Všetko som mu rozumela a dokonca aj v sne som sa v duchu obdivovala, aká som dobrá. Neodpovedala som mu, len som jedla brusnice, pričom tie najzrelšie mi padali na špičky sandál. Aj naďalej som čupela a dovolila mu, aby ma bozkával, ako bozkáva muž ženu. Vtom sa ma však zmocnila predtucha, že budem mať z toho zle.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x