bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







22.11.1963

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,10 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: 22.11.1963

Dvadsiateho druhého novembra 1963 zazneli v Dallase tri výstrely, prezident Kennedy padol mŕtvy a svet sa zmenil.

Čo keby ste dostali možnosť tomu zabrániť? Stephen King tentoraz berie čitateľov na neuveriteľnú cestu do minulosti. Jake Epping, tridsaťpäťročný učiteľ angličtiny z mestečka Lisbon Falls v štáte Maine, si privyrába vyučovaním v kurzoch pre dospelých. Požiada svojich študentov, aby napísali slohovú prácu o udalosti, ktorá zmenila ich život. Pri jednej z nich mu vyhŕknu slzy – číta srdcervúci príbeh o tom, ako sa raz večer pred vyše polstoročím vrátil otec Harryho Dunninga domov a kladivom zabil jeho matku, sestru aj dvoch bratov. Jake si pri čítaní tejto slohovej práce uvedomí, že dejiny – Harryho aj tie veľké americké – sa často zvrtnú na maličkosti... Onedlho mu jeho známy Al, majiteľ miestnej reštaurácie, prezradí tajomstvo. V jeho špajze sa nachádza brána do minulosti, do konkrétneho dňa v roku 1958. Al prehovorí Jaka, aby sa podujal na misiu, ktorej zasvätil veľkú časť života – zabrániť atentátu na Kennedyho. Tak sa začína Jakov nový život v minulosti. Stáva sa z neho George Amberson v ére Kennedyovcov, Elvisa Presleyho, veľkých amerických áut a všadeprítomného cigaretového dymu. Každá zákruta na ceste časom, zo škaredého malomesta Derry (kde musí Jake vyriešiť záležitosť s Dunningovcami) do milého mestečka Jodie v Texase, kde sa Jake nebezpečne zamiluje, ho vedie k samotárovi a čudákovi menom Lee Harvey Oswald a do Dallasu, kde sa minulosť stáva až neznesiteľne napínavou a kde sa dejiny už vôbec nemôžu nazývať dejinami.

Z anglického originálu 11 22 63 (SCRIBNER, a Division of Simon & Schuster, Inc., 1230 Avenue of the Americas, New York 2011) preložili Marína Gálisová a Vladislav Gális.

 

Detaily o knihe

Názov: 22.11.1963

Originálny názov: 11/22/63

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Dotlač (Anonym, 22.1.2021) Odpovedať

vrelo odporúčam
Stále nie je v pláne žiadna dotlač alebo nové slovenské vydanie tejto skvelej kingovky? 2. české vydanie románu vychádza po 9 rokoch začiatkom februára, takže prinajhoršom si zakúpim aj to, ale pokojne by som si počkal, ak by som vedel, že niečo podobné plánuje aj Ikar na Slovensku.

Dotlač (bux.sk, 26.1.2021) Odpovedať

Dobrý deň, bohužiaľ vydavateľstvo Ikar nemá v pláne na rok 2021 dotlač tohto titulu.

dotlac? (tuomas, 13.11.2019) Odpovedať

vrelo odporúčam
dotlac nebude? cakam na nu uz par rokov a stale nic...

dotlač (bux.sk, 13.11.2019) Odpovedať

Dobrý deň, vydavateľstvo IKAR zatiaľ dotlač tohto titulu neplánuje. K dispozícii je však stále dostupná elektronická kniha.

king je king (Sisa, 28.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dočítaný po týždni, čas sa mi strašne vliekol, keď som knihu nedržala v ruke, mala som pocit, že ju musím rýchlo rýchlo čítať, dočítať čo najskôr, aby som vedela aký bude koniec. Keď som sa začítala bola som v príbehu, všetko som videla, cítila, prežívala, s "Georgom" sa smiala aj tŕpla, chápala jeho konanie a držala mu palce. V poslednej kapitole ako bol opisovaný ten vnútorný boj, či ostať a žiť svoj sen alebo sa vrátiť, to bolo niečo krásne, ale efekt motýlich krídel je sviňa :-D Neviem si predstaviť v sebe taký vnútorný boj i keď život nám isto do cesty niečo podobne reálne postaví.. Priznám sa, že počas čítania knihy som si viackrát na ytb prehrala skladbu "In the moon" a predstavovala si ten ich legendárny tanec v škole :-) Ešte k autorovi.. Väčšinou, keď človek číta scifi pripadne triler tak si uvedomuje, že je to fikcia ale pri tomto autorovi som taký pocit nemala. Zo všetkého som cítila, že by sa to reálne mohlo predsa len niekde stať aj keď je to neuveriteľné, ale však je plno záhad na svete napr. bermudský trojuholník pravda?? Väčšinou som mala vo zvyku po dočítaní jednej knihy hneď siahnuť po druhej. Teraz však mám pocit, že si túto musím nechať ešte v "sebe", popremýšlať a vychutnať si pozostatky príbehu. Každopádne už mi cestuje druhý King. Ostávam verná

Výnimočná kniha, výnimočný príbeh ... (Lia, 10.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Klobúk dole ... Obdivujem ho, za tú odvahu, napísať knihu o záchrane amerického prezidenta J.F.Kennedyho, pred atentátom. Nenechajte sa odradiť počtom strán - je ich 792 ... skutočne stoja za prečítanie. Ja som ich zdolala za 5 dní. Je to lahôdka a číta sa ľahko. Po prečítaní som nad ňou uvažovala a nechcela by som byť v koži Jakea Eppinga. Nechcela by som, aby si ma Al, majiteľ bistra, vybral. Nemala by som dostatok odvahy vykročiť do minulosti, s takým nezávideniahodným zámerom ... Nechcela by som hľadieť do očí Leemu Oswaldovi ... Ale hlavný hrdina na to silu a odvahu mal. Podarí sa mu zmeniť americké dejiny/nepodarí sa mu to, odpoveď nájdete v knihe. A garantujem Vám, že po prečítaní tejto vynikajúcej knihy, na dátum 22.11.1963, nikdy nezabudnete.

skvely roman (Lucia, 4.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Keďže S. King je mojím obľúbeným spisovateľom, na túto knihu som sa nesmierne tešila. A King ma opäť raz nesklamal... Vynikajúce čítanie! Pri čítaní opisov kennedyovskej doby som sa cítila, ako by som tam bola... Skvelo spracoval aj prelínanie dvoch svetov - súčasného a minulého. Knihu môžem len doporučiť, a zároveň sa teším na ďalšie "kingovky" :)

Výborné (Jozef11, 1.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Stephen King sa už dlhšiu dobu chystal napísať niečo k téme JFK,zahráva sa s tou myšlienkou už v knihe 4 po polnoci v novele Langolieri.Nejedná sa o klasický horor,preto po nej môže siahnuť nielen milovník napätia,ale kľudne aj romantická duša.Kniha nenudí a má rýchly spád.Odporúčam.

King je kráľ (Mirec, 10.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
O spisovateľovi Kingovi som už veľa počul. Čítal veľa recenzií na jeho knihy, no až teraz som sa odhodlal siahnuť po jeho knihe. Najviac ma totiž zaujal názov knihy, a to, že dej sa bude odohrávať v ére Kennedyovcov, v ére o ktorej dnes snívajú mnohí Američania, keď všetko bolo akési iné - lepšie a chutnejšie. Z filmov a rozprávania približne viem aké to tam bolo, no King vás do 50. a 60. rokov minulého storočia vtiahne tak, akoby ste sa tam aj vy naozaj ocitli, a pricestovali v čase spolu s hlavným hrdinom jeho knihy. Vďaka Stephenovi Kingovi som si starú, lepšiu a chutnejšiu Ameriku vychutnal aj ja, a nielen to - dozvedel som sa veľa z histórie, ktorá ma zaujíma. Každú stranu jeho takmer 800-stranovej knihy som doslova hltal. Samozrejme, vedel som už z recenzií, že dej knihy sa bude odohrávať cestovaním v čase, a preto som bol zvedavý ako King vyrieši tzv. časový paradox. A podarilo sa mu to geniálne. Kniha naozaj stojí za prečítanie, a tento silný príbeh bude vo vás rezonovať nie týždeň, ani mesiac ale podľa mňa celé roky. King je proste kráľ medzi spisovateľmi. Už viem, že táto kniha od Kinga bola síce moja prvá v poradí, ale určite nie posledná ...

Zažitok... (Jana Macková, 17.1.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Čerstvo v mojej mysli rezonuje tato kniha. Je fantasticka. Jedna z tych, ktoré vas uveznia na jednom mieste a nedovolia robit nic ine. Aj ked velakrat nevyhnutne :-) Odporucam a Kinga obdivujem... Urcite si precitam aj dalsie jeho tituly. Mam precitanu Bezhviezdnu tmu. A vyzdvihujem na autorovi, ze obe tieto knihy su uplne odlisne, svojske, jedinecne. Mnohym autorom sa da vytknut nazvem to jednotvarnost ich titulov. Ale Kingovi urcite nie.

nesklamal (Ďuro, 7.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
klasická Kingovka, nedá sa povedať, či lepšia, či horšia. Stephen King má svoj vlastný štýl písania, ktorý je nenapodobiteľný. Všetky jeho knihy sú podľa môjho názoru skvelé, mám ich všetky. KING je KING

skvele!!! (nan, 16.10.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
toto bola od Kinga moja prva kniha... a veru urcite nie posledna...uchvatny pribeh o cestovani v case, ktory prinuti cloveka zamysliet sa nad tym, co by bolo keby a mozno i prehodnotit, co vsetko by vo svojom zivote chcel vratit spat, resp. zmenit. SUPER! :O)

King nikdy nesklame (EFG, 8.9.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Takmer 800 strán ostatnej "kingovky" vás nenudí ani jediným riadkom a aj keď si vždy myslím, že poslednú prečítanú knihu tohto majstra slova už nič neprekoná, znovu príde napínavý príbeh, napísaný tak, že sa od neho nemôžete odtrhnúť... Atentát na JFK sa odohráva na pozadí opisu doby, do ktorej nás autor prostredníctvom hlavnej postavy Jaka alias Georga prenáša a zachytáva ju do takých detailov, že si každý čitateľ po pár stránkach myslí, že je to súčasnosť, ktorou žije. Podrobný opis štýlu života, čo sa nosilo, čo jedlo, pilo, fajčilo, obliekalo, aké účesy leteli, aká hudba bola populárna, ktoré stanice vysielali, aké noviny vychádzali... tiež ako sa ľudia k sebe správali, akým životom žili študenti na strednej škole, čo bežalo v televízii, aké autá premávali po Amerike koncom 50. a začiatkom 60. rokov minulého storočia. To všetko vás tak vtiahne do tej doby, že zatúžite aj vy na chvíľu zistiť, aké by to bolo vrátiť sa v čase do doby, ktorú ste nezažili. Pre mňa to bol znovu zážitok čítať takúto skvelú knihu a dúfam, že nebudem dlho čakať na ďalšiu "kingovku" :-)

Vynikajúci King is back! (Veronika, 22.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nová kniha Stephena Kinga mi pripomína slávny Cameronov film : Titanic...pýtate sa prečo ? Loď Titanic bola len taká kulisa na pozadí veľkej lásky, ktorá začala na tejto lodi a ako všetci vieme aj skončila. V knihe je touto kulisou John Fitzgerald Kennedy, konkrétne jeho smrť 22.11.1963, ktorej sa začne autor hlbšie venovať až posledných 150 strán. King tu vychádza z faktov o tejto tragédií, ktorú nám po detailnom preštudovaní podáva ako dôveryhodný celok. Ale konečný verdikt ponecháva len na nás, pretože jasne nedefinuje, ako to s touto tragédiou bolo a či naozaj JFK zastrelil ten, ktorému to bolo pripísané, alebo či bol len obetným baránkom! Napriek veľkému počtu strán Vám kniha naozaj nezaberie veľa času, keďže sa číta doslova sama. Čerešničkou na torte je pre milovníkov Kinga zase prelínanie do minulých Kingových diel. King perfektne vykreslil dobové reálie a dokonca je tu aj veľmi potešujúce začlenenie obľúbeného Kingovho mesta Derry a potešujúca zmienka o ďalšom jeho románe, ktorý si určite nenechám ujsť!
Všetky komentáre (14)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

V polovici prvej strany ma zaštípali oči a zložil som verné červené pero. Pri tej časti, keď opisoval, ako zaliezol pod posteľ a krv mu stekala do očí (aj do hrdla my stekala a bola hnusná), tam som sa rozplakal – Christy by na mňa bola hrdá. Dočítal som to do konca, nespravil som ani jednu opravu a utieral si oči, aby mi slzy nepadali na stránky, ktoré ho očividne stáli toľko námahy. Myslel som si o ňom, že je pomalší ako ostatní, možno tak pol kroka pred štádiom, ktoré sa kedysi označovalo za „vzdelávateľne zaostalého“? Nuž, Boh je svedkom, že to nebolo bezdôvodné, však? A bezdôvodné nebolo ani jeho krívanie. Vlastne bol zázrak, že žil. Ale žil. Bol to milý človek, ktorý sa na každého usmial a na deti nikdy nekričal. Milý človek, ktorý prešiel peklom a teraz sa usiloval – pokorne a s nádejou, ako to väčšinou býva – o stredoškolské vzdelanie. A napriek tomu zostane do konca života školníkom, chlapíkom v zelených alebo hnedých montérkach, buď s metlou, alebo s nožom na tmel, ktorý nosieva v zadnom vrecku a podchvíľou ním z dlážky oškrabáva prilepené žuvačky. Možno kedysi mohol byť niečím iným, no jednej noci sa mu život zvrtol a teraz je z neho len chlapík v pracovnom oblečení, ktorého decká prezývajú Žabiak, pretože pri chôdzi smiešne poskakuje.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x